Tykkään kaikenlaisista nyyteistä, mikä jo ehkä näkyykin tästä blogista. Ja tykkään myös tehdä niitä. Jotkut ajattelevat, että se on hirveän työlästä mutta ei se minusta sitä ole, tai ainakin kun on pari kertaa harjoitellut. Japanilaisia gyoza-nyyttejä en aikaisemmin ole tehnyt. Reseptikasastani löysin MeNaiset-lehdestä revityn sivun, jossa oli gyoza resepti Anna Kukkohovin miehen tapaan. Se kuulosti maukkaalta ja luotin sen autenttisuuteen mutta tein kuitenkin pieniä muutoksia ja kehitin toisenkin vähän erilaisen täytteen. Tällä kertaa päästin itseäni helpolla ja ostin valmiit gyoza taikinakuoret helsinkiläisestä Tokyokan –liikkeestä. Taikina oli ihanan silkkinen ja vaikka ensin näytti, että taikina ei liimaudu yhteen tarpeeksi ei yksikään nyytti ole avautunut valmistuksen aikana. Eli todennäköisesti turvaudun näihin jatkossakin ja myös muissakin ruoissa. Lihana käytin possun ja kanan sekoitusta, vaikka suurin osa gyozan resepteistä näyttävät olevan possusta mutta tämä on kai makuasia. Vähän harmitti kun en oikein voinut kunnolla tarkistaa täytteen makua. Raakaa possua ja kanaa kun en oikein viitsinyt maistaa mutta hyvältä se maistui kuitenkin.
 
Gyoza täyte 1 (n. 30:lle gyoza kuorelle)
300 g porsaan jauhelihaa
2 dl hienonnettua kiinankaalin lehtiosaa
½ tl suolaa
½ tl raastettua inkivääriä
2-3 valkosipulikynttä hienonnettuna
1rkl hienonnettua kevätsipulia
2 tl miso-tahnaa
2 tl seesamiöljyä
1,5 tl tuoretta chiliä hienonnettuna
½ tl sokeria

Gyoza täyte 2 (n. 30:lle gyoza -kuorelle)
300 g porsaan jauhelihaa
n. 50 g hienonnettuja siitakesieniä hieman paistettuina
½ tl suolaa
1 tl raastettua inkivääriä
2-3 valkosipulikynttä hienonnettuna
1 rkl hienonnettua kevätsipulia
3 rkl soijakastiketta
2 tl seesamiöljyä
½ tl sokeria
ripaus mustapippuria
  •  

    Sekoita kaikki ainekset keskenään.

Valmistukseen (30:lle gyoza-kuorelle)
3 rkl öljyä
1 rkl seesamiöljyä
3 dl kanalientä tai vettä
 
  • Ota yksi valmis gyoza-kuori ja laita sen keskelle yksi teelusikallinen täytettä. Kastele vedellä kuoren ympyrän toinen reuna vedellä ja kiinnitä kuoren vastakkaiset puolet yhteen. Painele reunat tiivisti yhteen ja rypytä reuna. Tee näin samoin kaikille kuorille.
  • Lämmitä öljy isossa pannussa ja asettele siihen nyytit. Paista toinen puoli kauniin ruskeaksi. Älä käännä nyyttejä missään vaiheessa. Lisää pannulle noin 1 dl kanalientä ja laita kansi päälle. Anna nyyttien kypsyä kannen alla. Kun vesi on melkein haihtunut lisää pannulle 1 tl seesamiöljyä ja ravista hieman. Jatkaa kypsenemistä kannen alla pienellä teholla. Kun nyytit näyttävät valmiilta ota kansi pois ja paista vielä hieman kunnes kaikki neste on haihtunut.
Dippikastike
1 dl soijakastiketta
0,3 dl riisiviinietiikka
1 tl seesamiöljyä
  • Sekoita kaikki ainekset keskenään.
 

Kommentit (13)

Taas jotain telepatiaa, olen viime päivät himostellut tuollaisia nyyttejä :) Minäkään en ole uskaltanut vielä tehdä taikinaa itse, ja valmiit levyt ovat olleet niin toimivia, etten ihan heti varmaan ole kokeilemassakaan :D

Mä olen tehnyt mitälie-DIY -nyyttejä, mutta tyypiltään eniten juuri gyozan tapaisia :) Aina en ole tosin jaksanut paistaa vaan pelkästään höyryttänyt. En muista taikinamerkkiä, mutta se on ollut japanilaista, sen perusteella mitä kuvailit tuossa tekstissä saattaa olla hyvinkin samaa tavaraa. Minäkään en tiedä Vii Voanista, mutta sen lähellä olevasta Aseanic Tradingista on löytynyt sekä valmiiksi kaulittuja että kaulitsemattomia taikinoita.

Mä rakastan gyozoja. Yhdellä kertaa niitä valmistaessa on saatu aikaan pieni pamaus jossa irtosi myös liesituuletin. Hups.

Samainen ohje on myös minulla repäistynä. Se on ollut ikuisuushanke.
Itse paistan pienen maistiaisen pannulla, jos täyte on possusta tai kanasta, jotta ei mene koko setti, jos sattuu jäämään maustaminen liian vähälle.
Ainakin joskus Viivoanista (tai sitten siitä korttelin toisella puolella olevasta liikkeestä) on saanut gyozakuoria. Viimeisestä ostosta on tosin aikaa.

Minäkin katsellut tätä ohjetta aika kauan;) Näinhän sen pitää tehdä, siis paistaa koepala. Nykyään onneksi ainakin Helsingissä löytyy kaikenlaisia kauppoja hyvillä valikoimilla.

Näyttääpä hyvältä! Mutta huomautuksena on pakko todeta että gyoza on alunperin korealainen ruokalaji, koreaksi mandu.:)

Seuraa 

Hyvän ruuan valmistaminen on Marian intohimo. Hän kotikokkailee Mama Gastro -blogissa monella tyylillä, terveys ja herkuttelu tasapainossa, innokkaasti ja rennosti uutta kokeillen ja slaavilaisia juuriaan unohtamatta. 

Bloggaajan saan yhteyden tästä.

Teemat

Blogiarkisto

2015