Meidän lehmämme asustavat parsinavetassa, kuten noin puolet Suomen lehmistä vielä tänäpäivänä tekevät. Parsinavetat ovat viime päivinä olleet tapetilla, koska "oikeutta eläimille-ihmiset" haluaisivat ne kieltää.

Haluan kuitenkin kumota väittämän, jonka mukaan lehmät parsinavetassa kärsivät. Näin ei todellakaan ole, vaan ne makaavat ja märehtivät varsin tyytyväisinä lypsyn jälkeen koko sakki.

Lehmillämme on nimet ja omat paikkansa parressa, jossa ne lypsetään ja jossa ne saavat tarvittaessa yksilöllistä hoitoa. Näemme heti, jos jollekin ei ruoka maistu tai miltä sonnan koostumus näyttää. Ongelmiin pystytään puuttumaan nopeasti.

Lehmillä on koko ajan ruokaa ja vettä tarjolla. Ne pystyvät parressa jonkinverran liikkumaan ja esim.nuolemaan itseään tai naapuria...

Kesäisin lehmät pääsevät laitumelle ja talvellakin niitä jonkinverran ulkoilutetaan. 

Lehmähän on tutkitusti laiska eläin, joka ei liiku yhtään enempää kuin sen on pakko. Lehmä makaa suurimman osan vuorokaudesta, oli se sitten kytkettynä tai ei.

Itsekin olemme nykyään sitä mieltä, että uutta parsinavettaa emme enää rakentaisi, emmekä olemassaolevaa laajenna. Parsinavetat tulevat ajan saatossa katoamaan joka tapauksessa. En silti missään tapauksessa tunne itseäni eläinrääkkääjäksi, jollaisiksi meidät nyt ollaan leimaamassa. Meidän lehmämme voivat parsinavetassa hyvin.

Itsekin tykkään työskennellä parsinavetassa. Lypsäminen on lempipuuhaani. Työ on sopivan fyysistä viidentoista vuoden siistin sisätyön jälkeen. Askelkyykkyjä ei tarvitse töiden jälkeen enää tehdä. Tosin kuntosalilla täytyy käydä ja kehoa huoltaa, jotta tätä työtä pystyy tekemään. putkirulla onkin ahkerassa käytössä! Tai rullat, minulla kun on niitä jo kaksi; sileä ja muhkurainen:)

Jumppaaminen navetalla on myös edesauttanut toipumistani jalkaleikkauksista. Työkykyäni heikentää ainoastaan potilasvahingoksi osoittautunut hermovaurio.

Yksi ortopedi ihmettelikin, hermovaurion laajuuden selvittyä, että pystyn näinkin paljon töitä tekemään. Minäkään en kävele yhtään enempää kuin on pakko! Mutta lypsämään pystyn, onneksi! Nuppikin pysyy suurinpiirtein kunnossa kun pääsee pari kertaa päivässä navetalle jumppaamaan:)

 

Kommentit (4)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Blogi kertoo elämästä maanviljelijän vaimona hullunkurisessa perheessä...

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

Kategoriat