Terveisiä hiihtolomalta! Lontoolaisella takapihalla kukkivat krookukset, atsaleat, lumikellot, kamelia ja jokunen sitkeä ruusukin, mutta niin sitä vain on taas vietetty half termiä, lukukausien keskellä olevaa lomaviikkoa. (Täällä kevätlukukausi kestää vain pääsiäiseen, sen jälkeen alkaa kesälukukausi.) Kaikki päiväkodit eivät toki noudata koulujen lukukausirytmiä, mutta Eddien päiväkoti sulkee ovensa koulujen loma-aikoina, ja vanhasta tottumuksesta olen ajankohtaan sopivasti puhunut täällä ikivihreän keskelläkin hiihtolomasta.

Monien autismin kirjon lasten tapaan Eddie rakastaa rutiineita, hermostuu suunnittelemattomuudesta ja kuormittuu hälinästä. Miten siis kuvittelette rutiinit rikkovan talviloman menneen?

No, ei loma ihan kamala ollut. Itse asiassa lapsukaiseni yllätti minut useampaankin otteeseen joustavuudellaan ja sopeutuvuudellaan. Päätinkin vastaisuuden varalta listata muistiin tämän hiihtoloman plussat ja miinukset - kas tässä:

+ Yllätyksekseni visiitti Lontoon akvaarioon (Sea Life London Aquarium) meni valtavista jonoista ja ihmismassoista huolimatta Eddieltä ihan hyvin: toki poju juoksi akvaarion läpi ennätysajassa eikä kiinnostunut omista suosikeistani merihevosista ja meduusoista, mutta läpinäkyvällä kävelysillalla hai- ja rauskuakvaarion yllä ja tunnelissa sen alla hän olisi viettänyt pidempäänkin. 

+ Akvaarioretken seuralaisemme, Brightonissa asuva suomalaisperhe, tulivat retken jälkeen meille saunomaan, ja yhteissaunassa Eddie jaksoi istua paljon kauemmin kuin tavallisesti meidän perheen kesken, ja jopa keskilauteella. Yleensä tähän asti kun napero ei ole saunassa viihtynyt (paitsi kesämökillä), vaan on keskittynyt pesuvannassa lotraamiseen.

- Akvaariopäivän jälkeisenä päivänä, laskiaistiistaina, satoi, joten tein sen virheen, etten vienyt Eddieä puistoon purkamaan energiaa. Sen sijaan leivoimme runebergintorttuja (viikon myöhässä, mutta parempi kuin ei ollenkaan) ja kutsuimme naapurin suomalaisperheen niillä herkuttelemaan - mutta suunnitelmani meni komeasti, sanoisinko, pipariksi, sillä mökkihöperöksi heittäytyneeseen ipanaiseeni iski täysi pikkupiru ja hän käyttäytyi niin holtittomasti, että toisten lasten turvallisuuden takia vieraiden oli lähdettävä alta aikayksikön (tortut sentään kotieväinään). Tönimistä, puskemista, kaatuilua toisten lasten päälle, ja kun yritin saada pyörremyrskyn aisoihin, karkuunjuoksu ja räkäinen nauru päälle! Olin ihan hämmennyksissäni, sillä tähän asti Eddie on yleensä leikkitreffeillä pikemminkin jättänyt vieraansa huomiotta tai leikkinyt nätisti heidän rinnallaan.

- Laskiaistiistain perinteisiin Englannissa kuuluu lettujen syöminen, mutta vaikka sokerihiiremme rakastaa isänsä sunnuntaiaamuisin usein paistamista paksuja amerikkalaistyylisiä mustikkalettuja, ohuet suomalaisletut olivat nirsolle nepsyllemme liian epäilyttäviä. (Nepsy = neuropsykiatrisia erityispiirteitä omaava henkilö.) Minulla on puoliksi suomalainen lapsi, joka ei tykkää letuista - eikä muuten makaronilaatikostakaan! Kaikkea sitä.

- Laskiaistiistain iltana sain Suomesta suru-uutisia, sillä parhaiden ystävieni koiravanhus jätti maalliset kepinheittelyt. Yllätyin vähän itsekin, miten raskaasti uutisen otin, ja vietin loppuillan sohvalla parkuen. Eddieä ei näkyvä suruni hetkauttanut; autismin piirteisiin kuuluva empatianpuute ja kyvyttömyys asettua toisen ihmisen asemaan paistoi naperosta kauas. Toki onhan hän vielä vasta neljä- ja puolivuotias.

+ Huonosti nukutun yön jälkeen päätin olla armollinen itselleni ja viedä junahullun muksun aamupäiväksi ajelemaan metrolla ympäri kaupunkia. Hienosti sujui, nakero oli tohkeissaan ja itse sain torkkua junanpenkillä. Ja vaikka jossain tilapäisessä mielenhäiriössä keksin poiketa matkalla maailman suurimpaan lelukauppaan Hamley’siin, Eddiepä ei mennyt sekaisin lelupaljoudesta, ihmismassoista, melusta ja valoista! Hyvin valmisteltu on toden totta puoliksi tehty, sillä kun olimme etukäteen sopineet menevämme ostamaan vain uuden kylpylelun rikkoutuneen tilalle, Eddie ei välittänyt edes nähdä muita osastoja - mitä nyt kaupan junaradalla piti päästä leikkimään vartiksi. Hämmentävän helppo visiitti!

