Työttömien aktiivimalli on saanut osakseen monenlaista arvostelua ja kommenttia. Viime päivinä huomiota on herättänyt Työstäkieltäytyjäliitto vaatimuksellaan kaataa aktiivimalli ja antaa kaikille suomalaisille vastikkeetonta rahaa.

Sosiaalisessa mediassa liitolle ja sen julistukselle on naurettu kippurassa. Paitsi ne, jotka ovat suuttuneet.

Jotkut ovat kokeneet Työssäkieltäytyjäliiton pilkkaavan työntekoa ja etenkin yrittäjiä. Suuttuminen on ollut helppoa, sillä liitosta on uutisoitu vain se osa mikä suututtaa yrittäjiä takuuvarmasti eli ilmaisen rahan jakaminen ja kannustus kieltäytymään työnteosta. Se on kuitenkin vain jäävuoren huippu. Uutisissa ei ole kerrottu, että liiton nettisivuilla on parodioidaan työelämää. Media on tehnyt työnsä laiskasti ja mediaa seuraavat ovat olleet vielä laiskempia, kun eivät ole viitsineet itse ottaa asioista selvää.

Työstäkieltäytyjäliiton julistuksessa käytetään työnantajia vastaan samoja fraaseja, joilla puhutellaan työttömiä. Siinä missä työttömiä vaaditaan selvittämään miten ovat lisänneet työtuntiensa määrää, liitto vaatii työnantajia tekemään selvitystä, miten ne ovat vähentäneet työtä. Jos selvitystä ei tule, työnantaja joutuu karenssiin, jonka aikana puolittaista päivää tekevälle työntekijälle maksetaan täyttä palkka.

Liitto listaa myös työn haittavaikutuksia huumekeskustelusta tutulla retoriikalla: ”Monesti ensimmäinen työ on ilmainen ja sitä tarjotaan ”harjoitteluna” tai ”koeaikana”. Yksittäisestä viikonloppu- tai iltatyöstä tulee pian kaikkea muuta kuin viaton kokeilu.”

Ja: ”Kysyttäessä pitkäaikaistyöntekijöiltä on havaittu, että lähes jokainen on aloittanut kevyillä töillä. Nämä toimivat porttina raskaaseen työmaailmaan, jossa tarve työhön on tyydytettävä päivittäin”.

Työttömien CV-sparrauksesta puolestaan on väännetty ohje: ”Jos et halua haettua työpaikkaa, pidä huolta, ettei CV:si näytä liian hyvältä. Monet ovat kokeneet toimivaksi malliksi kahden eri CV:n ylläpidon. Oikeata CV:tä voit käyttää siten kuin parhaaksi katsot, ja tuunattua ansioluetteloa sellaisten työpaikkojen hakemiseen, joita haluat vältellä”.

Kaikki on selvää parodiaa, joka on otettu erittäin vakavasti ja kaikkena muuna paitsi huumorina esimerkiksi muutamissa Facebookin yrittäjäryhmissä. Siellä on mm. kauhisteltu ”työttömyyden ihannointia”, kyselty vihaisesti ”mistä näillekin leipä tulee pöytään” ja on ehdotettu kaikkien tukien eväämistä liiton kannattajilta ja heidät on toivotettu tervemenneeksi saunan taakse.

Parodian takana voi halutessaan nähdä huolen suomalaisesta yhteiskunnasta, suomalaisten toimeentulosta ja suhteestamme työhön ja etenkin työttömyyteen. Työstäkieltäytyjäliitto voisi toimia hyvänä keskustelun virittäjänä monellekin työelämään liittyvälle kysymykselle. Toistaiseksi se ei ole siinä onnistunut.

Työttömien aktiivimalli on ollut suora syöttö perustulon kannattajien lapaan, mutta jostain syystä perustulosta ei haluta nyt keskustella Suomessa. Parhaillaan on menossa perustulokokeilu, jonka moni on todennut olevan susi jo syntyessään. Vain työttömiin rajatun kokeilun tulos tulee erittäin suurella todennäköisyydellä olemaan: ”Kokeilu ei anna aihetta jatkaa ja laajentaa kokeilua, saatika tehdä siitä pysyvää käytäntöä. Kokeilu ei ole edistänyt työllistymistä toivotussa laajuudessa”.

Huumori on hyvä tehokeino, mutta samalla vaikein. Se on melkein yhtä vaikeaa kuin työhön ja työttömyyteen liittyvien asenteiden muuttaminen.

Kommentit (0)

Seuraa 

Lukutoukka on reilu viisikymppinen kirjojen kustantaja, toimittaja ja luovan kirjoittamisen ohjaaja Heikki Savola. Lukutoukka muistelee kirjallisuuteen ja kulttuuriin liittyviä asioita sen minkä muistaa - ja saattaa joskus antaa fiktion korjata sen minkä fakta rikkoo.

Teemat

Instagram