Hyvin valmistettu kermainen risotto ei ole yleensä hirveän nirso omien täytteidensä suhteen. Vaikka itse yleensä taivun melko yleisille sitruuna- ja sienimauille, uskon, että aika monesta vihanneksesta tulisi loistava risoton maustaja. Perheen ainoana munakoison ystävänä ajattelin kokeilla piilottaa tätä herkkua risoton joukkoon, ne kaksi kun mielestäni sopivat täydellisesti yhteen tuhdissa talvisessa ateriassa. Pienen tutkiskelun lopputuloksena löysin Yotam Ottolenghin munakoiso-sitruunarisoton reseptin, ja koska yksikään kokeilemastani hänen resepteistä ei ole vielä pettänyt, ja kun muutenkin kuulun tämän monitaiturin faneihin, niin tietenkin päätin kokeilla tätä melko yksinkertaista reseptiä. Tein alkuperäiseen versioon vain pieniä enimmäkseen omista kokkaustavoista johtuvia muutoksia.

Vaikka munakoiso sen pientä kitkeryyttä lukuun ottamatta on aika miedonmakuinen vihannes, niin paistettuna ja varsinkin paahdettuna se saa sen verran tuhtisuutta ja syvyyttä, että mausteeksi useimmiten riittäisi pelkkä suola. Yllättävää, että tämä mielestäni tosi ruokaisa herkku kuuluu vähäkaloristen vihannesten joukkoon sisältäen vain 22 kcal per 100 gramma. Tosin tässä ateriassa sillä ei ole niin hirveästi merkitystä.

Tälläkin kertaa risotto sai munakoisosta pehmeän, paahtuneen ja hieman savuisen maun. Hieman kevyempää lopputulosta hakevat voivat jättää paistetut munakoisot pois, mutta ne mielestäni kuitenkin täydentävät annoksen. Reseptissä on käytetty aika perinteistä risottopohjan reseptiä, mutta jos sinulla on joku toinen luottoversio niin toki käytä sitä.

Munakoiso-sitruunarisotto 4:lle

2 keskikokoista munakoisoa

oliiviöljyä paistamiseen

1 sipuli hienonnettuna

2 valkosipulinkynttä hienonnettuna

200 risottoriisiä

1,2 dl valkoviiniä

7,5 dl kasvis- tai kanalientä

2 rkl sitruunanmehua

yhden sitruunan raastettu kuori

1 rkl voita

suolaa ja pippuria

50 g raastettua parmesaania

kourallinen basilikanlehtiä

Leikkaa yksi munakoiso pituussuunnassa puoliksi ja paista kuuman grillivastuksen alla kuoripuoli ylöspäin kunnes se on melkein musta. Ota munakoiso uunista ja kaavi paahtuneesta kuoresta pehmeä sisus, hienonna se sauvasekoittimella tai veitsellä jos haluat säilyttää hieman tuntumaa.

Leikkaa toinen munakoiso n. 1,5 cm kuutioiksi ja paistaa kuumassa öljyssä kullanruskeiksi. Ripottele päälle hieman suolaa.

Kuumenna kasarissa pari ruokalusikkaa oliiviöljyä ja paista siinä sipuli läpikuultavaksi. Lisää joukkoon valkosipuli ja paista vielä minuutin verran.  Nosta hieman lämpöä, lisää riisi ja paista koko ajan sekoittaen hieman läpikuultavaksi. Kaada joukkoon valkoviini ja anna sen hieman haihtua. Laske lämpö keskiteholle.

Lisää risottoon kauhallinen kuumaa lientä ja kypsennä koko aja sekoittaen. Kaada joukkoon lisää lientä kun edellinen erä on melkein haihtunut. Kun riisi on kypsä, mutta silti hieman napakka, mausta risotto suolalla ja pippurilla, lisää kattilaan puolet hienonnettu munakoiso, sitruunan kuoresta, sitruunanmehu, voi ja parmesaani. Sekoita. Tässä vaiheessa risotto voi olla hieman löysä. Sulje kasari kannella ja anna maustua muutaman minuutin. Tarkista maku.

Annostele risotto lautasille, lisää päälle paistettuja munakoisokuutioita, koristele sitruunankuorella ja basilikanlehdillä.

Kommentit (0)

Seuraa 

Hyvän ruuan valmistaminen on Marian intohimo. Hän kotikokkailee Mama Gastro -blogissa monella tyylillä, terveys ja herkuttelu tasapainossa, innokkaasti ja rennosti uutta kokeillen ja slaavilaisia juuriaan unohtamatta. 

Bloggaajan saan yhteyden tästä.

Teemat

Blogiarkisto

2015