Yksi mielenkiintoisimmista mielipide-eroista henkilökohtaista rahoitusta käsittelevien kirjojen ja verkkosivustojen välillä on se, onko järkevää keskittyä muutamien suurten muutosten tekemiseen vai paljon pienten muutosten tekemiseen. Kuten mainittu, kyse on usein mielipide-eroista, ei taloudellisesta osaamisesta.

Otetaan esimerkki. Oletetaan, että teet 10 pientä muutosta elämääsi, jolloin jokainen säästää yhden euron päivässä. Kuukauden aikana se on 300 euroa - 1 euro 10 kertaa 10 kertaa 30 päivää kuukaudessa.

Toisaalta, sanotaan, että teet 3 suurta muutosta elämääsi, joka säästää 100 euroa kuukaudessa. Kuukauden kuluessa se on myös 300–100 euroa 3 kertaa.

On selvää, että molemmat lähestymistavat säästävät saman verran rahaa, mutta kumpi on parempi lähestymistapa?

Pienet vai suuret muutokset?

Jotkut argumentoivat pienemmän määrän ja suurempien muutoksien puolesta. On paljon parempi tehdä muutama todella voimakas muutos, koska tämä antaa helpomman mahdollisuuden elää päivittäistä elämää normaalisti. Argumentti on, että viiden euron kahvi ei vahingoita ketään tai vie konkurssiin, mutta 100 euron ostokset voivat tehdä ison lommon talouteen.

Ajatellaan esimerkiksi henkilöä, jolla on tapana käydä kahvilla joka päivä, mutta hänellä on myös useita eri lainoja monelle eri toimijalle. Eräs vertailusivusto Suomessa laski, että tiettyjä lainatuotteita yhdistämällä voi säästää jopa tuhat euroa kuukaudessa (lähde alla).

Tuoko viiden euron kahvi taloudellista hyvinvointia vai ei?

Toiset huomauttavat pienistä muutoksista toistokertoimen takia. He eivät pidä yksittäistä 5 euron kahvia ongelmana, mutta jos viiden euron kahvi toistetaan viisi kertaa viikossa ja neljä viikkoa kuukaudessa, tästä tulee 100 euroa kuukaudessa. Jos pystyt poistamaan tuon 5 euron kahvin, hienoa, mutta jopa muuttamalla se 2 euron kustannukseksi säästät 60 euroa kuukaudessa.

 

Miten taloudellinen hyvinvointi syntyy?

On vaikea uskoa, että molemmat osapuolet ovat ehdottomasti oikeassa. Paras lähestymistapa on se, jota voidaan kutsua ”matalalla roikkuvien hedelmien” -lähestymistapaan.

Periaatteessa parhaat mahdolliset taloudelliset muutokset elämässä ovat ne, jotka aiheuttavat vähiten häiriöitä ja kielteisiä vaikutuksia elämäntapaan. Jos teemme elämäntapaa häiritseviä muutoksia negatiivisella tavalla, voidaan huomata, että on suuri todennäköisyys, että muutos ei ole kestävää, ja tapahtuu vastakohta. Nämä muutokset, kuinka hyviä ne ovatkin, eivät todennäköisesti ole kestäviä.

Mitä vähemmän jatkuvaa vaivaa, tai disruptiota joudut ylläpitämään muutoksen tueksi, sitä todennäköisemmin kehitys on pysyvää. Mitä enemmän sääntöjä on noudatettava, sitä epätodennäköisempää kehitys on. Mitä useammin joudumme kieltämään luonnolliset impulssimme ja vaistomme, sitä todennäköisemmin paheksumme ja hyljeksimme muutosta, josta seuraa luovuttaminen.

Menestyvä taloudellinen muutos ja hyvinvointi ei koske vain niitä, jolla on eniten tahtovoimaa. Kyse on siitä, kuka löytää muutoskohdat elämässään, joihin voi helposti sopeutua ja tarttuu niihin.

 

Lähteet: 

https://tilastokoulu.stat.fi/verkkokoulu_v2.xql?course_id=tkoulu_ktal&lesson_id=3&subject_id=11&page_type=sisalto

https://www.vertaaensin.fi/laina/lainojen-yhdistaminen

https://www.sttinfo.fi/tiedote/hyvinvointi-talouden-keskioon-kestavan-talouden-mittareita-edistetaan-helsingissa-150-asiantuntijan-voimin?publisherId=69817163&releaseId=69867906

 

 

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hae blogista