Kun olin pieni, äitini kasvatti mökkimme kasvimaalla suolaheinää, niitä ulkonäöltään hieman pinaattilehtiä ja maultaan ketunleipiä muistuttavia erittäin kirpeitä lehtiä. En muista, että sitä oltaisi syöty missään muussa muodossa kuin keitossa mutta se oli erittäin maukas keitto, jota tarjottiin keitetyn kananmunan kera.

 
En ole aikaisemmin huomannut, että kaupoissa myydään viinisuolaheinä nimistä yrttiä. Se toki näyttää ihan erilaiselta kuin lapsuuteni suolaheinä ja makukin on huomattavasti miedompi mutta haluaisin kokeilla niiden toimivuutta. Vaikka viljelijät suosittelevat viinisuolaheinää salaatteihin ja kylmiin kastikkeisin, päätin kokeilla maustaa sillä risoton. En toki keitellyt lehtiä pitkään vaan nopeasti sekoitin ne jo valmiiseen risottoon.

 
En uskaltanut kertoa minun ennakkoluuloiselle miehelle risoton erikoista maustetta kun vasta sen jälkeen kun sitä oli maistettu ja kuulin, että se on hyvä. Itse ehkä kaipaisin hieman lisää suolaheinän kirpeätä makua mutta se on taas niitä makukysymyksiä. Uskon, että ainakin salaatit saavat meillä jatkossa makua suolalehdistä useamminkin.

 
Viinisuolaheinärisotto 2:lle

n. 7 dl kanalientä

nokare voita

1 rkl oliiviöljyä

0,5 sipulia hienonnettuna

1 valkosipulikynsi hienonnettuna

¼ sellerivartta hienonnettuna

200 g risotto riisiä

2,5 dl valkoviiniä

suolaa ja pippuria

nokare voita

n. 50 g parmesaania raastettuna

1 ruukku viinisuolaheinää 
 
 
  • Kuullotta sipulit öljyssä ja nokareessa voita, lisää riisi ja paista läpikuultavaksi.
  • Lisää riisin joukkoon valkoviini ja anna kypsyä, kunnes viini haihtuu.
  • Lisää kuumaa kanalientä aina kauha kerrallaan koko ajan sekoittaen.
  • Kun riisi on melkein valmis lisää nokare voita, suolaa ja pippuria.
  • Raasta joukkoon parmesaani ja sekoita viinisuolaheinän lehdet risottoon.

Kommentit (0)

Seuraa 

Hyvän ruuan valmistaminen on Marian intohimo. Hän kotikokkailee Mama Gastro -blogissa monella tyylillä, terveys ja herkuttelu tasapainossa, innokkaasti ja rennosti uutta kokeillen ja slaavilaisia juuriaan unohtamatta. 

Bloggaajan saan yhteyden tästä.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2015