Miten järjestät kirjahyllysi? Tämä kiintoisa kysymys nousee esiin tässä KK:n jutussa, jossa Erika ja Kaarina kertovat, miten järjestävät kirjansa.

Molemmat ovat tietysti pahasti hakoteillä. Kaikkihan toki tietävät, että on vain yksi oikea tapa järjestää kirjat: tekijän sukunimen mukaiseen aakkosjärjestykseen.

Olen päätynyt tähän useiden kokeilujen jälkeen.

Varhaisteininä järjestin kirjani koon mukaan. Se oli järkevää, koska hyllytilaa oli kahden tytön jakamassa huoneessa todella vähän. Pieniä kirjoja sai hyllyyn mahtumaan kaksi riviä päällekäin.

Opiskeluaikoina tenttikaudet tarjosivat usein inspiraation mihin tahansa muuhun kuin tenttikirjan lukemisen, joten ehdin käydä läpi useita variaatioita. Kirjani ovat olleet hyllyssä genreittäin (runous, dekkarit, kotimaiset romaanit, käännösromaanit, sarjakuvat...) ja ostojärjestyksessä.

Yksi kaikkien aikojen suosikeistani oli assosiaatiojärjestys: Bukowskista tuli mieleen Kerouac ja hänestä Ginsberg, jonka lähelle luonnollisesti kuuluivat Bret Easton Ellis ja Tama JanovitzJohn Steinbeck ja Ernest Hemingway olivat hyllyssäni vierekkäin aika lähellä Hannu Salamaa eikä Carol Shieldsiä voinut erottaa Anne Tyleristä.

Sittemmin olen päätynyt tähän ainoaan oikeaan aakkosjärjestysjärjestykseen. Ensin se johtui siitä, että kirjoja alkoi olla niin paljon, että assosiointi oli raskasta, sitten se johtui keski-ikäistymisestä ja ajanpuutteesta ja kyllästymisestä kaikenlaiseen ylimääräiseen venkslailuun.

Nyt kirjani ovat vielä kahden kuukauden takaisen muuton jäljiltä suloisessa sekasotkussa. Säästän niiden järjestämistä sellaiseen hetkeen, jolloin vielä välttämättömimmät asiat ovat kunnossa. Siis kun meillä esimerkiksi on valoa joka huoneessa.

Olen ensimmäistä kertaa elämässäni kirjahyllytön ihminen. Tähän en olisi koskaan kuvitellut päätyväni. 

Suhteellisen rankan karsintaurakan jälkeen sain kirjani mahtumaan ns. kolmannen huoneen (emme ole vielä päättäneet, onko se vierashuone, ajatteluhuone vai ihan vain pyykkihuoltohuone kuten nyt näyttää) kaappeihin. Pölyallergiselle se on huomattavasti fiksumpi paikka kuin avolundia. Kirjat ovat kaapissa kahdessa rivissä, mikä tarkoittaa, että todennäköisesti unohdan osan olemassaolon kokonaan.

Pelkään myös, että kirjojen piilottaminen kaapin ovien taakse on askel kohti (suhteellisen) kirjatonta kotia. Ajatus puistattaa, vaikka en enää kirjoja hamstraakaan. Kaikista lukemistani kirjoista vain muutama prosentti jää meille asumaan, ja musiikin olemme jo vuosia sitten siirtäneet levyiltä tiedostoiksi. Silti: ettei kotona olisi yhtään kirjaa? 

Kirjojen piilottaminen sen sijaan tuntuu ihan luontevalta. Se johtuu varmaan siitä, että kirjoissa tärkeintä on sisältö, ei se että muut näkevät ne. Niinpä ainoa järjestysmetodi, jota en ole kokeillut, taitaakin olla kirjojen järjestämistä kannen värin mukaan. Se on yksinkertaisesti väärin.

Miten on, miten sinä järjestät kirjasi? Vai onko sinulla kirjahyllyä ollenkaan (aika monella ei ole)?

Kommentit (11)

Näkömuisti

Värin mukaan, ehdottomasti! Olen juurikin se tyyppi, joka muistaa kirjasta kannen värin, kuvan tai kirjan koon - visuaalisia asioita - en kirjailijaa, kirjan nimeä tms. Joten loogisinta (ja harmonisimman näköistä) on jaotella kirjat värijärjestykseen. Ei välttämättä sateenkaaren liukuun, voi myös tehdä mukavia väripareja, vaikkapa vaaleanpunaiset ja vihreät jne. 

