Kiukkuinen kukkahattutäti aloittaa bloggaamisen. Tuli tunne että fb:n erilaisilla paikallisilla palstoilla meuhkaaminen tai omassa profiilissa tilittäminen ei ehkä aina ole se oikea foorumi. Ja kun tykkään kirjoittaa ja sanottavaa on monesta asiasta niin koitanpa bloggaamista. Mainosblogia tästä ei tule ja täytyy myöntää että itse tulee aika harvaa blogia seurattua joten tällä alalla olen ihan noviisi. Mutta aloitetaan aiheesta, jolla minut saa kiihtymään nollasta sataan nopeasti:

Roskiin heittäminen&kierrätys

En jaksa uskoa kuinka paljon niin keskustelupalstoilla kuin kahvipöytäkeskusteluissa kuulee kommentteja “se lensi roskiin” “heitin viikonloppuna urakalla roinaa roskiin” “Ihanaa kun sain heitettyä ne vanhat tuikkukipot/kukkaruukut/verhot roskiin” Verenpaine nousi pelkästään tätä kirjoittaessa. MIKSI HEITETÄÄN KÄYTTÖKELPOISTA TAVARAA ROSKIIN?

(teko)Syitä olen kuullut monia; ei ole kierrätyskeskusta, kirppareilla haisee, nettikirppikset on hankalia, en roiku netissä koko ajan, en halua kertoa osoitettani vieraille, kuka jotain 50 vuotta vanhaa romua haluaa, helpompaa heittää roskiin, meillä on niin kiire koko ajan, ei ole autoa, en halua lahjoittaa köyhille/ulkomaalaistaustaisille/ulkomaille, kaikki avustusjärjestöt ovat huijareita jne. Ja näistä yhtäkään en kukkahattumaailmanparantajana hyväksy! Netti on pullollaan “annetaan/lahjoitetaan” palstoja – ja jos ei nettiä ole niin vanha kunnon lähikaupan ilmoitustaulu tai vaan ihan perinteinen puskaradio on olemassa-, ilmaiseksi suomalaiselle kelpaa melkein mikä vaan ja tavaraa tullaan hakemaan kilometrien päästä. Työkaveri tuntee jonkun joka tuntee jonkun jne. Tai joku paikallinen toimija kerää lahjoitustavaraa. Tai joku tutuntuttu tarvitsee tilapäisesti apua. Ja vaikka alkuperäiseen käyttötarkoitukseen esine ei enää sovikaan niin tuunaamalla siitä voi saada jotain ihan uutta. Moni tuunaaja/ kierrättäjä on innoissaan etsimässä uusia löytöjä ja materiaalia projekteihinsa. Googlella löytää hienoja juttuja vaikkapa nämä:

https://www.pinterest.com/srqautorepair/upcycle-car-parts-reuse-recycle-repurpose-diy/

http://www.styleroom.fi/sisustus/kierrätysidea

Saattaapa joskus käydä jopa niin että samaan aikaan joku ostaa uuden kun ei löydä itselleen sopivaa käytettynä tai jonkun harrastus on jäissä kun materiaalia ei löydy.

Monen mielestä on tasan tarkkaan jokaisen oma asia mitä haluaa roskiin heittää mutta onko se? Kaikki tietävät että Suomi on pahassa taantumassa ja mihinkään ei ole julkisia rahoja. Mutta jätteenkuljetukseen aina löytyy. Otetaan ajatusleikkinä että jokainen suomalainen heittää roskiin vuodessa yhden kilon materiaalia, joka olisi kelvannut jollekulle.  Voisin hyvin kuvitella että tämä arvio on alakanttiin; uskon että moni heittää paljon enemmän. Mutta jatketaan 5,4miljoonan kilon  ajattelemista. Se kaikki kuljetetaan kaatopaikalle, murskataan sinne ja joskus tulevaisuudessa osa voidaan käyttää energian lähteenä. Mutta sitä ennen kuluja on kertynyt jo paljon: Arvioinnin perustaksi löysin kahteen kiloon asti bussinpaketin hinnaksi 8,90€ ja käytetään siitä puolikasta  kuljetuskustannusarviona (kalusto, polttoaineet ja työvoima); rahaa kuluu kuljettamiseen 22,5M€. Kilon vastaanottaminen ja käsittely kaatopaikalla riippuu paikkakunnasta mutta 10€:lla pääsee varmaan kilosta sekajätettä eroon monessa kunnassa. Eli poisheitetyn tavaran kaatopaikkakustannus olisi 54M€ luokkaa. Koossa on muhkea 76,5M€, jolla jo palkkaisi muutaman sairaanhoitajan tai parantaisi kouluruokaa. “Mutta kun minulla on oikeus heittää roskiin mitä haluan ja maailmassa olisi oikeasti tärkeämpiä asioita korjattavaksi!” Niinpä niin….. Tämä  vaan olisi helppo tapa toimia Suomen ja koko maapallon hyväksi. Kysyntä ja tarjonta ei aina kohtaa mutta yleensä löytyy keino löytää uusi koti tavaralle - jos vaan vähän jaksaa nähdä vaivaa.- Edes se “ annetaan ilmaiseksi “ –ilmoitus jonnekin ja muutama päivä aikaa; moni tavaraa kyllä liikkuu. Jokainen kierrätyskierros vähentää kaatopaikalle päätyvää jätettä, pienentää paineita nostaa jätemaksuja ja veroprosenttia ja siihen päälle saattaapa tuottaa iloa jollekulle. Älä heitä käyttökelpoista tavaraa roskiin tänään, kysy haluaisiko joku sen ja harkitse vielä kerran mitä uutta ostat!

Kommentit (2)

Hakukonemaailma.com
Liittynyt19.11.2015

Hyvä blogin aloitus ja tervetuloa. 

Sen verran pitää kyllä sanoa, että nykyäänhän jätemyllyt sun muut kaatopaikat kierrättää energian aika hyvin. Biojätteestä tehdään multaa ja biokaasuenergiaa. 

Metallit sulatetaan uusiokäyttöön. Muovista tehdään myös energiaa, jolla suomi toimii pyörii päivästä toiseen. Muovipulloista tehdään fleece kangasta.

Ainoa ongelma roskiin heittämisessä on nimensämukaisesti ongelmajäte, eli akut ja elohopea yms.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Vm-71 oleva täti, jonka päivät täyttyy kodin, töiden, harrastusten ja muun elämän yhteensovittamisesta. Aina olisi enemmän tekemistä kuin ehtii tehdä mutta silti tuntuu että jää vielä muille sanottavaakin. Aihepiiriajatuksena on oman elämän ihmeelliset asiat; joillekuille ehkä pienet murheet ja huolet mutta itselle merkitykselliset -ainakin kirjoitushetkellä!- Ja toivottavasti mukaan mahtuu ripaus huumoria :)