Tänään historia toisti itseään. Ainakin osittain.

Nimittäin lähes 40 vuotta sitten olin samassa tilanteessa kuin hetki sitten: itsenäisyyspäivänä puhujapöntössä. 
Silloin vuosia sitten olin saanut tehtäväkseni pitää puheen nuoren ja koululaisen näkökulmasta Kuhmoisten kunnan itsenäisyyspäivän juhlassa. En muista puheesta muuta kuin että se oli tavattoman ylidramaattinen ja paatoksellinen. Onneksi olen hukannut sen.

Tänään tehtäväni oli lausua tervehdyssanat Karkkilan kaupungin itsenäisyyspäivän juhlassa Karkkilan kehittämisyhdistyksen puheenjohtajana. Tällä kertaa en ollut ylidramaattinen enkä paatoksellinenkaan. Ainakaan omasta mielestäni. Paitsi ehkä hivenen siinä kohdassa, kun totesin, että teemme tulevaisuuden yhdessä. 
Vaikka pienen ihmisen usko onkin toisinaan koetuksella, yksikin ihminen voi vaikuttaa. Jos ei muuhun niin omaan ja lähipiirinsä elämään – ja sitä kautta myös laajemmin.
Teot tarttuvat.

40 vuotta sitten oli yleistä suhtautua itsenäisyyspäivän juhlapuheisiin äärimmäisellä vakavuudella, vaikka pohjimmiltaan itsenäisyys on iloinen ja jopa riemukas asia. Itsenäisyys on yhdessä saavutettu ja yhdessä säilytetty asia. Siksi se on myös arvokas ja sen vakavammallekin käsittelylle on tietenkin perusteensa.

Itsenäisyydelle on monta määritelmää. Yksi itsenäisyyden tunnusmerkki on, että itsenäinen tekee ja päättää itse. Se ei kuitenkaan tarkoita, että kaikki pitäisi tehdä itse ja yksin.

Yhdessä tehden ja toimien olemme enemmän ja yhdessä saavutamme parempia tuloksia. Kaikkialla yhteiselon merkitys on koettu todeksi monta kertaa. Yhdessä on selvitty vaikeista ajoista ja yhdessä on juhlittu hyviä hetkiä.

Itsenäinen Suomen valtio elää jo toista vuosisataansa. Näköpiirissä on monenlaisia haasteita, niin paikallisia kuin maailmanlaajuisiakin. On meistä kiinni, miten otamme ne vastaan. Me pienet ihmiset, yhdistykset ja yhteisöt, kolmannen ja neljännen sektorin toimijat, olemme ratkaisevassa asemassa ja päättäjien tukena, kun suuria suunnitelmia pannaan täytäntöön – ja yhä useammin juuri me olemme mukana laatimassa niitä suunnitelmia.

Ja juuri niiden suunnitelmien ansiosta vietämme varmasti jatkossakin iloisia, riemukkaita ja arvokkaita itsenäisyyspäiviä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Lukutoukka on reilu viisikymppinen kirjojen kustantaja, toimittaja ja luovan kirjoittamisen ohjaaja Heikki Savola. Lukutoukka muistelee kirjallisuuteen ja kulttuuriin liittyviä asioita sen minkä muistaa - ja välillä kommentoi muitakin asioita.

Teemat

Hae blogista