Rakas yhteistyökumppanini Posti toi minulle paketin.

Paketti oli se sama paketti, jonka olin lähettänyt pari viikkoa aiemmin. Paketissa ei ollut mitään merkintää väärästä osoitteesta tai muustakaan syystä, miksi paketti ei ollut mennyt perille.

Lähetysten seurantajärjestelmän mukaan paketti oli matkannut parissa päivässä vastaanottajan postitoimipaikkaan, lämmittänyt siellä hyllyä jonkin aikaa ja palautunut minulle. Järjestelmästä ei näy, onko Posti lähettänyt vastaanottajalle saapumisilmoituksen vai ei. Sitä ei myöskään tiennyt Postin asiakaspalvelu, kun kysyin.

Jos olisin tiennyt vastaanottajan sähköpostiosoitteen tai puhelinnumeron ja merkinnyt sen pakettikorttiin, Posti olisi ehkä voinut todistaa lähettäneensä saapumisilmoituksen.

Yksi vaihtoehto tietenkin on, että vastaanottaja on saanut saapumisilmoituksen, mutta jostain syystä ei ole hakenut pakettia.

Paketissa oli kirja, jolla kustantamoni osallistui kilpailuun kirjallisuuden Finlandia-palkinnosta. Tai ainakin aikoi osallistua.

Lähetin itse asiassa neljä kirjapakettia, yhden jokaiselle palkintolautakunnan jäsenelle ja yhden kilpailun järjestäjälle Suomen Kirjasäätiölle. Kaikki muut paketit näyttävät menneen perille, sillä Kirjasäätiö lähetti laskun osallistumismaksusta. Sen olen maksanut.

Osallistumismaksun maksaminen on merkki kilpailuun osallistumisesta, mutta en koe että lähettämäni kirja ja sen kirjoittaja olisi tällä kertaa saanut täysin tasavertaisen osallistumismahdollisuuden kisaan, olipa syy kirjan matkan katkeamisen mikä tahansa.

Olen kertonut pakettini tarinan myös Suomen Kirjasäätiölle. Tähän mennessä säätiö ei ole kommentoinut asiaa mitenkään. Enkä oikeastaan odota sen mitään kommentoivankaan.

En tiedä lukevatko kaikki palkintolautakunnan jäsenet jokaisen kisaan osallistuvan kirjan, enkä tiedä kyselläänkö puuttuvan kirjan perään, jos kirjan puuttuminen ylipäätään tulee ilmi. Ei ainakaan tällä kertaa.

Finlandia-kisan osallistumisohjeissa ei kerrota, miten kirjat tulee toimittaa lautakunnan jäsenille. Aiempina vuosina on jonkun henkilön kohdalla ollut erikseen maininta, että kirjat tulisi lähettää hänelle niin, että ne tulevat perille asti. Tästä ei kuitenkaan ole tehty yleistä käytäntöä. Vielä.

Postin toiminta on viime vuosina kehittynyt siihen suuntaan, että vastuu lähetyksen perillemenosta on yhä enemmän lähettäjän. Jos jotain postittaa, se kannattaa lähettää joko kirjattuna kirjeenä tai pakettina, jolloin lähetys saa seurantanumeron. Sen avulla voidaan ainakin jollain tavalla nähdä, missä lähetys kulkee. Kirjaamattomia lähetyksiä ei pystytä seuraamaan eikä lähettäjä pysty todistamaan, että on mitään koskaan lähettänytkään. Tämä on Postilta saamani ohje.

Puuttuneesta kirjasta huolimatta kaikki Finlandia-ehdokkaat ovat nyt tiedossa ja kisa jatkuu. Onnea ehdokkaille ja onnea lukijoille - yrittäkää muistaa, että lukemisen arvoisia kirjoja on Finlandia-listojen ulkopuolellakin.

Kommentit (4)

MariK

Ikävää. Tosin omasta kokemuksesta voin kertoa, että vaikka pakettikortissa olisi ollut sähköposti ja puhelinnumero, ei posti välttämättä niihinkään olisi saapumisilmoitusta lähettänyt. Oma pakettini tuli ensin kertaalleen takaisin ilman sähköpostia ja puhelinnumeroa. Sen jälkeen lähti uudelleen aiheettomana palautuksena uudelleen vastaanottajalle myös sähköpostin ja puhelinnumeron kera. Tälläkään kertaa vastaanottaja ei saanut minkäänlaista saapumisilmoitusta postilta. Sen sijaan hän sai sellaisen minulta sen jälkeen, kun olin itse käynyt järjestelmästä katsomassa, että paketti on saapunut toimipaikkaan. Postin asiakaspalveluunkin tuli pari kertaa asiasta soiteltua. Minulle luvattiin palata, kun ovat olleet yhteydessä toimipaikkaan. Ei palattu. Ei oltu myöskään oltu yhteydessä toimipaikkaan. Tarkistin itse. Peruspalvelun tuottaminen näyttää olevan surullisen hukassa nurmikonleikkuu- yms. palveluiden kehittämisen rinnalla.

sivustaseuraaja

On todella erikoista, että liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) ei sanallakaan kommentoi Postin toimimattomuutta – tai varsinkaan vedä johtopäätöksiä ja eroa. Erikoista on myös se, että yksikään media ei kysy Bernerin mielipidettä Postin ongelmiin – saati sitten vaadi Bernerin eroa. Satavuotiaassa Suomessa on jotakin perusteellisesti pielessä.

Kyllästynyt Postin asiakas

Oksettavaa, miten alas palvelun taso voi vajoa ja veronmaksajien kukkarolla taataan, että tämäkin puuhastelu jatkuu. Kauanko? Lähettäisitkö tämän kirjoituksesi myös Valtioneuvoston kansliaan, varmuuden vuoksi ihan sähköpostilla, sekä omistajaohjauksesta vastaaville virkamiehille. Lisäksi vaikkapa viestintävaliokuntaan, yhteystiedot löytyvät eduskunta.fi. Hyvä virkamiestapa vaatii, että saat vastauksen! Naistenlehdessä itkeminen ei valitettavasti auta.

Seuraa 

Lukutoukka on reilu viisikymppinen kirjojen kustantaja, toimittaja ja luovan kirjoittamisen ohjaaja Heikki Savola. Lukutoukka muistelee kirjallisuuteen ja kulttuuriin liittyviä asioita sen minkä muistaa - ja saattaa joskus antaa fiktion korjata sen minkä fakta rikkoo.

Teemat

Instagram