Lapseni sai hiljattain autismin kirjon diagnoosin. Nelivuotias poika, kaksikielinen, Lontoossa. Puhe viivästynyt, sosiaalisen kommunikaation ongelmia, paljon kaikupuhetta, katsekontaktin puute, siirtymät hankalia, rakastaa rutiineita. Toisaalta: häkellyttävän tarkka muisti, hyvät visuaaliset taidot, osaa kirjaimet, lukee ja kirjoittaa lyhyitä sanoja molemmilla kielillään, osaa numerot suomeksi ja englanniksi miljoonaan asti.

Eihän se yllätyksenä tullut. Suurempi järkytys olisi ollut, jos lääkärit olisivat pudistaneet päätään, todenneet, ettei tämä ainakaan autismia ole, ja passittaneet meidät takaisin lähtöruutuun etsimään jotain muuta diagnoosia selittämään ainokaisemme erilaisuuden ikätovereihinsa verrattuna. 

Nyt ainakin olemme sisällä systeemissä: opettelemme arkea autismi seuralaisena, käymme vanhempien kursseilla, pohdimme koulunvalintaa ja harjoittelemme tukemaan lastamme hänen erilaisella elämänpolullaan. Ihan kirjonoppinut en siis vielä ole, kirjonoppija ehkä pikemmin. Hiljaa hyvää tulee. 

Tervetuloa seuraamaan tutkimusretkeämme autismin kirjon ja Eddien erityisten aivojen saloihin!

P.S. Kirjoitin aiemmin Lilyssä nimettömänä ja naamattomana blogia Aika kypsä äidiksi. Jos kiinnostaa, miten tähän pisteeseen on päädytty, kurkkaapa sieltä.

 

Kommentit (17)

Vierailija

Tässä kirjoittelee hetki sitten itsekin autismikirjon diagnoosin saanut nainen. Ymmärrän kyllä tuon helpotuksen; oli myös huojentavaa saada vihdoinkin näin 27-vuotiaana selitystä koko elämän jatkuneeseen ulkopuolisuuden tunteeseen. Kohti neuropsykologista kuntoutusta olen menossa. Tsemppiä sinne!

Katja Kirjonoppinut
Liittynyt30.9.2017

Huh, miten rankkaa saada diagnoosi vasta aikuisena! Voin hyvin kuvitella ulkopuolisuuden tunteen ja ihmettelyn omassa päässä. Toivottavasti nyt alat saada hyvää kuntoutusta. Kaikkea hyvää sullekin jatkossa! <3

Vierailija

Mukana roikun, kuten Lilyssäkin, hiljaisena sivustaseuraajana... Itse olen tuolla opintiellä ollut 9 vuotta, 15 vuotiaan poikani rinnalla. Hän sai diagnoosin 6 vuotiaana.

Katja Kirjonoppinut
Liittynyt30.9.2017

Oo, sä olet siis jo oikea Kirjon*oppinut*! Mukava kuulla sinustakin. Kommentoihan jatkossa, jos multa noviisilta menee termit sekaisin tai en tajua jotain. Aika paljon tässä vielä on opeteltavaa.

Vierailija

En taida olla erityisen *oppinut*. Monen esteen yli olen jotenkin kompuroinut ja varmaan monia asioita oppinutkin, mut sitä mukaa, kun lapsi kasvaa, haasteetkin muuttuvat toisenlaisiksi. Nyt 9-luokkalaisen kanssa tulevia jatko-opintoja miettien ja pikkuhiljaa itsenäiseen elämään kannustaen tulevaisuus tuntuu hetkittäin jopa pelottavalta...

Katja Kirjonoppinut
Liittynyt30.9.2017

Varmasti pelottaa. 😕 Muakin pelottaa - juuri tuo kaukainen tulevaisuus, jolloin lapsi toivottavasti pitäisi saada kasvatettua itsenäiseen elämään. Huh, tsemppiä, voimia ja viisautta sinne!

Triit

Mukavaa, että blogi jatkuu. Pääasiassa hiljainen taustaseuraaja siis täälläkin. Toivottavasti ulkosuomalaisuusaiheet eivät täysin jää. Tsemppiä diagnoosin kanssa, onneksi ne eivät (ainakaan nykyään) määritä elämää.

Katja Kirjonoppinut
Liittynyt30.9.2017

Kiva kuulla sinustakin. :) Jatkan kyllä varmasti ulkosuomalaisuusaiheellakin ainakin aina välillä, ja varsinkin silloin kun se sivuaa autismidiagnoosia tai -kuntoutusta. Ja kiitos - olet ihan oikeassa, nykyään aihetta ymmärretään jo ihan toisella tasolla kuin meidän lapsuudessa, joten toivottavasti Eddien kasvaessa stigma sen kun vähenee.

Vierailija

Oi miten mahtavaa, että jatkat kirjoittamista! Seuraan edelleen, olenkin vanhoista postauksista lukenut osan jo toiseen kertaan läpi :D

HilmaOnneli

Hei,

meillä suomessa kun on nämä lorupussit, niin onko teillä Briteissä myös? Haluaisin tehdä semmoset kummityärille (kielipesu alkakoon), mutta mitkä ne teän yleisimmät lorut on?

Ihanata että jatkoit kirjottamista, tällaisena (piilo)britti-fanina lueskellut blogiasi pitkään.

HilimaOnneli

Oi, kiitos!

Meillä oli aikoinaan perhepäivähoidossa lorupusseja, ite tehtyjä hoitajan avustuksella. Kontaktimuovilla päällystettiin, kesti pitempään.

Harvoin enään nähny kotikutoisia myynnissä esim. myyjäisissä tai kirppareilla. Nettikaupassa Martinex näytti myyvän erilaisia lorupusseja.

Täytyykin poiketa suomalaiseen kirjakauppaan kartonkiostoksille, alakaa näpertää.

Ihanata marraskuun jatkoa! :)

Seuraa 

Ulkosuomalaisäiti, jonka lapsi on hiljattain saanut autismin kirjon diagnoosin. Koti Lontoossa, mökki Suomessa, jalat tiukasti molemmissa maissa.