+ Loppuviikoksi lähdimme anoppilaan eli Eddien Englannin-mummilaan, ja koska tällä kertaa matkustimme sinne ensi kertaa junalla, matkanteko sujui junahullulta ipanalta ihanan leppoisasti. Odottaminen - ei mitään ongelmaa. Junassa istuminen - ihan parasta. Leikkivaunun puuttuminenkaan ei haitannut (täällä ei ole VR:n tyylisiä leikkivaunuja, joissa aina Suomessa matkustamme), vaan kun maisemat alkoivat kyllästyttää, jässikkä leikki tyynesti tabletillaan ja puuhakirjallaan.

+ Mummilassa Eddie otti aiempaa enemmän kontaktia mummiinsa ja kävi ensimmäistä kertaa jopa lyhyitä keskusteluja hänen kanssaan - jee! Samoin invalidin isotädin tapaaminen sujui temppuiluitta, vaikka paikka oli vieras ja sairaan vanhan ihmisen hajutkin outoja.

- Ipanan viihdyttäminen mummilassa olikin sitten oma lukunsa... Mummin upeaan puutarhaan häntä ei voinutkaan päästää juoksemaan, sillä etupihan lampea tavallisesti ympäröivät pensaat oli täksi talveksi karsittu miltei maan tasalle ja vaaroista piittaamaton Eddie yritti riemusta räkättäen syöksyä pää edellä lampeen heti ulos päästyään. Toisella kertaa lähdimme autolla leikkipuistoon (mummila on niin pienessä kyläpahasessa, että lähimpään leikkipuistoon on automatka, vaikka toisaalta heti takapihalta alkaa upea ulkoilumaasto), mutta autistille tyypillisesti Eddie jumittuu helposti tilanteisiin, ja tällä kertaa hän ei päässyt yli siitä, että auton takaovi oli paiskattu kiinni väärällä tapaa. Ei auttanut avata ovea uudestaan ja antaa lapsen vetää se kiinni, ei onnistunut huomion kiinnittäminen johonkin muuhun - ipana parkui koko matkan leikkipuistoon eikä siellä suostunut kuin istumaan nyyhkyttäen isänsä sylissä. Ehdotimme siirtymistä toiseen leikkipuistoon... Se kelpasi - kunnes huomasimme, että puisto oli täynnä kuralammikoita eikä muksun suosimaan kiipeilytelineeseen päässyt kastelematta ainakin käsiään (vaikka toki suomalaiset kuravaatteet nakerolla olikin). Ja Eddien aistiherkkyyksiin kuuluu vastenmielisyys märkiä vaatteita kohtaan... Ei sitten kelvannut sekään leikkipuisto.

- Eddien mummila sijaitsee huikean luonnonkauniilla paikalla luonnonsuojelualueen kupeessa pari kilometriä Bristolin kanaalin rannalta sisämaahan, mutta ulkoilu mahtavissa maisemissa ei paljon Eddieä hetkauttanut. Kun arvasimme vanhasta kokemuksesta, ettei hän jaksaisi kävellä jyrkkää polkua ylämäkeen nummen laelle, ajoimme sinne kiertotietä autolla, mutta lapsisukupolvien vuosien varrella rakentamat hienot risumajatkaan eivät jaksaneet kiinnostaa ipanaa kuin sen hetken, minkä hän jaksoi leikkiä niillä junan liukuovia. Ja autismin kirjoon myös tyypillisesti hänen avaruudellinen hahmotuskykynsä on heikohko, mistä syystä hänen on hankala liikkua epätasaisessa maastossa, joten loppupatikointi sujui isän hartioilla istuen. Äh. 

+ Luojan kiitos, mummilan vierestä kulkee museojunareitti, West Somerset Railway, jonka höyryjunien kyydissä Eddie on ollut jo monesti, mutta jota hän aina rakastaa. Yksi iltapäivä meni leppoisasti höyryvetureita ihaillen ja höyryjunan kyydissä puksuttaen.

+ Mummilassa nirso nepsymme myös söi monipuolisemmin kuin kotona, uskomatonta kyllä. (Tai ehkä syy on siinä, että mummi kokkaa useammanlaista liharuokaa kuin mitä kotona kalansyöjä-äidin papupatojen äärellä saa.) Hätävaraksi raahaamamme aamiaismurot (nakero syö nykyään vain yhtä laatua muroja) ja hedelmät jäivät syömättä, ja mummin makkarat, pekonit, paahtoleivät ja kakut (tietysti, mummilassa kun oltiin) maistuivat. Huh helpotus.

+ Myös paluumatka sujui yllättävän hyvin, vaikka juna oli niin tupaten täynnä, että osa matkustajista joutui seisomaan ja matkatavarat täyttivät niin hattuhyllyt, pöydät kuin käytävätkin. Onneksi olimme varanneet paikkaliput! Eddie keskittyi maisemiin ja tablettiinsa eikä hermostunut siitäkään, ettei junan ylikuormittunut netti toiminut. 

