Mama Gastron blogissa on ollut viime päivinä hiljaista. Syynä siihen on minun fyysinen ja hieman henkinenkin jet lag. Ymmärsin sanan merkityksen vasta nyt kun matkustimme eri puolelle maapalloa aika vilkkaan kaksivuotiaan kanssa. Teimme samanlaisen pidemmän reissun myös viime vuonna mutta se oli iloinen aika kun kaveri lähinnä söi, nukkui ja hymyili lentoemännille. Nyt viihdykkeinä toimivat tabletti, puhelin, värikynät, lelut, tarrakirja, ja silti kaverille iski tekemisen puute. Keskellä yötä. En halua valittaa koska kokonaisuudessa matka meni paremmin kuin hyvin, mutta lento aiheutti minulle muutaman päivän zombie-vaiheen. Eikä minun miesten ruokatoivomukset ole välttämättä olleet mielenkiintoisia blogiyleisölle. Thaimaalaisen ruokavalion jälkeen he kaipaisivat lähinnä pasta bolognese- tyyppisiä herkkuja.


Tämä annos syntyi suunnittelematta. Kalatiskillä ystävällinen poika suositteli minulle tarjouksessa olevaa turskan seläkettä ja suunnitelmat menivät uusiksi. Harvoin valmistan turskaa mutta yleensä maustan sen kevyesti esimerkiksi sitruunalla. Tällä kertaa menin täysin toiseen suuntaan. Harissalla maustetun kalan voimakas maku sai tasapainoa tahinijogurtista ja lisukkeena olleesta pähkinäisestä quinoasta. Melkein tekisi mieli olla kirjoittamatta tähän quinoasalaatin ohjetta, koska pähkinät olivat sen ainoa ainesosa, joka oli minulla mielessä ennen valmistamista. Muut kertyivät sen mukaan mihin silmä jääkaapissa osui ja neuvon muitakin noudattamaan tässä samaa periaatetta. 


Harissaturska (4:lle)

n. 500 g turskan seläkettä

4 tl harissa tahnaa

4 rkl leivän muruja

2 rkl sitruunan mehua

2 tl voita

suolaa ja pippuria
  • Leikkaa kala neljään osaan. Mausta kalapalat suolalla, pippurilla ja sitruunanmehulla. 
  • Aseta kalat uunivuokaan ja levitä pinnalle harissa. Laita myös pieniä paloja voita kalan päälle ja ripottele tasaisesti leivänmuruja.
  • Paista 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.

Pähkinäinen quinoasalaatti (4:lle)

1 dl quinoa

50 g saksanpähkinöitä hieman rouhittuna

iso kourallinen rucolaa

15 kpl vihreitä papuja keitettyinä

1 pienen granaattiomenan siemeniä

iso kourallinen tuoreita yrttejä (itse käytin lehtipersiljaa ja korianteria)

¼ fenkolia ohuina sivuina
  • Keitä quinoa pakkauksen mukaan. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja mausta vinaigrette kastikkeella.

Vinaigrette kastike

2 rkl valkoviinietiikkaa

1 rkl sitruunanmehua

1 rkl Dijon sinappia

0,8 dl öljyä

suolaa ja pippuria
  • Sekoita kaikki ainekset keskenään.

 Sitruunainen tahinijogurti
1,5 dl turkkilaista jogurttia

1 ½ rkl tahinia

1 rkl sitruunanmehua

suolaa
  • Sekoita kaikki ainekset keskenään ja mausta. 

Kommentit (6)

Ihana setti! Jos saamme viikonloppuna mereltä esim. siikaa, niin pitääpä tehdä sille tämä harissakuorrute! Toivottavasti jet lag kohta helpottaa. Minulla pahimmat oireet tulleet aina tuolta lännestä tullessa, viimeksi Etelä-Amerikasta palatessamme olin ihan out of the game monta päivää....Kaikesta huolimatta aurinkoa viikonloppuusi!

Nam! Me kävimme viimeksi kaupassa viikko sitten sadekelien keskellä, joten omien kaappien sisältö on ihan ristiriidassa tämän viikon auringonpaisteen kanssa :D Gazpachoon olin onneksi varannut ainekset. Tsemppiä jetlagin selättämiseen!

Seuraa 

Hyvän ruuan valmistaminen on Marian intohimo. Hän kotikokkailee Mama Gastro -blogissa monella tyylillä, terveys ja herkuttelu tasapainossa, innokkaasti ja rennosti uutta kokeillen ja slaavilaisia juuriaan unohtamatta. 

Bloggaajan saan yhteyden tästä.

Teemat

Blogiarkisto

2015