Pienenä rakastin tuulihattuleivoksia. Yleensä ne oli täytetty kermavaahdolla mutta joskus herkkutelin ihanalla éclair-leivoksella. Tämä ranskalainen pitkulainen tuulihattutaikinasta valmistettu leivos oli täytetty ihanalla kreemillä ja kuorrutettu paksulla suklaalla. Vuosiksi melkein unohdin koko leivoksen, mutta viime aikoina näitä on alkanut näkymään yhä enemmän kauppojen tiskillä. Huomasin myös, että ruotsalaiset ruokalehdet povaavat éclairista vuoden jälkiruokatrendiä. Joten kerrankin olen ajan tasalla.

Miettiessäni meidän tämän vuoden pääsiäismenuta éclair-leivos taas tuli mieleen. Ajattelin valmistaa leivosta hieman pääsiäishenkisenä, ja maustaa täytteen perinteisessä pashassakin esiintyvillä mausteilla. Joten täytteeseen eksyivät pistaasipähkinät ja sitruuna. Gloria ruoka&viini muuten valitsi pistaasin vuoden pähkinäksi, joten minähän olen varsinainen trendikokkaja.  Éclair usein täytetään klassisella ranskalaisella crème pâtissierè – kastikkeella. Haluaisin kuitenkin siihen hieman ilmavuutta ja kuohkeutta ja lisäsin täytteeseen myös kermavaahdon. Vähän asiaa tutkimalla opin, että crème pâtissierè kermavaahdolla – kastikkeen oikea nimi onkin créme diplomat, josta en aikaisemmin ole kuullutkaan.

Pidin tästä pistaasi-sitruuna leivoksesta erittäin paljon. Leivokseksi lopputulos oli kevyt ja raikas, ja kyllä siinä maistuivat pääsiäismaut, joten mietin vakavasti jätänkö tänä vuonna raskaan pashan kokonaan pois pääsiäispöydästä.

Éclair-leivokset pääsiäispöytään
Éclair – taikina
65 g vehnäjauhoja

0,5 tl sokeria

0,25 tl suolaa

55 g voita

1,2 dl vettä

2 kananmunaa hieman vatkattuna + 1 voiteluun
  • Sekoita keskenään vehnäjauhot, sokeri ja suola.
  • Leikkaa voi pieniksi paloiksi ja lämmitä se veden kanssa kiehuvaksi kattilassa. Poista kattila liedeltä heti kun seos alkaa kiehua ja vatkaa sekaan jauhot puulusikalla voimakasti sekoittaen kunnes taikinasta alkaa muodostua pallo. Anna taikinan jäähtyä hieman.
  • Vatkaa kananmunia hieman ja kaada ne taikinaan vähän kerrallaan samalla vatkaten taikinaa.
  • Pursota taikinasta leivinpaperille noin 12 kpl 8 x 2 cm kokoista leivosta. Leivokset kohoavat uunissa, joten jätä ympärille hieman tilaa.
  • Vatkaa halutessa kevyesti yksi kananmuna ja 1 tl vettä ja valele leivokset.  
  • Paistaa 200-asteisessa uunissa ensin 15 minuuttia, jonka jälkeen laske lämpötila 180-asteeseen ja jatkaa paistamista toiset 15 minuuttia.
  • Leikkaa jäähtyneet leivokset halki kahteen osaan ja kastele päälimäinen taikinaosa suklaakuorrutteeseen.
  • Täytä alimmainen osa 1-1,5 rkl pistaasitäytteellä ja sulje leivos kuorrutetulla kannella. 

Suklaakuorrute

55 g suklaata hienonnettuna

0,6 dl kuohukermaa

0,5 rkl glukoosisiirappia tai siirappia
  • Kiehauta kerma ja ota pois liedeltä. Sekoita nopeasti joukkoon suklaa ja siirappi. Anna hieman jäähtyä. 

Pistaasitahna

100 g kuorittuja pistaasipähkinöitä

35 g sokeria

0,5 dl vettä

1 tl rypsiöljyä
  • Paahda pähkinät hieman pannulla.
  • Kaada toiselle pannulle sokeri ja vesi ja keitä kunnes seos muuttuu kauniin kullanruskeaksi. Lisää sekaan pähkinät ja keitä pari minuuttia.
  • Levitä kuuma pähkinäseos leivinpaperille ja anna jäähtyä
  • Rouhenna pähkinät yleiskoneessa.

Pistaasilla maustettu Créme Diplomat

3 dl maitoa

3 rkl sokeria

3 kanamunan keltuaista

3 rkl vehnäjauhoja

1,5 tl maissijauhoja 

0,5 dl pistaasitahnaa

0,5 tl sitruunan raastettua kuorta

2 dl kuohukermaa
  • Lämmitä kattilassa maito melkein kiehuvaksi.
  • Vatkaa kulhossa keltuaiset ja sokeri, niin että seos muuttuu vaaleaksi. Sekoita joukkoon vehnä- ja maissijauhot.
  • Kun maito alkaa kiehua vatkaa puolet siitä keltuaisiin. Vatkaa loputkin maidosta seokseen. Kaada seos takaisin kattilaan. Kuumenna seos varovasti välillä sekoittaen. Keitä noin kaksi minuuttia. Ota kastike pois liedeltä.
  • Anna jäähtyä hieman. Siirrä kastike toiseen kulhoon peitä kelmulla ja anna jäähtyä.
  • Sekoita jäähtyneeseen kastikkeeseen pistaasitahna ja sitruunan kuori.
  • Vatkaa kerma kuohkeaksi ja sekoita varovasti kastikkeeseen. 

Kommentit (2)

Seuraa 

Hyvän ruuan valmistaminen on Marian intohimo. Hän kotikokkailee Mama Gastro -blogissa monella tyylillä, terveys ja herkuttelu tasapainossa, innokkaasti ja rennosti uutta kokeillen ja slaavilaisia juuriaan unohtamatta. 

Bloggaajan saan yhteyden tästä.

Teemat

Blogiarkisto

2015