- Jottei paluumatka ihan liian ruusuisesti olisi mennyt, toki iltavilli ipana sai vielä yhden hulluuskohtauksen saavuttuamme  Paddingtonin asemalle kaikkine kapsäkkeinemme... ja syöksyi nauraa räkättäen vanhempiaan karkuun ihmispaljoudesta pursuavalla asemalla. Neljävuotias voi halutessaan olla varsin nopea. Onneksi hänellä kuitenkin on vielä aika lyhyet jalat. Äidiltä kyllä meinasi tulla jahdatessa pissat housuun, joten huumoria asiassa taisi nähdä lähinnä se jahdattu nelivuotias, ja hänkin vain kiinniottamiseensa saakka.

Aika hengästyttävä lomaviikko siis meillä takana. Mutta toisaalta - mikä olisi ollut vaihtoehto? Kuten tuosta yhdestä kotona vietetystä sadepäivästä näkee, Eddie tarvitsee virikkeitä ja vauhtia (ja vaarallisia tilanteita, heh) purkaakseen energiaansa, ja viikko vain lähipuistoja kiertäen olisi ollut aika tylsä sekin. Poju selvisi myös hienosti monesta tilanteesta, jotka aiemmin ovat olleet hänelle liian kuormittavia: odottaminen, ihmisjoukot, melu, ahtaat paikat. Jos hän ei ihan kaikista haasteista suoriutunut (märät vaatteet, itsesuojeluvaiston puute, jumiutuminen, kömpelyys), sekin auttoi meitä vanhempia muistamaan, millaisia Eddien arjen vaikeudet tätä nykyä ovat, ja miettiä keinoja voittaa ne.

Onneksi on silti loma lusittu. Eddie kuulemma solahti iloisesti takaisin päiväkodin rutiineihin, siipan mielestä työnteko tuntuu nyt melkein lomalta, ja itse sain uutta puhtia suunnitella seuraavia vapaita. Enää kuusi viikkoa kahden viikon pääsiäislomaan! (Voi apua.) Suomen-isovanhemmat tulevat silloin meidän luo Lontooseen, joten mitäs hauskaa sitä tällä kertaa keksisi?

Kommentit (2)

Emmakko

Kuulostaapa niin tutulta! Meidän nyt 11-vuotiaamme oli pienenä hyvin samanlainen, joskin oireet olivat (ja entistä enemmän ovat nykyään) niin paljon lievempiä, ettei mitään diagnoosia ole koskaan tehty. Ihmisjoukot, jonottaminen, ex tempore-ideat - kaikki tuollaiset sai lomilla unohtaa, tai sitten sai valmistautua aika uskomattomiin mittasuhteisiin kipuaviin raivokohtauksiin. Tuo ihmisjoukkoon karkaaminen on taito, jonka lapsemme teki viimeksi marraskuun lopussa lauantai-iltana Hyde Parkin Winter Wonderlandissa. Siinä meinasi jo itku tulla, kun kävijöitä oli varmaan tuhat eikä lasta näkynyt missään... Mutta siis, lohdutuksena voin sanoa, että meillä ainakin oireet ovat lieventyneet iän karttuessa. Edelleen voimme olla varmoja, että jokaisella lomareissulla, on se lyhyt tai pitkä, tulee ainakin yksi raivokohtaus (aina erittäin julkinen ja kovaääninen), mutta muuten matkustelu lapsen kanssa alkaa olla ihan hauskaa. Reissut täytyy alustella huolella ja tietyt rutiinit on säilytettävä, mutta koska itse kertakaikkiaan kuolisin rutiineihin ja ikuiseen kotipiirissä pysymiseen, on vaan purtava hammasta ja totutettava lasta perheen kanssa matkusteluun. Ja otamme aina matkoilta paljon kuvia ja teemme niistä kuvakirjoja, joiden avulla voimme sitten muistella, mikä matkalla oli kivaa ja miksi me kaikki haluamme matkailla lisää :)

Katja Kirjonoppinut
Liittynyt30.9.2017

Kuulostaapa tosiaan tutulta! Mäkään en kestä rutiineja kovin helposti, joten aikamoisiin kompromisseihin tässä itse kukin joutuu välillä venymään... Mutta ihana kuulla, että teillä on ajan myötä oireet helpottaneet - jospa meilläkin! Me kahelit ollaan vielä suunnittelemassa automatkaa Suomeen tulevana kesänä, eli kaikki rutiinit rikkovaa viikon autoilua puolen Euroopan halki. Yritän nyt pähkäillä, miten muksun voisi valmistella niin isoon reissuun, jossa joka yö vietetään eri sängyssä ja melkein joka päivä on isoja elämyksiä kuten laivamatkoja, huvipuistoja ja museoita... Kääk. Onneksi on vielä monta kuukautta aikaa ennakoida.

Seuraa 

Ulkosuomalaisäiti, jonka lapsi on hiljattain saanut autismin kirjon diagnoosin. Koti Lontoossa, mökki Suomessa, jalat tiukasti molemmissa maissa.