Syksy on keittoja rakastavalle parasta vuodenaikaa. Säät viilenevät ja elimistö vaatii jotain lämmittävää, kaupat taas pursuavat hienoja makuja täynnä olevia ja edullisia juureksia, kaalia ja muita tuhteja sesonkivihanneksia, jotka sopivat täydellisesti keittojen aineksiksi. Meillä kotona olen kuitenkin ainoa joka välittää keitoista, jossa on sekä hyvä että huono puoli. Niitä tulee tehtyä kyllä harvemmin, mutta minun keitoissa taas saa olla just sitä mitä minä haluan.

Myskikurpitsa kuuluu minun ehdottomiin syksyn suosikkivihanneksiin. Hieman maustettuna ja uunissa paahdettuna se taipuu monenlaisiin herkkuihin, joista keitto on ehkä se klassisin ja helpoin vaihtoehto. Vastapainoksi mausteiselle keitolle valmistin lisukkeeksi raikkaan lehtipersiljalla maustetun omenasalaatin, mikä sopii annokseen erinomaisesti. Kirpeä Granny Smith omena ja lehtipersilja yhdistelmä syntyi hieman vahingossa mutta oli melkein täydellinen. Muutenkin tykästyin viime aikoina tähän tuoreeseen sileälehtiseen persiljaan, joka on mielestäni paljon voimakkaamman mutta samalla raikkaamman makuinen kuin sen sukulainen perinteinen kähäräpersilja. Tässä tapauksessa lehtipersiljan voi tarvittaessa korvata vaikka korianterilla.

 

Mausteinen kurpitsakeitto raikkaalla omenasalaatilla

n. 1,5 kg myskikurpitsaa

0,5 tl savustettua paprikaa

0,5 tl jauhettua juustokuminaa

0,5 tl jauhettua korianteria

ripaus chilihiutaleita

n. 1 dl oliiviöljyä

puolikas kokonaista valkosipulia poikittain leikattuna

1 sitruuna (raastettu kuori ja mehu)

1 sipuli hienonnettuna

n. 1 l kana- tai vihanneslientä

2 rkl sherryetikkaa

2 Granny Smith omenaa

iso kourallinen lehtipersiljan lehtiä

n. 1 dl paahdettuja kurpitsansiemeniä

suolaa ja pippuria

 

Kuori kurpitsa ja leikkaa n. 4 cm paloiksi. Sekoita keskenään savustettu paprika, juustokumina, korianteri, sitruunan raastettu kuori ja 0,5 dl oliiviöljyä, ja hiero seos kurpitsapaloihin. Levitä kurpitsat pellille ja mausta suolalla ja pippurilla. Lisää pellille puolikas valkosipulia ja paistaa 200-asteisessa uunissa n. 40 minuuttia kunnes kurpitsa on pehmeä ja alkaa saada väriä reunoista.

Lämmitä tilkka oliiviöljyä isossa kattilassa ja kuullota siinä sipulit. Purista joukkoon paahdettujen valkosipulien sisus ja lisää kurpitsat. Paista vihanneksia hieman ja lisää kattilaan liemi. Keitä keittoa noin 10 minuuttia.

Hienonna keitto sileäksi sauvasekoittimella ja mausta 1,5 rkl sherryetiikkaa ja puolikkaan sitruunan mehulla. Tarkista maku ja mausta tarvittaessa.

Leikkaa omenat mahdollisimman ohuiksi siivuiksi. Sekoita kulhossa omenasiivut, jäljelle jääneen puolikkaan sitruunan mehu, 0,5 rkl sherryetiikkaa, 1 rkl oliiviöljyä, persiljan lehdet ja kurpitsansiemenet. Tarjoa salaatti keiton päällä. 

Kommentit (0)

Seuraa 

Hyvän ruuan valmistaminen on Marian intohimo. Hän kotikokkailee Mama Gastro -blogissa monella tyylillä, terveys ja herkuttelu tasapainossa, innokkaasti ja rennosti uutta kokeillen ja slaavilaisia juuriaan unohtamatta. 

Bloggaajan saan yhteyden tästä.

Teemat

Blogiarkisto

2015