Olen jouluihminen, tunnustan. En höperyyteen saakka - en ripustele tonttuja ympäri taloa, leivo ja siivoa hullun lailla, vaihda jouluverhoja tai esimerkiksi ole hurahtanut tämän joulun hittituotteeseen, tonttuoveen. Rakastan kuitenkin kodin koristelemista jouluun ja muita helppoja jouluvalmisteluja, joiden joukkoon luen vaikkapa pipareitten leipomisen naperon kanssa (valmistaikinasta ja hiki hatussa, jottei ipana ehdi syödä kaikkea taikinaa, ennen kuin se saadaan uuniin asti), lahjaostoksia, joulukorttien lähettämistä ja saamista (joka joulu vähemmän, buu) ja lahjojen paketoimista (enemmän innolla kuin taidolla). 

Onneksi brittijoulussa on tavanomaista koristella joulukuusi hyvissä ajoin. Me käymme yleensä ostamassa oikean kuusen lähipuiston kulmaan pystytetystä kuusikaupasta ensimmäisenä adventtina. Täkäläiset kuuset ovat eri laatua kuin suomalaiset: ne ovat tuuheampia ja niissä on pidemmät neulaset, jotka pysyvät varisematta toista kuukautta, mutta suomalaisen joulukuusen tuoksua niistä ei valitettavasti lähde. Kauniita joulukuusia niistä kyllä saa helpommin kuin oman karjalaismetsämme näreestä, sitä ei käy kieltäminen.

Brittiläisiin jouluvalmisteluihin kuuluvat olennaisina osina joulumarkkinat, joulupukin tapaaminen luolassaan (Santa’s Grotto) ja jouluiset yhteislaulutilaisuudet kirkoissa ja puistoissa hämärän tullen. Lontoon keskustan Hyde Parkissa on joka vuosi iso Winter Wonderland, jossa voi (ilmaiseksi) kuljeskella aistimassa joulutunnelmaa. Aika kaupallinen se kuitenkin muuten on krääsäkojuineen ja huvipuistolaitteineen, joiden räikeät välkkyvalot ja kovaääninen musiikki saavat ainakin meidän pienen autistin turhan levottomaksi. Thamesin etelärannalla Southbank Centressä taas on tänä jouluna Wintertime Festival, johon on rakennettu suomalainen kattoterassisauna! En ole käynyt kokeilemassa, meillä on kotona omakin sauna, mutta onhan tuo nyt aika siistiä. Pienempiä käsityöläisten ja ruokakojujen täyttämiä joulutoreja on melkein joka kaupunginosassa jossain vaiheessa ennen juhlapyhiä, ja myös useimmat koulut järjestävät varainkeruun nimissä omia joulumarkkinoitaan. Lontoon suomalaisen kirkon joulutori marraskuun lopussa on sekin alkanut jo saavuttaa mainetta muidenkin kuin ulkosuomalaisten keskuudessa, kiitos Time Outin ja muiden paikallislehtien nostojen ja yleisen skandi-hygge-trendikkyyden.

Audienssi joulupukin kanssa on suosittu lapsiperheiden joulunalusaktiviteetti, ja suosituimpiin Santa’s Grottoihin myydään liput loppuun jo puoli vuotta aiemmin. (Äititoveri Sanna on Wave to Mummy -blogissaan valottanut aihetta enemmänkin.) Eivät kaikki pukin tapaamiset sentään maksullisia ole, joihinkin pyydetään vain vapaaehtoinen lahjoitus hyväntekeväisyyteen. Meille on kuitenkin tähän asti riittänyt joulupukin tapaaminen Suomi-koulun ja päiväkodin joulujuhlissa tai itse jouluaattona Suomessa. Täksi jouluksi lennämme Suomeen ja olen kuullut, että joulupukki ehtisi pistäytymään myös serkkulassa, joten ehkäpä kaupalliset joulupukin luolat saavat odottaa meitä asiakkaikseen vielä yhden vuoden.

Kauneimmat joululaulut -tyyppisiä yhteislaulutilaisuuksia järjestetään täällä paljon - me olemme menossa ensimmäiseen niistä huomisiltana, kulman taakse lähipuistoon. Tarjolla on kuulemma glögiä (mulled wine), kuumaa kaakaota ja mince pieta (jouluisia hedelmäpiiraita, ei mitään tekemistä jauhelihan kanssa). Suomalainen kirkkokin järjestää Lontoossa muutaman joululaulutilaisuuden, mutta me taidamme ehtiä vain kirkon lasten joulujuhlaan kolmantena adventtisunnuntaina. Englantilaisiin joululauluihin voi tutustua vaikkapa täällä. (Häkellyttävän mahdotonta oli muuten löytää edes yhtä nettisivua, jolla olisi listattu perinteiset englantilaiset joululaulut sekä sanoineen että sävelmineen.)

Eddie on - joko autisminsa takia, ikänsä puolesta tai vain sattuman oikusta - tähän asti ollut onnellisen helppo joulunodottaja: tykkää jouluvaloista, rouskuttaa mielellään pipareita, ei pelkää pukkia, ei aseta suuria toivomuksia joululahjojen suhteen (lue: ei ole osannut kertoa, mitä haluaisi lahjaksi). Suurimmat odotukset hänellä on legojoulukalenterinsa suhteen - sen kanssa meni pari päivää opetellessa, että joka aamu tosiaan saa avata vain yhden luukun - sekä Suomeen lentämisen puolesta - joka päivä hän yhä toiveikkaasti kysyy, joko huomenna voitaisiin jo lentää Suomeen. Epäilen, että isovanhempia ja serkkujakin suurempi vetovoima on itse lentämisellä: lapsi rakastaa intohimoisesti kaikkea matkustamista, mutta junia ja lentokoneita kaikista eniten.

Suomeen-lähtöä ennen on kuitenkin vielä jaksettava puolitoista viikkoa päiväkotia, parit joulujuhlat sekä ehkä jo huomenna ensilumen aiheuttama kaaos/innostus suurkaupungin kaduilla, pihoilla ja puistoissa. Jäämme jännityksellä odottamaan, kestääkö lumi maassa päivän vai kaksi ja miten sekaisin se sentinpaksuinen härmäkerros saa julkisen liikenteen. Junia varmasti perutaan, lentojakin ehkä. Onneksi meillä on naulakossa suomalaista toppaa ja pohjoismaisen järeät talvikengät, ja Eddien päiväkotiin minuuteissa laskettava kävelymatka. (Potkulauta saatetaan kyllä joutua jättämään kotiin.)

Kommentit (2)

Seuraa 

Ulkosuomalaisäiti, jonka lapsi on hiljattain saanut autismin kirjon diagnoosin. Koti Lontoossa, mökki Suomessa, jalat tiukasti molemmissa maissa.