Jostain syystä kuvittelen, että aika monessa suomalaisessa kodissa pakastimesta löytyy lehti- tai voitaikinapaketti. Tämä on niitä harvoja eineksiä mitä löytyy meiltäkin ja sitä voi mielestäni kutsua jopa einesten tähdeksi. Taikina pelastaa jos ovelle ilmestyy odottamattomia vieraita, kun iskee yllättävä herkkuhimo tai on muuten vaan nälkä. Taikinan päälle tai väliin voi laittaa melkein mitä tahansa mitä kaapista löytyy ja herkullinen piirakka on valmis. Suosittelen myös köyhän miehen pain au chocolat – leivosta, jonka saat käärimällä suklaapalan taikinaan.


Tällä kertaa meillä voitaikinalevystä syntyi kylmäsavulohipiirakka, joka varmasti onnistuu vähemmänkin keittiössä viihtyvältä kokilta. Kahdessakymmenessä minuutissa ja olemattomilla valmisteluilla tämä lopputulos voisi koristaa jopa monen juhlapöytää, joten suosittelen!


Kylmäsavulohipiirakka tilli-persiljapestolla

 500 g valmista lehti- tai voitaikinaa
1 sitruuna

puolikas punasipulia ohuina viipaleina

1 tl kapriksia

1 rkl oliiviöljyä

1 dl creme fraichea

n. 150-200 g kylmäsavulohiviipaleita

1 kananmuna hieman vatkattuna

suolaa ja pippuria

2 rkl tilliä hienonnettuna

2 rkl lehtipersiljaa hienonnettuna

1 pieni valkosipulinkynsi hienonnettuna

1 rkl paahdettuja pinjansiemeniä

2 rkl raastettua parmesaania

1 dl oliiviöljyä

suolaa

  • Sulata valmis taikina. Jos käytät pienempiä taikinalevyjä, yhdistä ne suorakolmioksi leivinpaperin päälle ja kaulii taikinaa hieman. Taitaa noin 2 cm taikinan reunoista sisäänpäin. Voitele koko taikinalevy hieman vatkatulla kananmunalla ja paista 200-asteisessa uunissa n. 20-25 minuuttia.
  • Valmista pesto soseuttamalla tilli, persilja, valkosipuli, pinjansiemenet, parmesaani ja öljy. Tarkista maku ja mausta tarvittaessa suolalla.
  • Leikkaa puolet sitruunasta ohuiksi viipaleiksi. Yhdistä kipossa sitruunaviipaleet, punasipuliviipaleet, kaprikset, 1 rkl oliiviöljyä ja purista joukkoon jäljellä jääneestä sitruunasta mehu. Mausta hieman suolalla ja pippurilla.
  • Ota valmis taikina pois uunista. Levitä taikinalevyn päälle creme fraiche ja sitruuna-sipuli-kapris sekoitus. (Jos haluat kypsentää lohen voit levittää sen piirakan päälle tässä vaiheessa.)Paista piirakka uunissa kolme minuuttia.
  • Nosta valmis piirakka uunista ja koristele kylmäsavulohella ja pestolla.

Kommentit (2)

Mietin just kylmäsavulohipiirakkaa viikonlopuksi, oli toinen resepti mielessä mutta saatanpa tarttuakin tähän... Tai sitten voi käydä niinkin, että lähetän isännän juoksemaan piirakat kaupasta ;)

;) teidän uudessa kotikaupungissa on varmasti kaikenlaisia paikallisia herkkuja, eli ei se viimeinen ole olleenkaan huono vaihtoehto:)

Seuraa 

Hyvän ruuan valmistaminen on Marian intohimo. Hän kotikokkailee Mama Gastro -blogissa monella tyylillä, terveys ja herkuttelu tasapainossa, innokkaasti ja rennosti uutta kokeillen ja slaavilaisia juuriaan unohtamatta. 

Bloggaajan saan yhteyden tästä.

Teemat

Blogiarkisto

2015