Kirjoitukset avainsanalla #lehmä #tuotantoeläin

Seurasin illalla mielenkiinnolla facebookin "avoin kuvapäiväkirja maaseudun tuottajilta"-ryhmässä käytyä kiivasta keskustelua liittyen tarinaan "pelastetusta äitilehmästä ja sonnipojasta".

Viimeisillään "raskaana oleva äiti" oli pelastettu teuraaksi joutumiselta, koska eläinlääkäri oli määrännyt kaikki tilan lehmät lopetettaviksi aliravitsemuksen/huonon hoidon vuoksi.

Kyseinen lehmä oli viety metsään piiloon ja tuotu sieltä takaisin tyhjään navettaan teurasauton lähdettyä. "Synnytettyään poikansa" lehmä ja sonnivasikka oli viety eläinsuojelukeskus Tuulispäähän turvaan, jossa he voivat "elää onnellisina yhdessä elämänsä loppuun asti.."

Kaunis tarina varustettuna kauniilla kuvalla, mutta näin tuottajan näkökulmasta halusin tuoda esiin muutaman näkökohdan:

1) Lehmät ovat tuotantoeläimiä, joiden on tarkoitus tuottaa maitoa ihmisille. Vasikatkin saavat kyllä poikimisen jälkeen oman emänsä maitoa niin paljon ja niin kauan kuin tarvitsevat.

2) Lehmät eivät ole verrattavissa ihmisiin, eivätkä lemmikkeihin. Kantava lehmä ei ole raskaana vaan tiine. Lehmä ei synnytä vaan poikii. Lehmän jälkeläiset eivät ole lapsia, vaan vasikoita. Lehmä ei siis myöskään ole äiti! Sonnipoju ei käytännössä voi elää "äitinsä" kanssa kovin pitkään, sillä sukurutsaus on laissa kielletty!

3) Meille tuottajille on olemassa tarkat ohjeistukset ja säännöt, joiden mukaan toimia. Jos sääntöjä ei noudata, tulee sanktiota. Kaikki tiedot eläintapahtumissa ( syntymät, siirrot, poistot) tulee kirjata tilan omaan eläinluetteloon kolmantena päivänä tapahtumasta ja nautarekisteriin viimeistään seitsemäntenä päivänä. Kolmea päivää kauempaa ei siis parane lomailla... Korvamerkit vasikoilla tulee olla viimeistään 20 vrk syntymän jälkeen. Jos  tarkastaja löytää tilalta korvamerkittömiä eläimiä, tulee sanktiota.

4) Eu-tarkastajat käyvät tiloilla ennalta ilmoittamatta, oli sitten kuinka kiireinen rehuntekoaika hyvänsä. Meilläkin on käynyt tarkastajia ja tarkastajan tarkastajia, jotka siis tarkastivat kuinka tarkastaja oli työnsä hoitanut. Jos arpaonni olisi suosinut, niin olisi kuulemma voinut tulla vielä tarkastajan tarkastajan tarkastajia, ihan Brysselistä asti! 

5) Kun lehmästä pitää syystä tai toisesta luopua, se lähtee teurastamolle. Piste. Meille tuottajille tämä on itsestään selvä asia. Lehmien ollessa tuotantoeläimiä, niistä on osattava myös luopua, vaikka se joskus surullista onkin. Meillä tytär on itse taluttanut teurasautoon yhden lempilehmistään. Tämä viimeinen talutus oli tyttärelle tarkeä ja koulusta piti sitä varten pyytää pari tuntia vapaata. 

Olen sitä mieltä, että juuri byrokratia ajaa tänäpäivänä monia tuottajia burn outin partaalle. Ja burn outin seurauksena tulee niitä eläinten heitteillejättöjä.

Olen itse työskennellyt myöskin hoitoalalla 15 vuotta ja voin vakuuttaa, että eläinten pitoa valvotaan tässä maassa huomattavasti tehokkaammin kuin ihmisten hoitoa. Vai käyvätköhän ne tarkastajat  vanhainkodeissa katsomassa pääsevätkö mummot ulos...

