Tein alun perin tämän reseptin paastoaiheiseen juttuun kahteen helsinkiläisteenpaikallislehteen. Mutta tämä on niitä keittoja, jotka mielestäni maistuvat vuodenajasta riippumatta ja kevyempi sieniversio sopii erinomaisesti kohta alkavaan kesään.


Seljankakeitto on monen mielestä yksi venäläisen keittiön aarteista. Seljankan alkuperä juontaa juurensa jo 1500-luvulle, jolloin se oli erittäin rasvainen, voimakkaan makuinen ja täyteläinen keitto, joka selätti helposti nälän ja oli näin ollen luontevasti talonpoikien suosiossa. Keittoa tunnettiin myös hyvänä ryypyn seuralaisena.  Arvellaan, että nimi seljanka tulee venäjänkielisestä sanasta kylä – selo, mikä vahvistaa sen alkuperän. Seljankaa yleensä valmistetaan liha-, kala-, tai sieniliemestä. Vaikka keiton resepteillä on lukuisia variaatioita, sen ominaismaku perustuu mausteisten, suolaisten ja kirpeiden makujen yhdistelmään, ja näin sitruunasta, oliiveista, kapriksista, yrteistä ja voimakkaista mausteista on tullut keiton vakioaineksia.  Lihaseljankaan usein käytetään mausteista lihaa ja esimerkiksi erilaisten makkaroiden käyttö on keitossa yleistä. Kevyempää sieniseljankaa valmistetaan usein paastona mutta nykyään sillä herkutellaan ympäri vuoden ja keitto saa täyteläisyyttä ohraryyneistä. Maukkain lopputulos syntyy tietenkin kunnon metsäsienistä, mutta jos sellaisia ei löydy varastossa, niin viljellyt herkkusienet toimivat myös erittäin hyvin.


Sieniseljanka

1 sipuli hienonnettuna

1 porkkana ohuina tikkuina tai raasteena

3 valkosipulikynttä hienonnettuna

2 suola- tai maustekurkkua pieninä kuutioina

2 rkl tomaattisosetta

200 g herkkusieniä pieninä kuutioina

2 laakerinlehteä

0,5 tl kokonaisia mustapippureita

1,5 l vettä

1 dl ohraa

1 dl mustia oliiveja viipaleina

1 rkl kapriksia

kourallinen hienonnettua persiljaa

kourallinen hienonnettua tilliä

puolikas sitruuna ohuina viipaleina, kuorittuna

suolaa ja pippuria

öljyä paistamiseen

smetanaa tarjoiluun

  • Lämmitä hieman öljyä pannulla ja lisää siihen hienonnettu sipuli ja porkkana. Paista kunnes sipulit ovat läpikuultavat. Lisää joukkoon puolet valkosipuleista, tomaattisose ja paista pari minuuttia. Lisää suolakurkut ja paista hieman lisää. Mausta kasvikset ripauksella mustapippuria.
  • Lämmitä isossa kattilassa pari lusikkaa öljyä ja lisää siihen herkkusienet. Paista kunnes sienet ovat kauniin värisiä. Mausta sienet suolalla, lisää laakerinlehdet ja kokonaiset mustapippurit. Sekoita ja lisää 1,5 litraa vettä. Kiehauta ja keittää kannen alla viisi minuuttia.
  • Lisää sieniliemeen paistetut kasvikset ja ohra. Keitä lientä noin kymmenen minuuttia. Lisää joukkoon oliivit ja kaprikset ja keitä pari minuuttia lisää. Tarkista maku ja tarvittaessa lisää suolaa. Mausta keitto tuoreilla yrteillä ja jäljellä olevalla valkosipulilla ja sammuta liesi.
  • Anna keiton makujen tasaantua mielellään ainakin pari tuntia. Lisää tarjoiluvaiheessa keittoon yksi sitruunaviipale ja lusikallinen smetanaa per annos. 

Kommentit (2)

Seuraa 

Hyvän ruuan valmistaminen on Marian intohimo. Hän kotikokkailee Mama Gastro -blogissa monella tyylillä, terveys ja herkuttelu tasapainossa, innokkaasti ja rennosti uutta kokeillen ja slaavilaisia juuriaan unohtamatta. 

Bloggaajan saan yhteyden tästä.

Teemat

Blogiarkisto

2015