Huono omatunto on melkein yhtä hvyä muusa kuin pakko. Olin jo vähällä jättää tämän kirjan raportoimatta, koska sen lukemisesta (ja lomasta) tuntuu olevan iäisyys. Sitten tuli huono omatunto. Everything I never told you on niin hyvä kirja, että jos se saa tämän postauksen ansiosta edes yhden lukijan, työ kannattaa.

Everything kertoo perheestä, jossa on paljon salaisuuksia. Tarina alkaa, kun perheen esikoistytär, äitinsä ja isänsä silmäterä, 16-vuotias Lydia löytyy kuolleena (miten hieno alkulause! katso alta). Vähitellen lukija alkaa ymmärtää, ettei perheessä mikään ole niin onnellista kuin näyttää.

Lydia oli perinyt äidiltään siniset silmät ja isältään mustan tukan ja molemmilta näiden unelmat akateemisesta ja sosiaalisesta menestyksestä. 1970-luvulla ohiolaisessa pikkukaupungissa nainen ei voi saada sekä uraa että perhettä eikä kiinalais-amerikkalainen mies täyttä hyväksyntää. Lydian on siis onnistuttava paremmin. Perheen muut lapset pääsevät helpommalla, tavallaan. Häpeä yhdistää heitäkin.

Celeste Ngin esikoisromaani on traaginen ja kaunis ja täydellisen hallittu. Sitä lukee kuin trilleriä, mutta se nostaa lukijan itsensä yläpuolelle niin kuin oikeasti hyvät kirjat tekevät.

Everything on myös ihan vähän raivostuttava. Sen ihmisiä tekisi mieli ravistella: Avaa suusi! Salaisuutesi ei ole  kärsimyksen arvoinen! Sinä kelpaat sellaisena kuin olet!

Voi meitä ihmisiä.

Suositus: Hänelle, joka häpeää vaikka tietää, ettei pitäisi.

Alku: Lydia is dead. But they don’t know this yet.

Celeste Ng: Everything I never told you. Penguin Books 2014. 292 sivua.

Kommentit (2)

Vierailija

Lukija ilmoittautuu. Laitoin kirjan taannoin kirjaston varauslistalle postauksesi innoittamana. Kyllä kannatti, pitkäperjantain iltapäivä sujahti ohi lukiessa. Puhukaa toisillenne, ihmiset!

Mari - KK
Liittynyt1.10.2013

Voi kiitos Vierailija kun palasit kertomaan tästä! Kommenttisi ilahdutti enemmän kuin pystyt kuvittelemaan.

Seuraa 

KK:n toimituspäällikkö Mari Paalosalo-Jussinmäki uskoo, että jokaiselle kirjalle on lukija. Tässä blogissa hän yrittää yhdistää kirjat ja ihmiset.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteyttä Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Teemat

Blogiarkisto

2016
2015
2014