 

 

Kommentit (31)

Vierailija
1/31 | 

Puhumattakaan siitä että kys henkilöt oli toimineet eläinlääkärin määräysten vastaisesti piilottamalla teuraaksi määrätyn lehmän metsään, jonka lisäksi pitäneet lehmää ilman lajitovereiden seuraa ties kuinka kauan "synnytystä" odottamassa. Tämän lisäksi vasikka vaihtoi "kotiosoitetta" (eli pitopaikkaa) ja omistajaa ilman korvamerkkejä, eli toimittu asetusten vastaisesti, mikä tuottajien tekemänä tarkoittaisi automaattisesti sanktioita.

IsoJohanna
2/31 | 

Luin kirjoituksesi ja todetotta siitä paistaa läpi se että olet tuottaja. Esim;  Lehmät ovat tuotantoeläimiä, joiden on tarkoitus tuottaa maitoa ihmisille. Vasikatkin saavat kyllä poikimisen jälkeen oman emänsä maitoa niin paljon ja niin kauan kuin tarvitsevat.

-Miksi lehmän pitää tuottaa ihmiselle maitoa? En ole aikuisiällä juonut maitoa enkä juo, ihmisen luoma "tarve" , kyllä minä hyvin pärjään ilman maitotuotteita. Ja kuka sen tietää miten kauan vasikka haluaajuoda äidinmaitoa? Se on sanomattakin selvää että se tarvitsee maitoa kauemmin kuin mitä sille tuotantolaitoksissa halutaan antaa. Ihmisen luoma normi; miten kauan ja miten paljon vasikka saa maitoa. 

Se että lehmä ei ole äiti kuvaa tapaasi katsoa lehmää pelkästään "koneena" jonka tarkoitus on tuottaa sinulle lisää fyrkantekolaitoksia. Kun lehmä on tiine ja poikii niin totta h____tissä se on sen vasikan emä eli äiti. Se ettet sinä halua käyttää jotain tiettyä nimitystä EI muuta itse asiaa. Se että sinä haluat käyttää sanaa poikia ei tee siitä sen oikeampaa kuin että joku toinen päättää käyttää sanaa synnyttää, ymmärrätkö? On ihan mahdollista että sonnipoju voi elää äitinsä kanssa vaikka loppuelämänsä, niinhän se olisi tehnyt myös teidän luonanne- se elämä vain olisi loppunut teillä aika nopeasti. Uskon että, jos eläin voisi itse päättää, se luopuisi mieluummin palleistaan kuin elämästään. 

Vierailija

Onko se luonnollista että sonni luopuu palleistaan? Eipä taida olla. Siksihän sillä pallit on, että pystyy jatkamaan sukuaan. Ja tuossa tapauksessa että emä on piilotettu, pidetty erillään lajitovereista, sitä ei ole hoidettu asian mukaisesti ja vasikka on siirretty ilman oikeanlaista merkintää, on tehty vakavia rikkomuksia. En todellakaan ymmärrä miksi laki ei ole kaikille sama. Miksi joku saa rikkoa lakia?

IsoJohanna

No oma kommenttini koskien sonnia ja pallien menettämistä oli ehkä hiukan ironinen; täällä kun monet luulevat tietävänsä mitä joku eläin ajattelee, sinäkin. Minä siksi kommentoin että ehkä se mieluummin luopuu palleistaan kuin elämästään. Mutta tiedä häntä, saattaa olla että se kuolee mielummin ja joutuu teikäläisen pöytään. Sikäli olet kyllä oikeassa että palleista luopuminen ei ole luonnolista mutta vanhuuteen kuoleminen on. Tuosta toisesta kommentistasi voi olla montaa mieltä, naurettavaa että pelätään niin paljon sääntöjen rikkomista, ihan sama vaikka vasikka siirretty vaikka minne mutta että ilman oikeanlaista merkintää...... ihan hyytävää!

