Tämä ei ole autismiaiheinen postaus muuten kuin siinä mielessä, että perheemme yhden autistin kokemuksella voimme suositella allaolevia paikkoja myös autismin kirjoon kuuluvien lapsiperheiden päiväkohteiksi.

Viime viikko oli Englannissa half term eli syysloma, ja Eddien päiväkodin sulkiessa myös viikoksi ovensa vietimme pari päivää tutustuen Lontoota ympäröivän maaseudun tarjontaan. En malta olla kirjoittamatta näkemästämme, sillä 18 vuoden jälkeenkin hihkun yhä innosta sen ansiosta, miten upeita päiväretkikohteita lontoolaisille ja Lontoon-kävijöille onkaan tarjolla vain reilun tunnin sisällä keskustasta. Suosittelen kurkistamaan ensi lomalla myös M25-kehätien ulkopuolelle!

 

1. Eltham Palace 

Käsittämätön yhdistelmä keskiaikaista hovia ja 1930-luvun art decoa: 1300-luvulla rakennettu kuninkaallinen palatsi, jossa muun muassa kuudesta vaimostaan ja uskonpuhdistuksestaan tunnettu Henrik VIII varttui. 1600-luvulle tultaessa palatsi oli jo raunioina ja sen puiston puut ja peurat yhtä lailla kaadettu, mutta 1930-luvulla vauraan tehtailijasuvun vesa Stephen Courtauld vuokrasi tilan kruunulta ja rakennutti vanhan palatsin jatkeeksi huikean art deco -kartanon. Virginia-rouvan pukeutumishuoneessa voi sovittaa 30-luvun asuja ja kuvitella siemailevansa cocktaileja olohuoneen lasikupolin alla, ja harvassapa kartanossakaan on oma huone perheen lemmikkikissamakille! Ympärillä on kaunis kumpuileva puisto ja kahvilan kupeessa viihtyisä leikkialue.

Missä: Elthamissa Kaakkois-Lontoossa. Lähin junapysäkki Mottingham, jonne pääsee junalla London Bridgeltä 16 minuutissa ja Charing Crossilta ja Cannon Streetillä 25:ssa. Asemalta talolle on vajaan vartin kävelymatka.

Erityistä: 30-luvun kunnossa olevat yläluokan kylpyhuoneet ja tunnelma, jossa totisesti tuntee olevansa keskellä Agatha Christien romaania. Tilava leikkipuisto, jonka kiipeilytelineisiin näkee mukavasti suoraan kahvilan ulkopöydistä.

Soveltuvuus (autismin kirjon) lapsille: Eddie olisi halunnut hyppiä olohuoneen ylellisillä valkoisilla sohvilla (nou-nou). Makuuhuoneessa häntä kiehtoi 30-luvun lankapuhelin, johon kyllä sai koskea. Lapsille suunniteltu kissamaki-Mah-Jonggin kierros talossa ei tuolloin 3-vuotiasta Eddieä kiinnostanut. Suuren salin kaikua oli kiva kokeilla kiljumalla (eikä siitä kukaan meille tullut huomauttamaan). Ulkoleikkialueen kiipeilytelineissä lapsi olisi viettänyt vaikka koko päivän. Kahviloissa myytiin lämpimien lounaiden ja voikkareiden lisäksi lapsille lounaspaketteja, joihin voi itse valita viitisen annosta (sämpylän, juoman, hedelmiä, keksejä, sipsejä). 

