Raparperi on yksi minun kevään lempiherkuista. Valitettavasti tässäkin tapauksessa olen meidän perheessä ainoa jolle se maistuu. Käytin tilaisuutta hyväksi kun sain kutsun ystäväni luokse ja valmistin tuliaiseksi raparperitartaletteja. Alkuperäinen resepti on Nigella Lawsonin How to be a domestic goddess – kirjasta, jossa se valmistetaan ison tortun muodossa. Ajattelin kuitenkin, että pienet tartaletit ovat ehkä nätimmät ja sain tilaisuuden kerrankin käyttää kaappiin unohdettuja pikkuvuokia. Reseptin annos on mitoitettu yhdelle halkaisijaltaan noin 25 cm kokoiselle piirakkavuoalle.

 
Raparperitorttu tai tartaletit
800 g raparperia
250 g sokeria

 
Taikina

150 g vehnäjauhoja

1 rkl sokeria

85 g kylmää voita pieninä paloina 

85 g kylmää tuorejuustoa

2-3 rkl kylmää vettä

 
Täyte

200 g tuorejuustoa

2 dl kuohukermaa

2 rkl sokeria

(3 rkl jälkiruokaviiniä tai rommia tai muuta alkoholia maun mukaan )
 
  • Kuori hieman raparperia ja leikkaa 2 cm paloiksi. Kaada raparperit isoon uunivuokaan, lisää sokeri ja sekoita. Peitä vuoka foliolla ja paista 190-asteisessa uunissa n. 45 minuuttia.
  • Valuta raparperista mehut talteen ja anna jäähtyä.
  • Sekoita nopeasti tehosekoittimessa tai käsin kaikki taikinan ainekset pehmeäksi palloksi. Kääri kelmuun ja anna seisoa jääkaapissa vähintään 20 minuuttia.
  • Voitele halkaisijaltaan n. 25 cm kokoinen torttuvuoka. Kauli taikina levyksi ja asettele vuokaan. Anna taikinan seisoa jääkaapissa ainakin puoli tuntia.
  • Peitä taikina foliolla ja kaada päälle esim. kuivia herneitä painoksi. Paista 190-asteisessa uunissa 15 minuuttia. Poista varovasti vuoasta herneet sekä folio ja jatkaa paistamista vielä 5 minuuttia kunnes taikina on hieman kauniin kullan värinen.
  • Vatkaa hieman täytteen kaikkia aineksia keskenään. Täytä jäähtynyt taikinapohja tuorejuustokreemillä ja asettele päälle raparperipalat.
  • Keitä pienessä kattilassa n. 6 rkl raparperimehua, niin että siitä muodostuu siirappi ja valuta siirappi piirakan raparperien päälle. 
     

Kommentit (2)

Oi mitkä tartaletit! Raparperi on ihanaa. Sain viime kesänä vihdoin elämäni ensimmäisen taimen omaan pihaan, ja se piti tietysti ottaa muutossa sieltä mukaankin. Miehen mielestä mulla oli prioriteetit vähän sekaisin ja hän sai varmaan harmaita hiuksia kaivellessaan sitä raparperia kukkapenkistä toiseen :D

Seuraa 

Hyvän ruuan valmistaminen on Marian intohimo. Hän kotikokkailee Mama Gastro -blogissa monella tyylillä, terveys ja herkuttelu tasapainossa, innokkaasti ja rennosti uutta kokeillen ja slaavilaisia juuriaan unohtamatta. 

Bloggaajan saan yhteyden tästä.

Teemat

Blogiarkisto

2015