Maanviljelijän vaimo
Liittynyt16.10.2015

Kiitos jälleen kommentistasi IsoJohanna.

Meidät tuottajat on pakotettu pelkäämään sääntöjen rikkomista, koska pienimmistäkin unohduksista tulee heti sanktiota. Sellaisistakin, jotka eivät liity eläinten hyvään hoitoon millään tavalla. Pelon takana on tämä surullisen kuuluisa maatalouslainsäädäntö.

Korvamerkeistä noussut kohu tuntuukin varmaan muiden kuin tuottajien mielestä vähintäänkin kummalliselta, mutta meille tuottajille on iskostettu tajuntaan, että korvamerkit pitää(!) olla, molemmissa korvissa. Jos niitä ei ole, tulee sanktiota.

Jos korvamerkki on pudonnut, eikä uutta ole huomattu tilata tarkastajan saapuessa, tulee sanktiota. Jos nautaa siirretään toiseen pitopaikkaan ilman korvamerkkejä, tulee sanktiota.

Jos nautaa pidetään erossa lajitovereistaan (lehmää muista lehmistä ja vasikkaa muista vasikoista), tulee sanktiota.

Jos lehmiä piilotellaan tarkastajilta, joutuu linnaan!

Vierailija

Vanhuuteen kuoleminen se vasta kamalaa olisi!! Itse toivoisin voivani päättää kuolemani ajankohdan esim. parantumattoman sairauden vuoksi tai jonkin tietyn iän ylitettyäni. Voisin valmistella kuolemani, kerätä läheiset ympärilleni ja pyytää lopetuspiikin!

EläintenYstäväMinäkin

Hyytävää on se, että eläinaktivisteja ei koske samat lait, kuin muita ihmisiä...

-mökö

Johanna, sinun kirjoituksestasi taitaa paistaa läpi se ettet tiedä paljoakaan eläintenpidosta, oikeasti. Se että sinä kutsut lehmää "äidiksi" ei tarkoita sitä että termi olisi biologisesti tai ammatillisesti se oikea. Se tarkoittaa vain sitä ettet tiedä mistä puhut, romantisoit vain. Jos sinä et juo maitoa, älä ihmeessä juo. Ellet juo, niin lehmät päätyvät teuraaksi. Sitten pääset niitä pelastamaan. 

Kiitos sinulle, maanviljelijän vaimo, keskustelun avauksesta. Tärkeä ja asiallinen kirjoitus. 

Maidotta pärjäävä
3/31 | 

Hyvä kirjoitus, mutta alkuperäiseen aiheeseen liittyen valitettavasti asian vierestä.

Tuulispään kaltaiset toimijat ovat ottaneet asiakseen käydä keskustelua eläintenkohtelusta. Eläinten oikeuksista puhuttaessa menee siis tuottajapuolella metsään, jos puolustelee tuotantoeläinten kohtelua tuotantoeläimiä koskevalla säännöstöllä.

Esille nostetuista viidestä näkökohdasta valtaosa käsittelee siihen, miten huonosti tuottajaa kohdellaan. Yksi keskittyy muka-nokkelaan terminologialla saivarteluun ja viimeinkin nostaa surkuteltavien listan kärkeen tuottajan, jolla "ei ole viime kädessä muuta mahdollisuutta kuin laittaa karja teuraaksi".

En halua väheksyä alan haasteita tai tuottajien kokemia paineita. Ne ovat kuitenkin oma tarinansa. Tiedän myös, että Suomessa tuotantoeläimillä menee varmasti paremmin kuin monessa muussa maassa. Omassa työssäni säännöllisesti viranomaissääntelyn kanssa puuhailevan, tiedän kuitenkin myös sen, että valtaosa tuotantoeläimiä koskevista määräyksistä tähtää ensisijaisesti kulutajatuotteen turvallisuuteen. Eläinten hyvinvoinnilla on oma tärkeä roolinsa, mutta yhtä kaikki lopputulos on aina kompromissi eri asioista. Viranomaismääräykseksi päätyminen ei vielä tarkoita sitä, että ko. määräys olisi eettisesti katsottuna ongelmaton.

