Moni teistä on varmasti maistanut tai ainakin kuullut klassisesta italialaisesta alkupalasta Vitello tonnato. Tämä Piemontesta kotoisin olevasta vasikanpaistista valmistettavaa annosta tarjotaan yleensä kylmänä paksun tonnikalalla maustetun majoneesikastikkeen kera.  Lihan ja tonnikalan yhdistämistä samassa annoksessa selitetään Piemonten liittoutumisella Ligurian kanssa, jossa tonnikalaa on purkitettu.

Italialaisen ruoan ystävien ei kannatta heti suuttua jos minun versioni tästä klassikosta pahasti tappelee teille tuttujen makujen kanssa. Lähtökohtaisesti pääraaka-aineen vasikan vaihtaminen porsaaseen tuntuu joiltakin varmasti tosi väärältä. Itse taas pidin miten tämä köyhän miehen korvike tässä tapauksessa toimi. Ehkä jopa tykästyin tähän kylmänä tarjottavaan possuun, jossa ulkofileen yleisenä vaarana oleva kuivuus oli kaukana. Porsaan lihan sopivista sisälämpötiloista voi olla monta mieltä, itselleni sopii täydellisesti hyväksi todettu 62-astetta, mutta esimerkiksi Evira suosittelee porsaan minimilämpötilaksi turvallisuussyistä 70-astetta. Tähän en ota kantaa ja jokainen voi tehdä asian suhteen omat valintansa. 

Paistetut tomaatit ovat myöskin teoriassa täysin ylimääräinen lisäys annokseen, mutta mielestäni tekevät siitä kunnon salaatin ja tuovat hieman raikkautta ja savupaprikan mausteisuutta. Possu tonnato ei kaivannut kuin ehkä palan leipää kylkiäiseksi. Voisin kuvitella, että tämä olisi erittäin sopiva vaihtoehto buffet-pöytään, varsinkin kun kaikki komponentit voi tai pitääkin valmistaa edellisenä päivänä.

 

Possu tonnato

 

500 g porsaan ulkofileettä

1 rkl suolaa

mustapippuria

2 valkosipulinkynttä hienonnettuna

1 rkl tuoretta timjamia hienonnettuna

voita paistamiseen

 

1 kananmunan keltuainen

2 rkl sitruunanmehua

1,5 dl rypsiöljyä

0,5 dl oliiviöljyä

n. 50 g säilöttyä tonnikalaa

4 säilöttyä sardellifileettä

1,5 rkl paahdettuja pinjansiemeniä + hieman tarjoiluun

0,5 rkl kapriksia

suolaa ja pippuria

 

250 g kirsikkatomaatteja

1 rkl oliiviöljyä

0,5 tl vahvaa savupaprikaa

suolaa ja pippuria

kourallinen basilikan lehtiä

 

Sulata voi pannulla ja ruskista liha kauniin väriseksi. Paista 180-asteisessa uunissa kunnes lihan sisälämpötila on 62-astetta (Eviran suositus 70-astetta).  Sekoita kaikki mausteet keskenään ja hiero niitä lihaan. Kääri liha tiivisti ensin kelmuun ja sitten folioon. Anna maustua jääkaapissa yön yli.

 

Valmista kastike vatkaamalla tehosekoittimessa keltuainen ja sitruunanmehu. Yhdistä öljyt ja kaada ne ohuena nauhana tehosekoittimeen koko ajan vatkaten. Vatkaa kunnes kastikkeesta on tullut paksu majoneesi. Lisää joukkoon tonnikala, sardellit, pinjansiemenet ja kaprikset, hienonna. Ohenna kastike tarvittaessa tilkalla vettä. Tarkista maku ja mausta suolalla ja pippurilla. Säilytä kastike jääkaapissa.

 

Levitä tomaatit uunivuokaan ja mausta oliiviöljyllä, paprikalla, suolalla ja pippurilla. Paista 220-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia kunnes tomaatit alkavat halkea. Ota pois uunista ja anna hieman jäähtyä.

 

Leikkaa ulkofileestä ohuita viipaleita ja asettele tarjoiluastialle. Annostele päälle majoneesikastike, paistetut tomaatit ja koristele pinjansiemenillä ja basilikanlehdillä.

 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Hyvän ruuan valmistaminen on Marian intohimo. Hän kotikokkailee Mama Gastro -blogissa monella tyylillä, terveys ja herkuttelu tasapainossa, innokkaasti ja rennosti uutta kokeillen ja slaavilaisia juuriaan unohtamatta. 

Bloggaajan saan yhteyden tästä.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2015
Sisältö jatkuu mainoksen alla