Tomaatti on niitä vihanneksia, joita minun on syötävä läpi vuoden. Tiedän, että valitettavasti ne eivät Suomessa maistu miltään suuremman osan vuodesta, eikä ole mitään järkeä tuoda niitä eri puolilta maapalloa. Mutta näitä minun on saatava säännöllisen välein, vaikka joudun usein pettymään makuun ja paremmista yksilöistä maksamaan ehkä naurettavankin paljon. Minun ehkä lempi tapa syödä tomaatteja, siis niitä herkullisia kypsiä tomaatteja, on yksinkertainen tomaattisalaatti, jossa on makeata sipulia, paljon mustapippuria, suolaa ja hyvää oliiviöljyä. Tätä voi sesongin aikana mennä vaikka kuinka paljon. Ja erittäin maukas tomaatti ei mielestäni edes tarvitse muuta kuin pienen ripauksen suolaa.


Vaikka parasta sesonkia saamme vielä hetken odottaa, valmistin kesäisen italialaisen Panzanella salaatin joka on kotoisin Toscanasta. Niin kuin monella klassikolla tällekin on reseptejä niin monta kuin kokkejakin. Jokaisessa on kuitenkin paljon kypsiä tomaatteja ja leipäpaloja jotka kostuvat oliiviöljystä ja etiikasta tehdystä kastikkeesta.

Panzanella salaatti

5 kypsää tomaattia paloina

1 valkosipulikynsi hienonnettuna

0,3 dl punaviinietiikkaa

1,5 dl oliiviöljyä

n. 5 paksua esim. maalaisleipäviipaletta

1,5 dl mustia oliiveja

2 avomaan kurkkua viipaleina

0,5 makeata sipulia ohuina viipaleina

3 sardellifileettä hienonnettuna

iso kourallinen basilikan lehtiä

2 rkl kapriksia

ripaus sokeria

suola ja pippuri
  • Riko käsin kaksi tomaattia pienen kulhoon. Lisää sekaan puolet valkosipulista, punaviinietiikka, 2 rkl oliiviöljyä ja mausta suolalla, pippurilla, ja ripauksella sokeria. Anna maustua tunnin verran.
  • Paahda paprikat grillivastuksen alla mustiksi. Kuori, poista siemenet ja paloittele. Laita paprikat isoon kulhoon ja mausta 2 rkl oliiviöljyllä ja lopulla valkosipulilla.
  • Revi leipä noin 4cm kokoisiksi paloiksi. Levitä leivät uunipellin päälle, pirskota leivän päälle hieman oliiviöljyä ja paahda 150-asteisessa uunissa n. 20 minuuttia hieman rapeiksi.
  • Lisää kulhoon paprikoiden sekaan tomaatit, oliivit, kurkku, sipuli, sardelli, basilika, kaprikset ja paahdetut leivät. Kaada tomaattikastike päälle ja sekoita. Mausta tarvittaessa suolalla ja pippurilla. 

Kommentit (4)

Anonyymi

Ai että, blogisi on niin herkullinen! Tänne palaan kyllä etsimään inspiraatiota jatkossakin!

Seuraa 

Hyvän ruuan valmistaminen on Marian intohimo. Hän kotikokkailee Mama Gastro -blogissa monella tyylillä, terveys ja herkuttelu tasapainossa, innokkaasti ja rennosti uutta kokeillen ja slaavilaisia juuriaan unohtamatta. 

Bloggaajan saan yhteyden tästä.

Teemat

Blogiarkisto

2015