En ole koskaan ollut erityisemmin kiinnostunut urheilusta. Paitsi teini-ikäisenä hetken aikaa. Edelleenkin ihmettelen miksi. Urheilun edellyttämää kunnianhimoa minulla kyllä on, mutta se suuntautuu aivan muualle.

Menköön vaikka nuoruuden intomielisyyden piikkiin, mutta lukiossa innostuin juoksemisesta ja nimenomaan urheilumielessä. Siihen vaikutti ehkä se, että huomasin pystyväni juoksemaan samaa vauhtia kuin silloinen 800 metrin maailmanennätyksen haltija, Sebastian Coe. Tosin vain muutaman sekunnin.

Oma sadan metrin ennätykseni oli kahdeksasosa hänen huippuajastaan eli olisin pysynyt hänen tahdissaan ehkä yhden suoran verran, jos olisin juossut niin kovaa kuin ikinä pääsen.

Tämä tieto taisi innostaa minut osallistumaan synnyinkuntani Kuhmoisten yleisurheilun mestaruuskisoihin. 800 metrillä aikani oli muistaakseni noin 2,5 minuuttia ja sillä heltisi A-poikien mestaruus. Olin tosin kilpailun ainoa osanottaja, mutta mestari mikä mestari.

Aikani ei ollut kovin kummoinen, mutta jos olisin juossut samaa vauhtia maratonin alusta loppuun, olisin pinkonut samaa vauhtia kuin senhetkinen maailman nopein maratoonari, jonka nimen olen jo unohtanut.

Niitä mestaruuskisoja pidemmälle innostukseni ei kantanut vaan päätin lopettaa urheilu-urani siihen. Olinhan ME-vauhdissa sekä 800 metrillä että maratonilla, enkä uskonut tulevani sitä nopeammaksi.

Parhaat kuulemma lopettavat huipulla.

Kommentit (0)

Seuraa 

Lukutoukka on reilu viisikymppinen kirjojen kustantaja, toimittaja ja luovan kirjoittamisen ohjaaja Heikki Savola. Lukutoukka muistelee kirjallisuuteen ja kulttuuriin liittyviä asioita sen minkä muistaa - ja saattaa joskus antaa fiktion korjata sen minkä fakta rikkoo.

Teemat

Instagram