Marraskuun alussa kerroin osallistuvani NaNoWriMoon eli kansainväliseen tempaukseen, johon osallistuvien tavoite on kirjoittaa kuukaudessa romaanin käsikirjoitus, 50 000 sanaa.

Päätin osallistua kevyellä otteella, sillä tiesin etten pääse lähellekään tavoitetta - ellei ihmettä tapahdu. Eikä tapahtunut. Kirjoitin lähes joka päivä sen verran mitä kohtuudella pystyin ja ehdin. Tuloksena oli 15 564 sanaa. 50 000 jäi kauas. En päässyt edes puoliväliin. En kirjoittanut edes kolmasosaa tavoitteesta. Silti olen tyytyväinen. Itse asiassa hyvin tyytyväinen.

Mitäkö kirjoitin? Kaikenlaista. Minulla ei ollut mitään suunnitelmaa, eikä kirjoittamisen edetessä sellaista oikeastaan alkanut edes hahmottua. Nyt minulla on kokoelma sekalaisia tekstejä. Romaanin riekaleita, tarinan palasia, yksittäisiä lauseita, dialogin pätkiä ja useita kertomuksen alkuja - vai ovatko ne loppuja, en tiedä. Tekstissä on kohtia, jotka voisivat olla runon aihioita, pakinan hahmotelmia tai novellin luonnoksia.

En tiedä tuleeko näistä sanoista jotain. En tiedä mitkä niistä säästän ja mitä heitän pois. Aika näyttää. Ja jos ei näytä, tyydyn siihen.

Tekstissäni oli myös ajankohtaisuutta. Kuten esimerkiksi Suomen itsenäisyyden juhlavuoteen liittyviä lauseita. Koska pian on itsenäisyyspäivä, annan pienen näytteen omasta NaNoWriMo-suorituksestani.

Toivottavasti tekin olette optimisteja, ettekä ole vielä täysin uupuneita Suomi100-juhlahumuun.

--

- Me suomalaiset olemme optimisteja.

- Olemmeko?

- Kyllä. Varasin matkan ulkomaille. Menopaluun.

--

Kommentit (0)

Seuraa 

Lukutoukka on reilu viisikymppinen kirjojen kustantaja, toimittaja ja luovan kirjoittamisen ohjaaja Heikki Savola. Lukutoukka muistelee kirjallisuuteen ja kulttuuriin liittyviä asioita sen minkä muistaa - ja saattaa joskus antaa fiktion korjata sen minkä fakta rikkoo.

Teemat

Instagram