Viime viikonloppuna meille oli tulossa ystäviä syömään ja miettiessäni ruokalistaa piti ottaa huomioon monet mieltymykset. Miehet syövät mielellään lihaa mutta eivät niinkään välitä kasviksista, naiset taas suosivat enemmän kasvisruokia. Yhden ystäväni ruokavalio on taas supistunut jonkun verran yhdeksäksi kuukaudeksi johtuen hienosta ja iloisesta uutisesta. Ja minun toivomus oli, että pystyisin seurustelemaan mahdollisimman paljon vieraiden kanssa ja olemaan mahdollisimman vähän keittiössä. Halusin vaan laittaa kaikki suolaiset ruoat kerralla pöydälle ja nauttia illasta. Tällä kertaa valitsin Lähi-idän teeman koska uskoin, että sen kasvisannokset kelpaisivat hyvin myös vannotuille lihansyöjille, ja mikä parasta, monet annokset voi ja pitääkin valmistaa edellisenä päivänä.

Suolainen menumme koostui tällä kertaa quinoa-vihannessalaatista, appelsiinilla maustetusta jugurttikastikkeesta, muhammara-paprikatahnasta, hummuksesta, mango-bataattisalaatista, falafeleista, karitsankyljyksistä ja zaatar-leivistä. Heti voin sanoa, että konsepti toimii kaikkien mielestä erinomaisesti. Ruokaa oli riittävästi ja vieraat vaikuttivat oikein tyytyväisiltä. Oli paljon naurua ja hyviä tarinoita, jopa tuntui, että ilta loppui vähän kesken. Sellaista se vaan on usein lapsiperheissä.   
Quinoa-vihannessalaattia syödään meidän perheessä varsinkin kesällä tosi usein. Joskus tein sen couscous pohjaan mutta quinoasta tulee mielestäni kevyempi versio ja todennäköisesti jonkun verran terveellisempikin. Yleensä heitän salaattiin mitkä tahansa grillatut tai tuoreet vihannekset, jotka löytyvät kotona ja maustan. Aika nopea, helppo ja maukas. Tällä kertaa käytin mustaa quinoa enemmäkseen sen näyttävyyden takia. Tomaatteina käytin uunissa paahdettuja tomaatteja inspiroiduttua Vatsasekaisin kilinkolin-blogista, mutta yleensä käytän tähän tarkoitukseen tuoreita kirsikkatomaatteja.
 


Quinoa-vihannessalaatti
1,5 dl quinoa

1 pieni munakoiso grillattuna
1 pieni kesäkurpitsa grillattuna

1 paprika grillattuna

½ fenkolia grillattuna

1,5 rkl oliiviöljyä

250g kirsikkatomaatteja tuoreina tai uunissa paahdettuina

2 kevätsipulia viipaleina

½ mintun ruukkua hienonnettuna

½ korianterin ruukkua hienonnettuna

suolaa ja pippuria

1,5 rkl valkoviinietiikkaa

  • Keitä quinoa pakkauksen ohjeen mukaan.

  • Viipaloi munakoiso n. sentin paksuisiksi viipaleiksi ja ripottele päälle suolaa. Anna seisoa noin puoli tuntia.

  • Viipaloi myös kesäkurpitsa sentin paksuiksi viipaleiksi ja fenkoli puolen sentin paksuisiksi. Leikkaa paprika puoliksi.

  • Pyyhi munakoisoista suola pois. Asettele kaikki grillattavat vihannekset pellille ja pirskota päälle öljyä. Mausta suolalla. Voit ripotella hieman sokeria fenkolin päällä. Paista grillivastuksen alla noin 10 minuuttia kunnes vihannekset ovat kauniin ruskeita. Halutessa kuori paprika.

  • Leikkaa vihannekset sopiviksi paloiksi ja sekoita quinoan sekaan. Mausta valkoviinietikalla, suolalla ja pippurilla.
 


Appelsiini-jugurttikastike

5 dl turkkilaista jugurttia

yhden appelsiinin raastettu kuori ja puolet mehusta

1 tl harissatahnaa
3-4 tl hunajaa

kourallinen hakattua tuoretta minttua

suolaa ja mustapippuria

  • Sekoita kaikki ainekset keskenään. Anna maustua jääkaapissa.


 


Ensimmäisen kerran kokeilin tehdä muhammara- paprikatahnaa vahingossa löytyneen reseptin mukaan ja silloin rakastuin tähän ennestään tuntemattomaan herkkuun. Nyt kuitenkin Cook Eat Live Vegetarian-blogin alkuperäinen resepti on kokenut monta muutosta ja tein tahnasta enemmän oman makuisen. Tahna sopii mielestäni kastikkeena ihan mille vaan ja on loistava ihan vaikka leivän päälle. Tällä kertaa tein aika reilun satsin kerralla koska tiesin, että lopputulos on herkullinen.

 
Muhammara - paprikatahna
5 punaista paprikaa grillattuna

3 valkosipulikynttä hienonnettuna

75g pekaani- tai saksanpähkinöitä hienonnettuna

1 viipale kuivattua leipää muruina  

2 tl sherryviinietiikkaa

3 tl hunajaa

1,5 tl juustokuminaa

1,5 tl kanelia

0,5 tl chilihiutaleita

1 dl oliiviöljyä

suolaa ja mustapippuria

  • Grillaa paprikat grillivastuksen alla mustiksi, laita kelmun alle tai muovipussiin, jotta kuori lähtevät helpommin. Kuori paprikat.

  • Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen ja aja melko tasaiseksi. Mausta tarvittaessa.

Hummus

1 prk (290g) keitettyjä kikherneitä

2 pientä valkosipulikynttä

3 rkl tahinitahnaa

3 rkl sitruunanmehua

1/5tl suolaa

tarjoiluun oliiviöljyä ja seesamsiemeniä

  • Laita kaikki muut aineet paitsi oliiviöljy ja seesamsiemenet tehosekoittimeen ja aja tasaiseksi tahnaksi. Koristele öljyllä ja siemenillä.

Olen aina käyttänyt Gordon Ramseyn luottoreseptia falafeleihin mutta tällä kertaa korvasin osan kikherneistä pistaasipähkinöillä ja mausteetkin menivät vähän uusiksi. Lopputulos oli oikein onnistunut vaikka ehkä toivoisin, että pistaasipähkinöiden maku tulisi paremmin esiin.

 
Falafel
5 dl yön yli liuotettuja kikherneitä

2,5 dl kuorittuja pistaasipähkinöitä

2 valkosipulikynttä hienonnettuna

½ sipulia pieneksi leikattuna

3 rkl oliiviöljyä

kourallinen mintunlehtiä

kourallinen korianterilehtiä

½ rkl vehnäjauhoja

1tl ruokasoodaa

yhden sitruunan raastettu kuori

suolaa
öljyä paistamiseen

  • Laita kaikki aineet tehosekoittimeen ja aja tasaiseksi massaksi. Anna seisoa vähän aikaa jääkaapissa.
  • Muotoile tahnasta pyöryköitä ja paista molemmin puolin pannulla kuumassa öljyssä. Tarjoa mielellään heti.

Tämä salaatti syntyi vähän vahingossa. Viime hetkellä ajattelin valmistaa jotain raikasta vastapainoksi raskaille tahnoille. Resepti muokkaantui jääkaapin sisällön mukaan ja lopputulos ajoi tehtävänsä.

 
Mango-bataattisalaatti
1 tuore mango

½ munakoisoa grillattuna tai paistettuna viipaleina

1 pieni bataatti paistettuna uunissa kuutioina

kourallinen hienonnettuja mintunlehtiä

kourallinen granaattiomenan siemeniä

Kastike

yhden limen mehu

½ tl jauhettua korianteria

2 tl sokeria

suolaa ja pippuria

  • Leikkaa kaikki salaatin ainekset kuutioiksi. Sekoita kastikeainekset ja sekoita vihannesten sekaan.

Libanonilainen zaatar-pita on yksi suosituimmista leivistä meillä ja kelpaa muidenkin kuin Lähi-itämäisten ruokien kaveriksi. Alkuperäinen resepti on Chef Ramzin kirjasta Arabialainen keittiö. Taikinan valmistus on nopea ja helppo, ja zaatar-maustesekoitus sopii leipiin täydellisesti. Toki leivät varmasti maistuvat muillakin päällysteillä tai täytteillä.

Libanonilainen zaatar-pita (8kpl)

Taikina

4 ¾ dl vettä (n.50-asteinen)

12 dl vehnäjauhoja

1 tl suolaa

1 tl sokeria

1 rkl kuivahiivaa
2-2 ½ dl oliivi- tai rypsiöljyä

Zaatar

3 rkl kuivattua organoa

2 rkl kuivattua timjamia

2 ½ rkl sumakkia

1 tl suolaa

½ dl paahdettuja seesaminsiemeniä

1 dl oliiviöljyä


  • Sekoita keskenään jauhot, vesi, suola, sokeri ja hiivaa ja lisää lopuksi öljy. Taikinan voit tehdä myös yleiskoneessa.

  • Vaivaa seos notkeaksi taikinaksi.

  • Peitä taikina liinalla ja jätä kohoamaan puoleksi tunniksi.

  • Vaivaa taikinasta ilmakuplat ja jaa se kahdeksaan osaan. Kauli palat halkaisijaltaan noin 20 cm:n suuruisiksi leipäsiksi.

  • Sekoita zatar-mausteseos ja levitä tasaisesti leipien päälle.

  • Paista uunissa 250 asteessa noin 7-10 minuuttia kauniin kullankeltaisiksi. Tarjoa saman tien.

(Itse paistan leivät uunin alemmalla tasolla, jotta leivän pohjakin ehtii saada väriä)



 

Kommentit (6)

Kiva kvinoaidea! Minun kun tulee siitäkin tehtyä enimmäkseen samaa vanhaa, joten uudet jutut ovat aina tervetulleita. Ja meillä siis kvinoaa riittää, isäntä innostui taannoin tilaamaan kvinoaa (oliiviöljyn lisäksi) jonkun nettikaupan kautta, joten sitäkin on meillä useampi kilo :D

Tiedän tunteen Heidi! Tilasin tässä nettiruokakaupasta mielestäni seitsemän perunaa.. ovelle ilmestyivät seitsemän kahden kilon pussia))

Seuraa 

Hyvän ruuan valmistaminen on Marian intohimo. Hän kotikokkailee Mama Gastro -blogissa monella tyylillä, terveys ja herkuttelu tasapainossa, innokkaasti ja rennosti uutta kokeillen ja slaavilaisia juuriaan unohtamatta. 

Bloggaajan saan yhteyden tästä.

Teemat

Blogiarkisto

2015