Tunnustan heti, etten ole lukenut Matti Röngän dekkareita. Viktor Kärppä on minulle tuttu vain telkkarista (koska Samuli Edelmann). En siis osaa yhtään arvioida, miten Rönkä on mahdollisesti muuttunut kirjoittajana. Röngän ensimmäinen ei-rikosromaani Eino on joka tapauksessa ammattilaisen työtä, saumoista siisti ja pinnalta sileä kuin käsityönä tehty keittiönpöytä. Se on hyvin miehinen romaani, mikä kiehtoo minua. On kiinnostavaa vierailla toisen sukupuolen mielessä.

Eino on yhdeksänkymppinen jäärä, Ukki, joka kirjan alussa lojuu terveyskeskuksen vuodeosastolla ja muistelee tahtomattaankin menneitä. Aika nopeasti käy ilmi, että hän on sairaalassa vain käymässä ja että muistiongelmat ovat vain aivoverenkierron häiriöitä, ei Alzheimer. Luulen, että tämä fakta vähän vierotti minua kirjasta. Isäni kuoli muistisairauden raatelemana keväällä enkä oikein jaksa Einon tilannetta jylhänä tragediana. 

Eino muistelee sotaa, nuoruuttaan, pimeää salaisuusttaan, ja koska Rönkä on (melkein) yhtä luotettava kuin Arvi Lind, lukija tietää saavansa kuulla sen. Niin saakin, koko seikkailun.

Lisäksi lukija tutustuu isäänsä ikuisesti kaipaavaan Janneen ja tämän poikaan Joonakseen, joka yrittää auttaa Ukin mersua niin kuin Ukki itse ja miettii, mitä elämällään tekisi. Poika ja pojanpoika kasvattavat romaanin kuvaukseksi suomalaisen miehen muutoksesta, mikä ei tee kirjalle ainakaan haittaa.

Eino on niin hallittu romaani,  että se jätti minut kylmäksi. Välillä huomasin olevani melkein pitkästynyt, ja kirjan päätyttyä mietin, että tässäkö tämä oli. Ehkä kaipasin Einoon säröä, joka tekee täydellisestä lumoavan? Ehkä toivoin lisää intohimoa? Ehkä toisen sukupuolen päässä vain ei sittenkään ole niin kiinnostavaa?

Suositus: Hänelle, jonka isä voisi vielä kertoa nuoruuden valokuvistaan.

Alku: Kotiinpaluu. Minä muistan sen ihan tarkkaan.

Päivä oli lauha, oudon valoisakin marraskuuksi vaikka lunta oli niukalti. Pelloilla sänki tirkisteli tummana valkoisen repeilleen harson alta.

Matti Rönkä: Eino. Gummerus 2015. 235 sivua.

Kommentit (0)

Seuraa 

KK:n toimituspäällikkö Mari Paalosalo-Jussinmäki uskoo, että jokaiselle kirjalle on lukija. Tässä blogissa hän yrittää yhdistää kirjat ja ihmiset.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteyttä Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Teemat

Blogiarkisto

2016
2015
2014