Kurpitsamanialta ei voi välttyä. Enkä tarkoita nyt Halloween koristekurpitsoja vaan satoja erilaisia reseptejä, joita on ollut tässä kuussa kaikkialla esillä. Tuo kasvi näköjään taipuu monenlaiseen herkkuun.  Itse olen ”löytänyt” kurpitsan vasta muutama vuosi sitten ja vaikka sen jälkeen olen kokeillut vaikka mitä erikoisimpia tapoja käyttää tätä ihanuutta, oma ehdoton suosikkini on yksinkertaisesti uunissa paahdettu. Varsinkin myskikurpitsasta uunissa tulee melkeinpä mausteinen hedelmä.

Tällä kertaa vuorossa oli kurpitsapiirakka, joka sai makua haudutetusta sipulista ja vuohenjuustosta. Pohjana olen käyttänyt hieman pidemmän kaavan mukaan valmistettua lehtitaikinatapaista ratkaisua, mutta valmis lehtitaikina sopii tähän yhtä hyvin.

 

Kurpitsa-sipulipiirakka vuohenjuustolla 

Parmesaani-timjamilehtitaikina

225 g vehnäjauhoja

1,5 dl raastettua parmesaania

1 rkl timjamilehtiä

225 g voita pieninä paloina

1 dl kylmää vettä

 

Sipuli-kurpitsatäyte

500 g myskikurpitsaa

6 timjaminoksaa

2 rkl oliiviöljyä

2 sipulia ohuina viipaleina

1 valkosipulinkynsi hienonnettuna

2 rkl voita

1,5 dl valkoviiniä

125 g vuohenjuustoa

suolaa ja pippuria

(ripaus chiliä)

(1 kananmuna hieman vatkattuna) 

Sekoita nopeasti kaikki taikinan ainekset paitsi vesi monitoimikoneessa murumaisiksi ja lisää kylmä vesi. Vaivaa taikina pehmeäksi palloksi, kääri kelmuun ja anna seisoa jääkaapissa 20 minuuttia. Kauli taikina suorakulmioksi ja taittele kaikki neljä sivua keskelle. Kääri taikina kelmuun ja jätä taas 20 minuutiksi jääkaappiin. Taittele ja jäähdytä taikina samalla tavalla vielä 2-3 kertaa.

Kuori kurpitsa ja leikkaa reiluiksi paloiksi. Levitä palat leivinpaperin päälle ja mausta oliiviöljyllä, suolalla, pippurilla, timjamin oksilla ja halutessa pienellä ripauksella chiliä. Paista 175-asteisessa uunissa n. 20 minuuttia.

Lämmitä voi pannulla ja hauduta siinä sipuli ja valkosipuli pehmeiksi. Lisää joukkoon valkoviini ja anna sen haihtua. Mausta tarvittaessa hieman suolalla ja pippurilla.

Kauli taikina n. 25cm ympyräksi leivinpaperin päälle. Tee taikinalevyyn reikiä haarukalla. Levitä taikinan päälle ensin sipulit ja sitten paahdettu kurpitsa. Laita taikinan päälle nokareita vuohenjuustoa.

Halutessa voitele piirakan reuna kevyesti vatkatulla kananmunalla. Paista 175-asteisessa uunissa n. 25 minuuttia.

#kurpitsapiirakka #kurpitsa-sipulipiirakka #kurpitsatimjamipiirakka #syksyruoka #syksyleivonta

Kommentit (0)

Seuraa 

Hyvän ruuan valmistaminen on Marian intohimo. Hän kotikokkailee Mama Gastro -blogissa monella tyylillä, terveys ja herkuttelu tasapainossa, innokkaasti ja rennosti uutta kokeillen ja slaavilaisia juuriaan unohtamatta. 

Bloggaajan saan yhteyden tästä.

Teemat

Blogiarkisto

2015