Viime aikoina blogeissa on selkeästi noussut esiin trendi kutsua omia lempi reseptejä maailman parhaiksi. Yritin välttää tätä, mutta nyt on vain yksinkertaisesti pakko, ja seison sanojeni takana! Olen elämäni aikana maistellut monenlaisia versioita hapankaalista, mutta mikään ei voita minun äidin valmistamaa herkkua. Tämän lisäksi se on erittäin yksinkertainen valmistaa eikä tätä voi mitenkään kutsua kalliiksi! Vaikka epäilin, että minun versioista ei tulisi yhtä hyvä kuin äitini tekemästä, lopputulos yllätti positiivisesti.

Maultaan tämä hapankaali on varmasti miedommasta päästä ja sen takia kelpaa syötäväksi sellaisenaan eikä vaadi erityistä maustamista tai kypsentämistä. Vaikka itse miellän hapankaalin syysherkuksi, sitä voi käytännössä valmistaa melkein ympäri vuoden, ainoastaan kesän varhaisesta kaalista ei välttämättä synny toivottua tulosta. Äidilläni onkin tapana valmista hapankaalisäilykkeitä heti kun kaalin lehdet kesän jälkeen vaalentuvat ja koventuvat.

 

Maailman paras hapankaali

n. 1,5 kg valkokaalia

2-3 keskikokoista porkkanaa

1,5 rkl suolaa

Leikkaa kaali ja kuorittu porkkana mahdollisimman ohuiksi suikaleiksi ja kaada isoon astiaan. Ripottele päälle suola ja pehmennä kasvikset hyvin puristamalla käsin. Astiaan pitää muodostua reilusti mehua.

Jaa pehmentynyt kaali ja porkkanat steriloituihin lasipurkkeihin (n. 2,5-3l yhteensä) tiivistämällä kaalia hieman. Jätä purkkeihin kasvisten yläpuolelle n. 1 cm tyhjää tilaa.

Jätä purkit auki ja peitä ne liinalla. Anna kaalin hapantua kaksi vuorokautta, jonka aikana pari-kolme kertaa päivässä pistä haarukka kaalin läpi, jotta pinnalle muodostunut mehu sekoittuu tasaisesti.

Hapankaali on kahden vuorokauden jälkeen valmis. Jos kaalin pinnalle ei ole muodostunut mehua, tällöin kaada purkkiin 0,5-1 dl vettä. Kaali ei saa jäädä päältä kuivaksi, muuten pinnalle voi muodostua hometta. Sulje purkit tiiviisti korkilla ja säilytä jääkaapissa. 

#hapankaali #maailmanparashapankaali #venäläinenhapankaali

Kommentit (9)

anne / 52 weeks of deliciousness

OI, hapankaali on ihanaa! harmi kun ei ehditty tänään juttelemaan pidempään, toivottavasti ensi kerralla ehditään ajan kanssa :) 

Sirpa Partanen

Helppo ja herkullisen näköinen hapakaali!Tätä voi tosiaan tehdä ympäri vuoden ja todella edullinen lisä esim.ruokiin tai sellaisenaan.Itse ostin juuri valmista hapankaalia,jossa ei ollut porkkanaa ja maku oli aika voimakas.Tämä tuntuu kyllä todella hyvätä.Täytyy kokeilla!Kiiitos tästä reseptistä!ps.Söin ensimmäistä kertaa mainitsemaani hapankaalia,pidän kyllä,koska makeutta ei ainakaan ole!Hyvää syksyä!

Vierailija

Kun kaalin annetaan hapattua, pitääkö sen olla huoneenlämmössä vai jääkaapissa..? ?

Nina

Hei, aion kokeilla. =) Mieheni juuri suunnittelee terveellistä ruokavaliota ja sanoi luettuaan kasapäin ravitsemuskirjoja, että hänelle uusi juttu oli, että suolisto tarvitsee maitohappobakteereita enemmän kuin hän ymmärsikään! Ohje tuli siis juuri sopivasti. KIITOS!

KYSYMYKSENI: Kauanko säilyy jääkaapissa? (Avattuna/avaamattomana.)

Seuraa 

Hyvän ruuan valmistaminen on Marian intohimo. Hän kotikokkailee Mama Gastro -blogissa monella tyylillä, terveys ja herkuttelu tasapainossa, innokkaasti ja rennosti uutta kokeillen ja slaavilaisia juuriaan unohtamatta. 

Bloggaajan saan yhteyden tästä.

Teemat

Blogiarkisto

2015