Maa-artisokka on jäänyt minulle aika tuntemattomaksi. Keitto on ainoa ruokalaji, jossa olen sitä käyttänyt enkä muista, että olisin ravintolassakaan törmännyt kyseiseen kasvikseen muussa kuin keiton tai pyreen muodossa. Tykkään sitä pehmeydestä, jonka se tuo keittoihin mutta en oikein ikinä keksinyt, missä käyttäisin sitä soseuttamatta.

 
Koska päätin, että yritän tuoda vaihtelevuutta meidän ruokapöytään edes säännöllisesti kokeilemalla mieluisia Ruokatorstain reseptejä, Yrtti-sitruunapaahdetun broilerin ohje (HS 28.8.2014) oli just sopivan helppo tehdä eikä vaatinut turhia raaka-aine hankintoja. Tein vain pieniä muutoksia alkuperäiseen reseptiin pienentämällä salottisipuleiden ja suolan määrän. Broileria käytin edullisten ja aina hyvien koipireisien muodossa. Myös oma ripaus sahramia oli todella pieni.

 

Ohje neuvoi esikeittämään maa-artisokat vedessä kymmenen minuuttia. Reilusti lyhyempikin aika riittäisi. Unohdin omat kattilaan määrätylle ajalle ja liian pitkäksihän se meni. Tosin nämä olivat aika pienet yksilöt. Maustekastike oli mielestäni erinomainen ja rakuuna toi hyvän lisän jo niin arkisiksi tulleisiin makuihin.  Lopputulos oli oikein maukas ja raikas. Tosin paahdettu maa-artisokka ei tehnyt minuun vaikutusta. Kaipaisin pinnan rapeutta ja mukulat olivat turhankin pehmeitä, mikä oli täysin omaa syytä. Resepti varmasti toimii yhtä hyvin kokonaan ilman maa-artisokkaa tai sen voi hyvinkin korvata jollain muulla, esimerkiksi perunalla. Lisukkeena meillä tällä kertaa oli täysjyväriisi mutta ilmankin annos varmasti maistuisi.
 

 

500gr maa-artisokkaa


suolaa


5 banaanisalottisipulia
6 broilerin koipireittä
½ sitruunaa ohuina viipaleinä
2 tl kokonaisia roseepippureita
Maustekastike:
½ dl oliiviöljyä
puolikas sitruuna mehuna 
4 valkosipulikynttä
½ ruukkua tuoretta timjamia
½ ruukkua tuoretta rakuunaa
2 tl suolaa
2 tl sokeria
1 tl mustapippuria
  • kuori maa-artisokat ja keittää ne suolatussa vedessä 5-10 minuuttia, jotta pehmenevät hieman

  • kuori ja halkaise sipulit

  • laita jäähtyneet puolitetut maa-artisokat, broilerin, sipulit ja sitruunaviipaleet pellille
  • hienona kaikki maustekastikkeen ainekset sauvasekoittimella
  • sekoita kastike broilerin ja vihannesten sekaan, ripottele päälle roseepippurit
  • paista 225 asteisessa uunissa n.45 minuuttia.
 


 

Kommentit (2)

Seuraa 

Hyvän ruuan valmistaminen on Marian intohimo. Hän kotikokkailee Mama Gastro -blogissa monella tyylillä, terveys ja herkuttelu tasapainossa, innokkaasti ja rennosti uutta kokeillen ja slaavilaisia juuriaan unohtamatta. 

Bloggaajan saan yhteyden tästä.

Teemat

Blogiarkisto

2015