P.S. Loppukaneetti, jossa viitataan vanhusten kohteluun on mauton. Hyväntekeväisyys- ja vaikuttamistyö ei ole mitään nollasummapeliä, jossa yhtäälle annettu asia olisi pois jostain muualta. Toivottavasti jokainen lapsi kantaa huolta vanhempiensa kohtelusta näiden elämän loppuun saakka ja toivottavasti tätä odotellessa saadaan käydä keskustelua myös muista asioista. Kuten esim. tuotantoeläinten pitämisen oikeutuksesta ja niiden kohtelusta.

Vierailija

Olkoon kirjoitus kuinka asian vierestä tahansa niin so what! Täyttä faktaa joka sana. On hyvä että joku pudottelee noita pilvilinnoissa elelijöitä takaisin todellisuuteen!
PS. Minun mielestäni loppukaneetti oli oikein osuva! Hyvä Maanviljelijän Vaimo, jatka samaan malliin!!!

Vierailija
4/31 | 

Tuulispää tuskin onnistuu pelastamaan kaikkia eläimiä, mutta toiminta herättää keskustelua, johon Maanviljelijän vaimokin tässä ansiokkaasti osallistuu. Kyllä tämä keskustelu tällaisen kaltaiseni tavallisen kuluttajan silmiä avaa, minulla ainakin on aivan liian idyllinen kuva tuotantoeläinten olosuhteista ja oikeuksista. Tuosta emännän älähdyksestä huomaa, että eläinten oikeuksista puhuminen kalahtaa, ja se minut pistää miettimään. Ja hyvä on, että pistää miettimään. Moraalinen vastuu eläinten kohtalosta on kuitenkin meillä kuluttajilla, nämä Maanviljelijän vaimot joutuvat vain tekemään sen "surullisen" työn.

Vierailija
5/31 | 

Eläin elää tätä hetkeä ja sille kaikista tärkein on että juuri nyt on oikeaa ruokaa, lajitovereita ja hyvät olosuhteet. Ei se murehdi asioita etukäteen. Toki vanhemmat eläimet muistavat asioita esimerkiksi vieroitukset mutta eivät ne niitä etukäteen sure ja eivät monta päivää vieroituksen jälkeenkään. Ja kyllä se emä sen vieroituksen hoitaa itsekin ja välillä melko väkivaltaisesti. Niin ja jos nyt kaikki päättäisivät lopettaa maidon juonnin ja lihan syönnin niin aika äkkiä kävisi kato myös lehmissä, sioissa, lampaissa ym. tuotantoeläimissä. Sekö sitten on paras ajaa lajit marginaaliasemaan jossa geenipohja on suppea ja kaikki jäljellä olevat yksilöt ovat lemmikkejä.

Vierailija
6/31 | 

Tuulispään tapaiset yhteisöt tekevät myös rahaa eläinten kustannuksella, kerätään muutama eläin yhteen ja kuvataan niitä. Ihmisiltä kerätään rahaa oman aatteen eteenpäin viemiseen. Tavoite kaiketi on, että kotieläintuotanto loppuisi ainakin suomesta . Tähän tiedotustoiminta an hyödynnetään muutamia eläimiä, jotka on "pelastettu" . Miten tämä eläinten hyväksikäyttö eroaa muusta eläinten hyödyntämisestä ihmisten hyväksi.

Maanviljelijän vaimo
Liittynyt16.10.2015

Itse ajattelin aiemmin, että on hyvä kun tuollainen eläinsuojelukeskus myöskin tuotantoeläimille on olemassa. Silloin en vielä tiennyt, että heidän päämääränsä onkin lopettaa kotieläintuotanto Suomesta kokonaan. Pelastetuilla tuotantoeläimillä rahastaminen onkin mitä oivallisin keino päämäärän saavuttamiseen.

