Enemmistö suomalaisista ei koe sotavuosien korostuvan liikaa itsenäisyyden juhlinnassa, kertoo Yle Uutissuomalaisen teettämästä kyselystä. Silti joka neljäs vastaajista pitää Suomen itsenäisyyden juhlintaa sotapainotteisena.

Tulkitsen gallupin tuloksen niin, että vanhaa itsenäisyyskaanonia on onnistuttu jonkin verran tuulettamaan. Kuulun siihen sukupolveen, jonka lapsuudessa ja nuoruudessa itsenäisyyspäivän juhlien pääasia oli talvi- ja jatkosodan kärsimysten ja koettelemusten voittamisen muistelu ja sotahistorian vaaliminen ja kunnioittaminen. Itsenäisyys tuntui alkavan toisesta maailmansodasta. Aika ennen sitä oli jonkinlaista esihistoriaa ja epäkiinnostavaa kivikautta, jolla ei ollut juuri merkitystä.

Itsenäisyyspäivä oli kyllästetty syvällä nöyryydellä ja loputtomalla kiitollisuudella sodan kokeneita sukupolvia kohtaan. Sen sukupolven ihmiset olivat meille nykyajassa eläville velvoittavia esimerkkejä - suomalaisuuden standardeja, joiden pyhyyttä ja erinomaisuutta piti herkeämättä pönkittää juhlapuheissa. Kaiken kruunasi televisiossa esitettävä Edvin Laineen ohjaama Tuntematon sotilas -elokuva vuodelta 1955.

Tuntematon sotilas -elokuvaa esitetään edelleenkin televisiossa itsenäisyyspäivänä, se sotavuosista muistuttava perinne ei ole muuttunut. Vuorovuosina esitetään Laineen ja Rauni Mollbergin ohjaamaa versiota (1985), joinakin vuosina molemmat.

Uuden sukupolven näkemyksenä tarjoiltu Rauni Mollbergin Tuntemattoman sotilas järkytti monia, vaikka Mollberg käsitteli Väinö Linnan romaanin tekstiä silkkihansikkain ja noudatteli pitkälti Laineen elokuvanäkemystä. Elokuva ei avannut uusia näkökulmia saatika tulkintoja aiemmin esitetyyn, mutta olihan se sentään värielokuva.

Tämän vuoden lokakuussa julkaistiin elokuvan kolmas pitkä versio. Aku Louhimiehen ohjaamaa Tuntematonta sotilasta en ole vielä nähnyt sitä, mutta saamansa vastaanoton perusteella elokuva kuulostaa juuri siltä ”uuden sukupolven näkemykseltä”, joka olisi pitänyt tehdä 1985.

Noin viikko ennen Louhimiehen elokuvaa sai ensi-iltansa Anssi Määtän ohjaama ja Antti Tuomisen käsikirjoittama Tuntematon REDUX -lyhytelokuva. REDUX on aivan eri maata kuin nämä muut Tuntemattomat. Onneksi. Ehkä juuri siksi se ei ole saanut osakseen kovinkaan laajaa huomiota, vaikka elokuva on katsottavissa ilmaiseksi internetissä.

Tekijöidensä mukaan elokuva sijoittuu kuvitteelliseen Suomeen ja sen vaihtoehtoiseen historiaan. Viisi minuuttia kestävä lyhytfilmi on tummasävynen ja vähäeleinen kokonaan uudelleen ajateltu Tuntematon sotilas. Sidos alkuperäiseen Tuntemattomaan on vain kuuluisien repliikkien varassa. Nytkin mennään suon yli niin että heilahtaa ja joku hoksaa olevansa ahvena.

Elokuva on omaperäinen scifiä hyödyntävä dystooppinen tiivis paketti, jossa on kaikki olennainen perinteisestä Tuntemattomasta sotilaasta. Suomalaissotilaat ovat tällä kertaa naisia ja venäläiset jonkinlaisia androideja, sotilasrobotteja. Voiko sen selvemmin sanoa, mitä sodassa on ajateltava: meikäläiset ovat ihmisiä, viholliset eivät.

Voin kuvitella, että Tuntematon REDUX koetaan joissain piireissä loukkauksena ja pilkantekona. Se ei ole näköispainos Laineen ikonisesta elokuvasta, joka on monen mielestä se ainoa oikea. REDUX ei kuitenkaan ole parodia, vaan vakavasti tehty oma itsenäinen teoksensa. Se istuu tähän päivään oivallisesti ja onnistuu kuvaamaan samalla myös aikaamme.

Historiaa emme voi muuttaa, mutta emme ole pakotettuja katsomaan historiaa aina ja ikuisesti samalla tavalla. Uudistuminen kannattaa, sillä se on tie tulevaisuuteen.

Hyvää itsenäisyyspäivää.

Kommentit (0)

Seuraa 

Lukutoukka on reilu viisikymppinen kirjojen kustantaja, toimittaja ja luovan kirjoittamisen ohjaaja Heikki Savola. Lukutoukka muistelee kirjallisuuteen ja kulttuuriin liittyviä asioita sen minkä muistaa - ja saattaa joskus antaa fiktion korjata sen minkä fakta rikkoo.

Teemat

Instagram