Itse olen kastike ihmisiä. Ravintoloissa aina tekee mieli tilata extra annos ja kastikeruokia voisin syödä kuin keittoja. Pakko kuitenkin myöntää, että arkena harvemmin valmistan kastikkeita sellaisenaan, pois lukien siis kastikeruoat. Esimerkiksi pihvin ainoana lisukkeena meillä yleensä riittää salaatti.   

Bearnaise on mielestäni yksi sopivimmista kastikkeista pihville, mutta sen valmistaminen saattaa kuitenkin jännittää monia, vaikka se ei todellakaan vaadi erityisten ruoanlaittotekniikoiden hallitsemista. Ahkera vatkauskäsi on kuitenkin plussa. Kastike normaalisti valmistetaan pienestä määrästä reduktiolientä, kananmunista ja voista. Mausteena on ehdottomasti oltava tuore rakuuna. Kastike on kehitetty jo 1800-luvulla ranskalaisen keittiömestarin toimesta. Eikä keittiömestarin nimi ollut Herra Bearnaise vaan Jules Collinet. Kastikkeen nimi on tullut silloisen kuninkaan Henrik IV syntymäpaikan Béarnain mukaan.

 

Béarnaise – kastike (n.2 dl)

150 g voita

4rkl valkoviinietikkaa

n. 1-1,5 dl salottisipulia hienonnettuna

2 rkl rakuunan lehtiä hienonnettuna

2 kananmunan keltuaista

1 rkl kylmää vettä

suolaa ja mustapippuria

1 tl sitruunanmehua

 

Kirkastuta ensin voi. Sulata voi pienessä kattilassa ja anna kiehahtaa. Kuori mahdollisesti pinnalle muodostunut vaahto. Kaada varovasti kirkastettu voi eri astiaan sekoittamatta siihen kattilan pohjalle muodostunutta sakkaa. Anna jäähtyä.

Valmista etikkareduktion sekoittamalla pienessä kattilassa etikka, salottisipulit, puolet rakuunan lehtiä ja suolaa ja pippuri. Keitä pienellä voimakuudella hetken kunnes nesteestä on haihtunut noin puolet. Anna seoksen jäähtyä.

Sekoita keltuaiset ja 1 rkl vettä keskenään. Siirrä etikkareduktio kattilasta kulhoon, ja nosta kulho vesihauteen päälle. Kaada kananmunaseos etikkareduktion sekaan ja vatkaa seosta koko ajan. Seos ei saa kuumentua liikaa. Kastike alkaa vaahtouitua ja vaalentua. Jatkaa vatkaamista kunnes seos on sen verran paksu, että kääntäessä vatkainta alkaa näkyä kulhon pohja. Nosta kastike liedeltä.

Vatkaa kastikkeeseen kirkastettu voi vähän kerralla ja maustaa lopulla rakuunan lehdillä ja sitruunan mehulla. Tarkista maku.

 

Saatat tykätä myös näistä Mama Gastron resepteistä:

Tomaattipesto

Chileläinen Pebre kastike

Katsu curry kana

#bearnaise #kastike #pihvikastike #bearnaisekatike

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Hyvän ruuan valmistaminen on Marian intohimo. Hän kotikokkailee Mama Gastro -blogissa monella tyylillä, terveys ja herkuttelu tasapainossa, innokkaasti ja rennosti uutta kokeillen ja slaavilaisia juuriaan unohtamatta. 

Bloggaajan saan yhteyden tästä.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2015
Sisältö jatkuu mainoksen alla