Meillä luetaan lapsille aina iltasatu. Yleensä joka toinen päivä se luetaan lasten äidinkielellä ja joka toinen päivä isänkielellä. Isänkielisiä kirjoja on vain hankala löytää eikä meillä ole niitä kovin montaa. Kaikkiaan meillä on jopa sata lastenkirjaa, joista suurin osa on minun omia vanhoja lastenkirjojani, jotka ovat olleet vuosikymmenet tallessa vanhempieni kellarissa. Mikään ei ole liikuttavampaa kuin saada lukea omille lapsilleen samoja satuja, joita lapsena itse kuunteli.

Tänä iltana luin kaksikolle Else Holmelund Minarikin Pikku Karhu -kirjaa. Sen alkuperäisteos julkaistiin Yhdysvalloissa jo vuonna 1957. Lukemani suomenkielinen painos oli vuodelta 1979. Pikku Karhu -kirjat ovat ihastuttavia pieniä tarinoita inhimillisen karhuperheen kasvatista, joka tutkii uteliaasti ympäristöään. Pikku Karhun tapa tarkastella maailmaa on kuin ihmislapsen.

Tarinassa, jonka tänään luin, Pikku Karhu päättää lähteä matkalle kuuhun. Hän laittaa päähänsä avaruuskypärän, kiipeää pienen mäen päälle ja siellä pieneen puuhun, ja hyppää. Hän putoaa maahan, kierii mäkeä alas ja toteaa olevansa Kuussa. Hän ihmettelee, miksi Kuu näyttää aivan samalta kuin Maa. Siellä on samanlainen talokin kuin se, missä hän asuu. Ja talon pöytään on katettu aamiainen aivan niin kuin hänelle. Lopuksi Äiti Karhu kysyy vitsaillen Pikku Karhulta, onko hän se Maasta tullut karhu.

Tyttäreni ilmoitti heti tarinan loputtua, että se oli tosi kiva satu. Minä sanoin, että se oli kiva myös minun mielestäni. – Niin, koska siinä oli Äiti Karhu, tyttö tuumi. – Ei, vaan koska siinä oli Pikku Karhu, minä vastasin.

Ajattelin, että voisin vastaisuudessakin kirjoittaa postauksen muutamasta vanhasta lastenkirjastani. Onko sinulla tallessa lapsuutesi kirjasuosikkeja? Haluaisitko esitellä niitä blogissasi?

Kommentit (0)

Seuraa 

Olen 34-vuotias yhteiskuntatieteilijä, luonto- ja kirjallisuusihminen, myös koiraihminen ilman omaa koiraa. Olen palaamassa perheeni kanssa asumaan lapsuuden kotipaikkakunnalle – samaan taloon, jossa olen kasvanut. Nyt mukana on mies ja neljävuotias kaksikko.

Kirjoitan kahden kulttuurin perheen elämästä, lapsista, yhteiskunnasta, luonnosta, puutarhasta, kirjoista, arjesta ja hyvään elämään pyrkimisestä. 

Email: kotiinpaluu.blogi@gmail.com

Tykkää Facebookissa