Kun järjestelin yhtenä päivänä kaapissa olevia maustepurkkeja ja huomasin, että sieltä löytyy kolme erilaista paprikajauhetta, jäin mielenkiinnosta maistelemaan ja vertailemaan niitä. Paprikoilla nimittäin on eroja ja paljonkin. Siitä sitten syntyi idea yhdistellä kolmea selkeästi erimakuista paprikajauhetta lihapulliin. Kastikkeesta ja lihapullista tuli erittäin täyteläisiä ja sopivan mausteisia. Paprikoista tuli sekä voimakasta savunmakua että lempeätä pehmeyttä.

Maistamisen jälkeen tutkiskelin mistä reseptin paprikajauheet ovat kotoisin ja mitkä ovat niiden väliset erot. Paprika mausteena ei yleensä sisällä muuta kuin kuivattua ja jauhettua paprikaa, ja makuun vaikuttavat paprikalajike ja kasvualue.  Ensimmäisenä vuorossa minulla oli perinteinen Suomessa ihan vaan paprika nimellä myynnissä oleva mauste, joka varmasti löytyy monesta suomalaisesta kodista. Mausteen alkuperää en pakkauksesta löytänyt, mutta maultaan erittäin mieto ja pehmeä mauste ei mielestäni anna ruoalle paljon makua mutta kauniin värisävyn kyllä.

Sitten oli kaksi espanjasta kotoisin olevaa paprikajauhetta – pimenton. Espanjalaista paprikaa löytyy yleensä kolmessa eri vahvuudessa, lempeän makuinen piménton dulce, hieman tulisempi pimentón agridulce ja erittäin mausteinen- pimentón picante. Neljäs tyyppilinen espanjalainen paprikajauhe on savunmakuinen - pimentón de la Vera, jonka kuivaaminen on tehty savustamalla. Itselläni oli käytössä erittäin vahvanmakuinen savustettu paprika, jonka käytössä kannattaa olla hieman varovaisempi, ja toisena espanjalaisena mausteena käytin mietoa, hieman makeata piménton dulce – jauhetta. Vastakohdat, jotka täydentävät toisiaan.

 

Kolmen paprikan lihapullat (4:lle)

500 g naudan jauhelihaa

80 g pekonia hienonnettuna

1,5 dl vaaleata leipää hienonnettuna

1 dl maitoa

2 valkosipulinkynttä hienonnettuna

1 tl paprikajauhetta

0,5 tl chilihiutaleita

0,5 tl kuminaa

0,5 tl vahvaa savustettua paprikajauhetta

1,5 dl tuoretta lehtipersiljaa hienonnettuna

suolaa ja pippuria

öljyä paistamiseen

 

Kastike

1 sipuli hienonnettuna

1 valkosipulikynsi hienonnettuna

1 punainen chili hienonnettuna siemenet poistettuna

1 tl sokeria

150 g ruskeita herkkusieniä

1 rkl paprikajauhetta

1 tl vahvaa savustettua paprikajauhetta

1 tl makeata paprikajauhetta

1,5 dl valkoviiniä

4 dl kanalientä tai vettä

400 g tomaattimurskaa

1,5 dl tuoretta lehtipersiljaa hienonnetuna

1 tl kuivattua timjamia

1 tl kuivattua rosmariinia

200 g creme fraichea

1 rkl voita ja 1 rkl öljyä paistamiseen

suolaa ja pippuria

 

Valmista lihapullat sekoittamalla kaikki muut ainekset paitsi öljy. Pyöritä pingispallon kokoisia lihapullia ja paista niiden pinnat kauniin ruskeiksi pannulla. Tässä vaiheessa tarkoitus ei ole kypsentää lihapullia.

Lämmitä isossa kasarissa voi ja öljy ja kuullota hienonnettu sipuli. Lisää joukkoon valkosipuli, chili, sokeri ja sienet ja paista pari minuuttia. Mausta sienet paprikajauheilla, timjamilla ja rosmariinilla ja kaada joukkoon valkoviini. Keitä valkoviini kunnes se on melkein kokonaan haihtunut. Sekoita kasariin liemi ja tomaattimurska ja lisää joukkoon esipaistetut lihapullat.

Hauduta lihapullia 175-asteisessa uunissa noin tunti. Ota kasarista noin 3 dl kastiketta pieneen astiaan ja sekoita joukkoon creme fraiche. Kaada seos takaisin vuokaan ja sekoita. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.  Hauduta lihapullia uunissa vielä 10 minuuttia.

 

Saatat tykätä myös näistä Mama Gastron resepteistä:

Choco coq au vin

Mini chorizo hampurilaiset

Mausteiset lammaspiiraat

#kolmenparikanlihapullat #lihapullat #mausteisetlihapullat 

Kommentit (2)

anne / 52 weeks of deliciousness

Kiva uusi twisti lihapulliin, meilläkin taitaa olla vähintään kolmea eri paprikamaustetta kaapissa :D ja upea pata! mistä se on hankittu?

Seuraa 

Hyvän ruuan valmistaminen on Marian intohimo. Hän kotikokkailee Mama Gastro -blogissa monella tyylillä, terveys ja herkuttelu tasapainossa, innokkaasti ja rennosti uutta kokeillen ja slaavilaisia juuriaan unohtamatta. 

Bloggaajan saan yhteyden tästä.

Teemat

Blogiarkisto

2015