Suomeen pitäisikin perustaa tuotantoeläinten turvakeskus, mikä olisi tuottajien puolella ja tukisi puhtaan kotimaisen ruuantuotannon jatkumista edelleen.

Ja täytyy meille tuottajillekin kai kohta joku turvakoti rakentaa. Sen sortin kriminaaleja tunnutaan tässä yhteiskunnassa olevan!?

Maanviljelijän vaimo
Liittynyt16.10.2015
7/31 | 

Kiitokset kaikille kommenteista. Mukavaa, että asia herätti keskustelua.
Tämä pelastamistapaus meni vähän tunteisiin, koska meiltä tuottajilta vaaditaan säädösten noudattamista päivälleen, pilkulleen ja sentilleen. Esim. jos vasikan syntymäilmoitus rekisteriin myöhästyy päivällä, tulee sanktiota ja jos tarkastajan mittaama vasikkakarsina on sentin liian kapea, tulee sanktiota, pari esimerkkiä mainitakseni. Byrokratian keventämisestä on puhuttu pitkään, mutta se on tainnut olla vain sanahelinää...

-lymyilijä
9/31 | 

Suomalaiset käyttävät naudasta peräisin olevia tuotteita kuten maitoa ja lihaa, me emme pääse siitä faktasta eroon. Tälläiset artikkelit houkuttelevat paikalle myös niitä jotka eivät juo maitoa tai syö lihaa, johon melko usein yleistämättä liittyy se kuinka maidontuotanto ja lihantuotanto koetaan. Se on ihan ok, eikös vaan? Ajatellaan asioista eritavalla ja keskustellaan asiallisesti keskustelupalstoilla mielipide eroista, joskus sellaisista aiheista johon toisella osapuolella on käytännönkokemus taustalla. Takerrutaan kirjoitusvirheisiin ja provosoidaan, uskotaan että tiietään asioista enempi kuin muut älykoneen näytön toisella puolen -vai miten se meni?

Ruuan tuotanto on mutkikas aihe. Siitä pitäisi puhua enemmän. Tuottajalla on vastuu ja valtava ulkopuolinen painostus hoitaa työnsä viimesenpäälle oikein. Harva ihminen alkaa pitämään esimerkiksi lypsykarjaa jos inhoaa lehmiä, jolla tarkoitan että maanviljely ja eläintenpito on kutsumus ammatti. Kun eläinten kanssa on tekemisissä joka päivä ja tuntee sen oman karjansa oli se lypsykarjaa tai teuraaksi kasvavaa välitysvasikkaa, joskus niiden etu laitetaan oman mukavuuden edelle. On kyse työstä, jota ei voi jättää seuraavaan päivään, ensiviikolle tai pistää lakkoa pystyyn kun menee huonosti. Kaikki eläimiä omistavat tietävät että on rikos jättää eläin ruokkimatta ja hoitamatta, mutta kun on kyse tuotantoeläimestä, joka tuottaa ja jonka halutaan tuottavan niin siitä pidetään huolta.

Tällä hetkellä otsikoissa ja palstoilla on näkymyt huoli vasikan maidontarpeesta. Kun vasikalle annetaan mahdollisimman hyvä alku, sillä on paljon paremmat mahdollisuudet kasvaa hyväksi tuotantoeläimeksi. Liian pitkään jatkuva maitojuotto aiheuttaa ongelmia mahojen kehittymisessä. Vasikan pitäminen emän kanssa aiheuttaa taas jossain paikoissa ongelmia lehmälle ja vasikalle. Tilakohtaisia eroja löytyy yllättävän paljon siinä missä vaiheessa vasikka vieroitetaan. Onnistunut vieroitus on paras vaihtoehto sekä lehmälle että vasikalle, se mitenkä vieroitus toteutetaan on jälleen tilakohtaista; milloin sen tekee, miksi juuri silloin jne. Uskokaa tai älkää niin toisinaan vasta poikineella lehmällä saattaa flipata niin pahasti poikimisen jälkeen, että se tappaa vasikkansa jos tilanteeseen ei ehdi puuttumaan. Melko harvoin, mutta niitä on toisinaan.