Lisätietoa, aukioloajat ja hinnat: www.english-heritage.org.uk/visit/places/eltham-palace-and-gardens

 

2. Hatfield House & Hatfield Park Farm

Elisabet I:n lapsuudenkodin Hatfieldin palatsin paikalle rakennettu 1600-luvun kartano, parhaita yhä pystyssä olevia esimerkkejä sen ajan arkkitehtuurista, ja nyttemmin suosittu historiallisten elokuvien filmauspaikka. Kirjastossa on esillä liki seitsenmetrinen pergamenttirulla, johon on kirjattu kyseisen kuningattaren sukupuu Aatamiin ja Eevaan asti. Mahtava 1600-luvun tyylinen puutarha ja puisto, kulman takana kotieläintila ja iso leikkipuisto. Entiselle tallipihalle on entisöity viihtyisä kauppakuja, jossa on hypisteltävää lelukaupasta asesepän pajaan ja morsiuspukuliikkeeseen. Coach House -ravintola ei tosin laadullaan häikäise.

Missä: Hatfieldin pikkukaupungissa Lontoosta puolisen tuntia pohjoiseen. King's Crossilta pääsee Hatfieldiin 23 minuutissa, Moorgaten asemalta hitaammalla junalla 45 minuutissa. Talo on viiden minuutin kävelymatkan päässä asemalta, maatila kymmenen.

Erityistä: Jaakonaikainen talo on ollut saman suvun hallussa rakentamisestaan asti ja on yhä Salisburyn markiisin koti. Kotieläintilalla pääsee ajelemaan traktorin peräkärryssä ja minijunalla, ja sen kupeessa metsän reunassa oleva leikkipuisto on ehkä paras koskaan Englannissa kokemani.

Soveltuvuus (autismin kirjon) lapsille: Itse Hatfield House on avoinna vain kesäaikaan enkä itse asiassa ole vielä ehtinyt tutustumaan siihen. Puutarha ja puisto näyttävät upeilta ja ympärijuoksun arvoisilta, mutta ainakin alakouluikäiset muksut ehkä ohjaisin suoraan Bloody Hollow -seikkailupuistoon kotieläintilan kupeeseen: avara, viihtyisä leikkipuisto, jossa on paljon eritasoisia kiipeilytelineitä, keinuja ja köysirata, ei tunnu täyteenahdetulta edes kiljuvien luokkaretkeläisten remutessa ympäriinsä. Eddieä eivät maatilan eläimet (vuohia, lampaita, kanoja, ankkoja, sikoja, aaseja) voineet vähempää kiinnostaa, mutta hän tykkäsi minijuna-ajelusta tilan toisella laidalla sekä pääsylipun hintaan kuuluvasta traktoriajelusta. 

Lisätietoa, aukioloajat ja hinnat: www.hatfield-house.co.uk ja www.hatfieldparkfarm.co.uk

 

3. Wrest Park

Ranskalaiseen tyyliin 1830-luvulla rakennettu kartano, joka muodollisine puutarhoineen ja suihkulähteineen tuo mieleen miltei mini-Versailles'n. Ympärillä mitäs muutakaan kuin avara metsämäinen puisto ja English Heritagen taattuun tyyliin kahvilan edessä houkutteleva leikkikenttä.

Missä: Silsoen kylässä Bedfordshiren kreivikunnassa reilun tunnin ajomatkan päässä Lontoosta pohjoiseen. Tänne ei pääse junalla kovin kätevästi, lähin asema Flitwick on neljän mailin päässä, mutta Lutonista ja Bedfordista on bussireitti kartanon ohi.

Erityistä: Ranskalaisia chateau'ita ei Britanniassa ruuhkaksi asti näe, siksi viehättävän erilainen retkikohde. Rakennuttajansa de Greyn 2. jaarlin itse piirtämä päärakennus. 

Soveltuvuus (autismin kirjon) lapsille: Eddie tykkäsi avarasta puistosta ja olisi varmasti tykännyt kierrellä sitä minijunallakin, minkä kuitenkin onnistuimme missaamaan. Hän arvosti puutarhan suihkulähdettä ja leikkikentän köysirataa, mutta oli ensivisiitillämme sen verran känkkäränkän vallassa, ettemme edes yrittäneet kartanon sisätiloihin.

