Kristiina Hanhirova: Rakkautta, rukouksia ja rauhoittavia. WSOY 2014. 221 sivua.
Kristiina Hanhirova: Rakkautta, rukouksia ja rauhoittavia. WSOY 2014. 221 sivua.

Suhtauduin Rakkautta, rukouksia ja rauhoittavia -kirjaan ennakkoluuloisesti. En pidä sairaskertomusgenrestä, en varsinkaan sellaisista, joiden nimessäkin mainitaan rukoilu ja jonka tarinaa on jo kerrottu lehdissä.

Onneksi ystävä kehui kirjaa Facebookissa ja ylitin ennakkoluuloni. Kristiina Hanhirova on nimittäin kirjoittanut huikean kirjan.

Tarina alkaa joulukuussa 2005, kun Kristiina Hanhirovan puoliso Timo Laukkio sairastuu akuuttiin leukemiaan. (Joo, molemmat ovat tv:stä tuttuja, mutta se nyt on sivuseikka.) Rankka sytostaattikuuri melkein tappaa Laukkion, ja se on vasta alkua. Kaiken järjen mukaan Laukkion ei pitäisi olla enää elossa.

Hanhirova kertoo perheensä elämästä vakavan sairauden kanssa raa'an avoimesti. Hän kertoo megaripulit ja hallusinaatiot ja juopottelureissut ja sen, miten vaikeaa joskus on saada apua. Hän tunnustaa, että välillä oli pakko karata roskiskatokseen itkemään ja että välillä toisen käytös ärsytti valtavasti. Hän kiittää rauhoittavia lääkkeitä siitä, että kesti.

Ne rukoukset ovat kirjassa siedettäviä ateistillekin. Tärkeintä on kuitenkin rakkaus: se, että syövän ja leikkausten ruhjoma mies on yhä ihana ja rakastettu.

Itsesääli ja surkuttelu puuttuu Hanhirovan kirjasta kokonaan. Sen tilalla on huumoria ja naurua. Siitä tulee lukijalle jotenkin raikas olo. Luulen, että ilman sitä olisin lukiessa tuntenut itseni tirkistelijäksi. Ja koska isäni on muistisairas, tiedän, miten tärkeää nauraminen sairauden keskellä on.

Kaikkien soisi lukevan kirjasta ainakin luvun Syöpäturistit ja pyhiinvaeltajat. Siinä Hanhirova jakaa ihmiset neljään ryhmään sen mukaan, miten nämä suhtautuvat potilaaseen. Ainakin minä toivon hartaasti pystyväni tarpeen tulleen olemaan vieressäkulkija.

Suositus: Hänelle, jolla on läheisiä.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hae blogista

Blogiarkisto

2016
2015
2014
Sisältö jatkuu mainoksen alla