Kirjailija Tiina Raevaara ehdotti ennen joulua Suomen Kuvalehden kolumnissaan tutkimusta, miten kirjallisuuden laskeva myynti saataisiin katkaistua. Kirjojen myynti on jonkin verran laskenut Suomessa viime vuosina ja siksi etenkin suuret kustantajat ovat vähentäneet julkaisemiensa kirjojen määrää.

Jos myynnin laskuun olisi vain yksi ainoa syy, asian kimppuun olisi varmasti käyty aikoja sitten. Reilun kymmenen vuoden kirjakauppiaan kokemuksella väitän, että suurin ja yhä kasvava ongelma on kirjan kilpailu muiden vapaa-ajanviettotapojen kanssa. Sinäkin luet juuri nyt nopeasti kirjoitettua blogia netissä etkä huolella viimeisteltyä kirjaa sohvalla.

Jotta kirjasta tulisi kilpailukykyisempi, kirjan hinnan tulisi romahtaa samaan aikaan kun kirjojen markkinoinnin tulisi kasvaa räjähdysmäisesti. Eikä vain mainonnan, vaan kirjojen tulisi näkyä kaikissa medioissa huomattavasti laajemmalla skaalalla ja suuremmalla painoarvolla kuin nyt. Myös asenteiden lukemista ja kirjallisuutta kohtaan tulisi muuttua täysin.

Eikä siinä vielä kaikki. Kirja-alan kannattavuuden kaikissa ketjun vaiheissa tulisi vähintään kaksinkertaistua.

Okei, ehkä liioittelen mittasuhteissa, mutta en asiassa.

Ensinnäkin tarvitaan menestyskirjoja ja -kirjailijoita, jotka saavat runsaasti huomiota ja medianäkyvyyttä. Yhdelle tuleva huomio säteilee valoaan muillekin. Median olisi tuotava kirjallisuutta enemmän julki ja kertoa muistakin kirjoista kuin vain kuukausi sitten ilmestyneistä. Medialla on ratkaiseva merkitys kirjan elinkaaren kannalta, ja vähintäänkin yhä tärkeä tehtävä kirjallisen kentän esittelyssä suurelle yleisölle. Nyt kirja-alasta näkyy mediassa vain jäävuoresta irronneita lohkareita.

Lisäksi tarvitaan asennemuutos kirjailijan työtä kohtaan. Kirjailija on ihan oikea ammatti ja ammattilainen tarvitsee ammattilaisen palkan eli kirjan ostajan on ymmärrettävä miksi kirja ei ole ilmainen.

Kirjakaupan tulisi rohkeasti uskaltaa tarjota ja suositella asiakkailleen monipuolisempaa kirjavalikoimaa. Suomessa ei toimi kymmentä kustantajaa, vaan kymmeniä aktiivisia ja satoja vähemmän aktiivisia kustantajia. Suomessa ei julkaista vuodessa sataa kirjaa, vaan tuhansia.

Kustantajien tulisi ottaa selkeämmin kirja-alaa ohjaava rooli. Nyt kustantajat seuraavat toimettomina sivusta, kun kevään kirjoja myydään syksyllä puoleen hintaan ja kirja-alan hintahäiriköt syövät nettitarjouksillaan maaseudun pienet kirjakaupat kokonaan pois. Jos kirkonkylästä loppuu kirjakauppa, mitä muuta loppuu samalla?

Lukemisen ja siihen liittyvien asioiden merkitystä tulisi tähdentää enemmän, ja niiden pariin tulisi kannustaa kaiken ikäisiä. Hyvä lukutaito antaa mainiot eväät elämälle, niin henkiselle kuin aineellisellekin hyvinvoinnille, terveydestä puhumattakaan.

Lyhyesti sanottuna meidän tulisi arvostaa nykyistä enemmän kirjallisuutta ja lukemista eli opiskelua, sivistystä ja sen tuomaa menestystä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (1)

Vierailija
1/1 | 

Tähän on vaikea lisätä muuta, erinomaisesti tiivistetty!

Katselen asioita ulkosuomalaisen perspektiivistä, joten en tiedä minkä verran esim. tv tuo kirjoja esiin (onko jotain hyviä keskusteluohjemia, vai ovatko ne kaikki vaan mukahauskoja visailuja?). Media yleisesti voisi kyllä niin tehdä, ja julkaista etenkin kunnollisia ja asiantuntevia kritiikkejä.

Mutta kirjakaupassa (Helsingin keskustan Akateemisessa tällä kertaa) käydessäni olin pettynyt. Joitakin upouusia kirjoja on vinot pinot, mutta yleisesti valikoima oli suppea. Ja hinnat... Aika harvasta kirjasta olen valmis maksamaan 27–34 euroa. Eikä aivan kaikkien kirjojen tarvitsisi olla kovakantisia.

Kirjakauppiaskin voisi tulla esiin ja tehdä omia pikku suosituksiaan. Tällaisia tehdään ulkomailla, sellaisia pieniä käsin kirjoitettuja lappusia mitä kirjakauppias suosittelee ja mitä juuri hän, ammattilaisena ja intohimoisena lukijana, haluaa nostaa esiin. Joitain niteitä voi olla hyllyssä vain muutama, lisää tilataan kun ne loppuvat. On ihana löytää uusia kirjoja, joista ei ole välttämättä koskaan kuullut. Eikä pelkästään niitä, jotka nyt juuri ovat "in". (Tästä taisikin tulla pienten kivijalkakirjakauppojen puolustuspuhe!)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Lukutoukka on reilu viisikymppinen kirjojen kustantaja, toimittaja ja luovan kirjoittamisen ohjaaja Heikki Savola. Lukutoukka muistelee kirjallisuuteen ja kulttuuriin liittyviä asioita sen minkä muistaa - ja välillä kommentoi muitakin asioita.

Teemat

Hae blogista