Tänään vietetään kansainvälistä lasten oikeuksien päivää YK:n lasten oikeuksien sopimuksen hyväksymisen kunniaksi kautta maailman. Merkkipäivä muistuttaa meitä lasten oikeuksien ja hyvinvoinnin tärkeydestä. Tavoitteena on taata jokaiselle lapselle maailmassa terveyttä, turvaa, tasa-arvoa ja koulutusta. Tavoitteen saavuttamiseksi YK:n lastenjärjestö UNICEF tekee työtä lasten hyväksi kansallisuudesta, uskonnollisesta tai poliittisesta vakaumuksesta riippumatta tällä hetkellä yli 190 maassa.

Lapsen oikeuksien päivää vietetään tänään mm. Suomen UNICEFin järjestämällä  Pieniä tarinoita -kampanjalla, jossa kirjailijat kertovat muutaman lauseen mittaisen tarinan Facebook-sivullaan. Tarinan aiheena on tänä vuonna pakolaislapsen koti. Tempaus ei ole vain kirjailijoiden yksinoikeus, vaan muutkin voivat osallistua siihen. Tarinoita julkaistaan myös Suomen UNICEFin nettisivulla.

Pieniä tarinoita -tempaus on Suomen tasavallan presidentin puolison Jenni Haukion ideoima ja se järjestettiin vuosi sitten ensimmäisen kerran. Lasten oikeudet ja lasten aseman esiin nostava kampanja sai osakseen paljon huomiota ympäri maailmaa, ja siinä sivussa myös Suomi.

Minäkin kannan korteni kekoon ja kirjoitin pienen tarinan:

Hän pyyhkäisee hiuksia otsaltaan ja katsoo minua. Maahan pudonnut leipä on kurainen, mutta pyyhkäisy paidan helmaan tekee siitä syötävän. Suu puolillaan hän sanoo jotain. 
”Hän sanoo, ettei sinun tarvitse olla surullinen”, tulkki kertoo.
”Niinkö?”
”Me saamme uuden kodin. Jos sinunkin kotisi on rikki, voit tulla meille asumaan.”
Hymyilen.
Hän ojentaa minulle leipäänsä. ”Haukkaa tästä, kaikki järjestyy.” 

 

 

Kommentit (0)

Seuraa 

Lukutoukka on reilu viisikymppinen kirjojen kustantaja, toimittaja ja luovan kirjoittamisen ohjaaja Heikki Savola. Lukutoukka muistelee kirjallisuuteen ja kulttuuriin liittyviä asioita sen minkä muistaa - ja saattaa joskus antaa fiktion korjata sen minkä fakta rikkoo.

Teemat

Instagram