Heti pakko myöntää, että paahtopaisti ei mielestäni ole se ihan kaikkien paras lihan osa tätä ruokaa varten mutta aika kelpo suoritus sitä kuitenkin tuli, kiitos herkulliselle nappiin menneelle kastikkeelle. Suosittelen kuitenkin ehkä hieman rasvaisempaa lihaa tähän tarkoitukseen tai jopa kanaa, joka pysyy paljon mehevämpänä pitkässä kypsennyksessä.

Tamarindi kuuluu minun suosikki mausteisiin aasialaisessa keittiössä ja olen aina aikaisemmin käyttänyt sitä marketeissa myytävän kätevän tahnan muodossa. Joskus kuitenkin tuli hankittua aasialaisesta kaupasta oikeata kuvattua tamarindihedelmää, jonka maku on kieltämättä huomattavasti intensiivisempi kuin valmis tahna. Kuiva hedelmä muistutti hieman kirpeätä kuivattua luumua.

Kastikkeessa taas kerran toimii thaimaalaisen keittiön maku perusta, happaman, tulisen, suolaisen ja makean yhdistelmä. Jokainen voi varmasti vähän muokata näiden tasapainoa oman maun mukaan, reseptissä on minulle sopiva setti.

 

Ylikypsä paahtopaisti ja tamarindi-chilikastike (n. 4:lle)

n. 750 g paahtopaistia

2 rkl soijakastiketta

2 rkl kecap manis – makeata soijakastiketta

n. 2,5 dl vettä

öljyä paistamiseen

4 keskikoista tomaattia viipaleina

2 salottisipulia ohuina siivuina

iso kourallinen thai basilikaa

 

75 g kuivattua tamarindia + 1 dl kiehuvaa vettä

2 rkl öljyä

3 valkosipulinkynttä

2 punaista chiliä hienonnettuna siemenet poistettuna

3 salottisipulia hienonnettuna

100 g palmusokeria

n. 2 rkl kalakastiketta

yhden limen mehu

 

Leikkaa paahtopaisti n. 1,5cm paksuisiksi pihveiksi ja asettele pieneen uunivuokaan. Sekoita keskenään soijakastike, kecap manis ja vesi ja kaada lihan päälle. Jos liha ei peity liemellä, niin kaada vuokaan enemmän vettä. Peitä vuoka foliolla ja kypsennä 140 –asteisessa uunissa n. 3,5 tuntia kääntäen välillä lihat.

Leikkaa kuivattu tamarindi pieniksi paloiksi ja kaada päälle kiehuva vesi. Anna jäähtyä. Painele tamarindi siivilän läpi, ja heitä hedelmän jäljet pois. Käytä vain siivilöityä sosetta.

Kuumenna hieman öljyä kasarissa ja kuullota hienonnettu salottisipuli. Hienonna huhmarissa valkosipulit ja chilit tahnaksi ja lisää kasariin. Paistaa pari minuuttia ja lisää joukkoon sokeri. Anna sokerin sulaa ja lisää tamarindisose, kalakastike ja limemehu. Lämmitä ja tarkista maku.

Ota kypsät paistipihvit uunista ja paista pinnat pannulla. Revi liha haarukalla ohuiksi suikaleiksi.

Asettele vadille tomaatit ja lihat. Levitä päälle tamarindikastike. Ripottele päälle ohuet salottisipuliviipaleet ja thai basilika. Tarjoa riisin kanssa. 

 

#Tamarind-chilikastike #aasialainenpaahtopaisti #tamarindikastike

Kommentit (0)

Seuraa 

Hyvän ruuan valmistaminen on Marian intohimo. Hän kotikokkailee Mama Gastro -blogissa monella tyylillä, terveys ja herkuttelu tasapainossa, innokkaasti ja rennosti uutta kokeillen ja slaavilaisia juuriaan unohtamatta. 

Bloggaajan saan yhteyden tästä.

Teemat

Blogiarkisto

2015