Mari - KK
Liittynyt1.10.2013

No hei Hyvään päähän, eihän tähän voi ladata kuvaa. Olinpas hölmö! Korjasin tekstin. Anteeksi sekoilu!

mssbok

Siis ehdottomasti tekijän mukaan aakkosjärjestykseen kirjahyllyyn, tietokirjat lisäksi aihepiireittäin. Kirjat kuitenkin tuppaavat  lisääntymään, mutta tila ei....joten kirjapinot pöydillä / lattialla eivät ole missään järjestyksessä

Mari - KK
Liittynyt1.10.2013

Juuri niin, mssbok!

Näkömuisti, olisipa tosiaan kiva nähdä kirjahyllysi! Se on varmasti kauniimpi kuin minun hyllyni koskaan.

kirjafani

Samoin kuin mssbok:illa.
Aakkostaminen kuten kirjastoissa. Tietokirjat omalla alueella.

amj

Mssbokin ja sinun kanssasi samalla linjalla: kaunokirjallisuus aakkosjärjestykseen ja tietokirjat aiheittain. Minulla on käytössä olohuoneen koko seinän peittävässä hyllyssä kahden rivin systeemi: kaunokirjallisuuden taakse mahtuu toinen rivi, sinne olen siirtänyt sadat dekkarini (aakkosten mukaan tietenkin). Tieto- ja taidekirjoille on alimmat korkeat hyllyt. Pölyallergian vuoksi ostin jo opiskeluaikana lasiovellista kirjahyllysarjaa, se on ollut mainio ratkaisu. Viime muuton aikana/jälkeen muuten luovuin 22 muuttolaatikollisesta kirjoja. Yritän pärjätä muutamalla tuhannella opuksella, sekin tuo vaihtelua kirjahyllyn ilmeeseen.
 

Mademoiselle

Aiheittain. Tällä hetkellä Luonnontieteet, kartat ja muu retkeilyyn/ulkoiluun/sienestykseen yms. liittyvät yhdessä.

Yksi kategoria on kirjallisuus (esm. runot, sanakirjat, näytelmät yms).

Yhdessä kategoriassa minulla on puutarhaan ja ruoanlaittoon liittyvät kirjat, toisessa taas kuvataide, ulkomaalainen ja kotimainen design, valokuvaus ja käsityö.. sitten on vielä ulkomaalainen kaunokirjallisuus ja erikseen kotimainen kaunokirjallisuus..löydän hyvin kaikki kirjat. Tiedän tarkalleen missä mikäkin kirja on.

Tuija

Esteettiseksi kokonaisuudeksi, jossa jokin logiigan hiven. Kirjojen kauneus lämmittää mieltäni. 

Chocolate and sparkles
Liittynyt7.9.2015

Voi ei! VOI EI!
Siis miten niin sukunimen mukaan aakkosjärjestykseen? Mun sieluun sattuu, vannon.
Mulla näin: yhteen osioon Tammen Keltaiset kirjat. Yhteen osioon Otavan se sininen kirjasto, yhteen osioon lempikirjat. Yhteen osioon hömppä. Alaosioihin väistämätön "turha" kirjallisuus kuten lentokentiltä ostetut pokkarit ja saksan sanakirjat.
Jos kirjat järjestää aakkosjärjestykseen, mikään ei ole minkään kanssa ryhmässä. Mä vannon että tästä tulee hyvä ja innovatiivinen työpäivä. Sopiva ajatusjärkytys heti aamusta sai mun aivotoiminnan viriteltyä äärimmilleen.

Vierailija

Tällä hetkellä järjestys on 1:lukemattomat ja 2:luetut seuraavasti omalla tavallaan sikinsokin:
-kirjailija (ei aakkostettu, ehkä genre, tai sit miten sattuu ikealaiseen mahtuu)
-kirjasarjat (genren mukaan)
-erilaiset tietokirjat
-sarjakuvat (kyllä, ne ovat kirjahyllyssä)

Seuraa 

KK:n toimituspäällikkö Mari Paalosalo-Jussinmäki uskoo, että jokaiselle kirjalle on lukija. Tässä blogissa hän yrittää yhdistää kirjat ja ihmiset.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteyttä Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Teemat

Blogiarkisto

2016
2015
2014