Lisätietoa, aukioloajat ja hinnat: www.english-heritage.org.uk/visit/places/wrest-park

 

4. Audley End House 

Päiväretkisuosikistamme Audley Endistä olen kirjoittanut ennenkin täällä. Valtava, osin 1600-luvulta peräisin oleva kartano puistoineen tuo mieleen Downton Abbeyn*, semminkin kun palvelusväen puoli talosta on entisöity yhtä viehättävästi ja aidonoloisesti kuin herrasväen salongit. Hedelmätarha on erityisen vaikuttava.

Missä: Saffron Waldenin viehättävässä pikkukaupungissa Lontoosta koilliseen, saman Cam-joen rannalla kuin Cambridge. Lähin junapysäkki Audley End on tunnin junamatkan päässä Lontoon Liverpool Streetin asemalta ja kaksi kilometriä kartanon porteista.

Erityistä: Viktorianaikaisessa lastenhuoneessa saa leikkiä! Salien seinänvieruksilla on hämmentävät kokoelmat täytettyjä eläimiä, kiviä, simpukoita ja fossiileita. Huonejako ja yksityiskohtaisesti entisöity palvelusväen puoli havainnollistaa menneiden vuosisatojen yläluokan elämää todella elävästi. Kartanon tilusten kupeessa on minihöyryjunarata ja metsään väsätty keijupolku.

Soveltuvuus (autismin kirjon) lapsille: Isossa puistossa on tilaa päästellä höyryjä ulos. Kahvilan viereinen leikkialue on yllättävän pieni, mutta Eddie tykkäsi sen sijaan juosta ympäri muurien ympäröimää sisäpihaa (walled garden). Entisöidyssä lastenhuoneessa hän olisi halunnut haalia leikkiinsä kaikki Nooan arkin puueläimet eikä varsinaisesti innostunut nukkekodinkaan jakamisesta muiden lasten kanssa. Tallipihalla hän olisi voinut ratsastaa puisilla poneilla ja ohjastaa leikkihevoskärryjä maailman tappiin.

Lisätietoa, aukioloajat ja hinnat: www.english-heritage.org.uk/visit/places/audley-end-house-and-gardens ja www.audley-end-railway.co.uk

*) Itse Downton Abbeyhan on filmattu Highclere Castlessa, joka ei sekään ole mahdottoman matkan päässä Lontoosta, Newburyn kaupungin ulkopuolella pääkaupungin länsipuolella. Junat Newburyyn lähtevät Paddingtonin asemalta ja matkassa menee tunti. Newburystä on linnaan vielä otettava taksi.

 

Näistä retkikohteista meillä tykätään: historiaa vanhemmille, kelvollinen leikkipuisto Eddielle, tarpeeksi monipuolinen lounaskahvila koko porukalle! Olisiko kellään lukijoistani ehdottaa vastaavia päiväkohteita Suomesta tai vaikka kauempaa Britanniastakin? Kesälomaan on enää kahdeksan kuukautta...!

Kommentit (2)

Vierailija

Löysin sinun ensimmäisen blogin vahingossa. Katsoin kuvia ja luin miten olit kuvaillut poikaasi, ja näin heti, että hänellä on autistisia piirteitä. Ihan niinkuin meidänkin 2,5 vuotiaalla on. Hän sai juuri lapsuusiän autismi -diagnoosin. Kiitos kivasta blogista!

Katja Kirjonoppinut
Liittynyt30.9.2017

Kiitos itsellesi! Joo, kyllähän varmasti monet Eddien piirteet vo nyt jälkiviisaana huomata olevan autismin kirjon piirteitä, vaikka sitä ei tuoreena äitinä itse silloin tajunnut. Onnea teidänkin tulevalle taipaleelle!

Seuraa 

Ulkosuomalaisäiti, jonka lapsi on hiljattain saanut autismin kirjon diagnoosin. Koti Lontoossa, mökki Suomessa, jalat tiukasti molemmissa maissa.