Kirjoitukset avainsanalla yrtti

Tänään vlogissa kylvetään tomaatinsiemenet viime hetkellä. Lajike valikoituu siksi, että tämä tomaatti kasvaa hyvin ilman kasvihuonetta ja tuottaa hurjasti pieniä herkkutomaatteja.

Nyt on myös yrttien kylvämisen aika. Ensi kesänä penkistä löytyy uusi timjamivariaatio.

Kerron myös shisosta, joka tekee paluun yrttipenkkiin  tänä kesänä. Shiso on jännänmakuinen yrtti, jota olet saattanut maistaa japanilaisessa tai korealaisessa ruuassa. Sen viljely onnistuu hyvin myös Suomessa.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Perjantain postauksessani valmistauduin tulevan kesän minttuomavaraisuuteen. Suuri mintuntarve johtuu koukuttumisestani libanonilaiseen tabbouleh-salaattiin.

Erityisen hyvää tabbouleh on grilliruoan lisukkeena, mutta ihanaa ihan sellaisenaankin. Se on raikas tomaattinen salaatti, jota maustetaan punasipulilla, sitruunalla ja oliiviöljyllä sekä tietysti kunnon kasalla yrttejä.

Rakkaasta salaatista on monta ohjetta ja variaatiota. Bulgurin voi hätätilanteessa korvata couscousilla ja tuoreen mintun persiljalla (ja päinvastoin). Tärkeää on vihreä, yrttinen maku.

Minun keittiöstäni löytyy aina itsetehtyä dukkah-mausteseosta (koukuttavaa kamaa), mutta sitä ei taas useimmissa resepteissä edes käytetä, joten ei sekään ole pakollista.

Tässä minun minttuinen versioni tabbouleh-salaatista. Katso video ja totea, että heinänteko on haastavampaa!

Tabbouleh

2 annosta päälisäkkeenä

1 dl bulguria

1/4 kuutiota kasvislientä

3 kypsää tomaattia

1 pieni punasipuli

2 dl (vähintään) silputtua minttua ja/tai lehtipersiljaa

1/4 tl jeeraa

2 rkl dukkah-maustesekoitusta

1 valkosipulinkynsi

1/2 luomusitruunan kuoren keltainen osa raastettuna

1 rkl sitruunan mehua

1/2 dl hyvää oliiviöljyä

Kuumenna vesi ja mausta se kasvisliemikuutiolla.

Keitä bulgur kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan.

Kuutioi tomaatti ja sipuli pieniksi kuutioiksi. Silppua yrtit rouheasti.

Sekoita hieman jäähtynyt bulgur muihin aineisiin ja tarkista maku.

Tarjoile alkupalana tai lisukkeena.

Kommentit (2)

Ninna - Kuokka ja kurpitsa
Liittynyt23.2.2016
2/2 | 

Hei Miisu

Kiva kun kysyit. Dukkah kuuluu sellaisiin vanhoihin maustesekoituksiin, joista lienee jokaisella egyptiläisellä maustekauppiaalla  ja kotikokilla oma versionsa. Meidän dukkah on muovautunut tällaiseksi:

200g pähkinöitä (voi olla manteleita, hasselpähkinöitä, pistaaseja tai pinjansiemeniä sen mukaan mitä kaapista löytyy tai itselle maistuu). Paahda pähkinät keskilämmöllä noin 5 min. Sen jälkeen paahdetaan 2 rkl jeeran ja 1 rkl fenkolin siemeniä. (Useissa resepteissä tässä fenkolin sijalla korianterin siemenet). Laita pähkinät ja paahdetut mausteet, sekä ripaus suolaa, 1 tl sokeria ja kuivachiliä maun mukaan isoon mortteliin tai sauvasekoittimen silppuriin ja surauta. Kivempi kun ei mene ihan sileäksi vaan jää rouheeksi. Nam!

Kaupasta ostettu minttu tuottaa uutta satoa pitkään muutaman kikan avulla. Videolla näytän mintun avulla, miten jatkat yrttien kasvua.

Minttu on yksi kiitollisimmista kasvajista, mutta muistakin yrteistä saa irti enemmän pikku kikoilla.

Aloita varustautuminen kesän tabbouleh- ja mojito-kauteen nyt!

Kommentit (8)

Huono puutarhuri
1/8 | 

En onnistu katsomaan videota, onko sitä jossain muualla (Youtube?) tai voitko kirjoittaa lyhyesti vinkit myös luettavaksi? :)

Vierailija

Hei!

Ikävää ettei video lähtenyt pyörimään. Oletko kokeillut uudestaan ettei vika ollut vain hetkellinen huono yhteys? Valitettavasti Kuokka ja kurpitsa -videot eivät ole Youtubessa, vaan ainoastaan täällä Kodin Kuvalehden saitilla.

Terveisin

Ninna

Vierailija
2/8 | 

Jos olisi ajateltu lukijaa, video olisi pitänyt olla huomattavasti lyhyempi. VIelä parempaa lukijan palvelua olisi se, että videon sisältö olisi kirjoitettu auki. 

Vierailija

Kiitos kommentistasi! Yritän tehdä napakoita videoita, mutta harmi jos en siinä mielestäsi tällä kertaa onnistunut. Haaveissani on että katsoja saisi videoiltani kauniissa paketissa kivasti tietoa ja inspiraatiota. Ja koska olen kuvaaja ja visualisti, halusin nimenomaan pitää täällä Kodin Kuvalehdessä videoblogia rakkaasta harrastuksestani. Kirjoittaminen kun ei ole mun juttuni.

Parhain terveisin

Ninna

Vierailija
3/8 | 

Kiitos hyvästä vinkistä, taidan perustaa heti yrttiruukkuviljelmän. Olenkin aina mietinyt, miten noihin kaupan yrtti ruukuista saisi pidempään iloa.

Huh
4/8 | 

Ei pystynyt kuuntelemeen, turhaa löpinää. Tuli aivan Kumman kaa Ellun esitelmä mieleen.

Vierailija
6/8 | 

Kiitos videosta! Se oli informatiivinen ja tiivis paketti mintusta. Oli mukava seurata. Menee heti kokeiluun :)

Seuraa 

Tämä on videoblogi rakkaudesta hyötypuutarhaan. Olen Ninna Lindström, valokuvaaja ja innokas harrastajatarhuri. Minulla on aari maata, pieni puutarha ja 12 vuoden kokemus palstaviljelystä. Toivon tarjoavani vertaistukea ja inspiraatiota muille hyötytarhureille sekä sellaiseksi aikoville. Tervetuloa ihmettelemään puutarhaa kanssani!

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteyttä Sanoma Lifestylen mediamyyntiin. Bloggaajaan saat yhteyden tästä.