Ehkä oleenaisin juttu kun puhutaan suomalaisesta maidon- ja lihantuotannosta on se että Suomessa tuotettu on ekologisin vaihtoehto kun lähtee vertaamaan miten hyvin muualla maailmassa valvotaan lietteen, ravinteiden ja antibioottien käyttöä. Entäs eläinten hyvinvoiti? Se mistä kuluttajatkin ovat huolissaan? Pyytäkää lupa käydä suomalaisella maitotilalla tai lihatilalla katsomassa miten se lehmä siellä voi. Suuret todelliset tehotuotantoyksiköt ulkomailla ovat niitä joiden eläintenhyvinvointiin haluaisin itsekkin tutustua paremmin. Siellä ei taideta "lehmä äidin ja lapsen pelastamisesta" saada kummoista tarinaa aikaiseksi.

Vierailija
10/31 | 

 "Liian pitkään jatkuva maitojuotto aiheuttaa ongelmia mahojen kehittymisessä". Ajatella että luonto on aiheuttanut noin huonon asian vasikoille, on se hyvä että ihminen on huomannut asian ja korjannut sen. Vasikka pois emänsä luotaa vaan mahdollisimman aikaisin ettei vaan synny mitään vahinkoa, taloudellista sellaista, tuottajalle. Sanottakoon sekin nyt selvästi että minä siis toivon että maidon ja lihan tehotuottaminen lakkaa kokonaan. Pelastetaan kaikki eläimet ja kun ei niitä enää ole niin niitä ei voi kohdella hyvin eikä huonosti, problem solved! 

Maanviljelijän vaimo
Liittynyt16.10.2015

Kiitos kommentista. Sinä palasit itse otsikkoon, kun minä kuulemma kirjoitin asian vierestä.?

Suomessa ei oikein voida puhua "tehotuotannosta", ainakaan vielä. Tehotuotantoa on ulkomailla, joissa on tuhansien eläinten laitoksia ja joissa eläimet pumpataan täyteen antibiootteja, ennaltaehkäisevästi ja varmuuden vuoksi! Jos suomalainen tuotanto lopetetaan, "aukko" täytetään noilla ulkolaisilla tuotteilla.

Meitä "pikkutiloja" on Suomessa vielä aika paljon, vaikkakin valitettavasti koko ajan vähenemään päin. Monet lopettavat, koska työtä on vaikka muille jakaa, mutta mitään ei jää käteen. Pitäisi laajentaa ja laajentaa, että toiminta olisi tehokasta ja kannattavaa...

Mukavaa työtähän tämä on. "Lehmiä pidetään, koska niistä pidetään!"

Vierailija
12/31 | 

Sulla on hauska blogi Maanviljelijän vaimo. Voisit silti kirjoittaa enemmänkin tällaisia asiapitoisia tekstejä.

Vierailija
13/31 | 

"Lehmät ovat tuotantoeläimiä, joiden tarkoitus on tuottaa maitoa ihmisille."
Tässähän se vika juuri onkin, kun eletään siinä ajatuksessa että eläimen elämän tarkoitus on tuottaa ihmiselle jotakin. Ei edes kyseenalaisteta sitä, että aikuiset ihmiset lipittelevät litratolkulla maitoa joka on tarkoitettu VASIKALLE. Olette, maidonjuojat, aika sairaita.

Eläin ei ole ihminen
14/31 | 

Minusta on aika sairasta että ei enää tiedetä että nauta on lihan ja maidontuotantoa varten jalostettu eläin jolla on oma tehtävänsä ruuan tuotannossa ja ympäristön monimuotoisuudessa vaan kuvitellaan ihmisten tunteet ja ajatusmaailma eläimen päähän.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Blogi kertoo elämästä maanviljelijän vaimona hullunkurisessa perheessä...

Teemat

Blogiarkisto

Kategoriat