Hieman eksoottisimpienkin ruokien ystävänä on ilo huomata, että nykyään ei tarvitse ihan kaikkia vähänkään erikoisempia mausteita lähteä hakemaan etnisistä kaupoista. Ainakin markettien maustevalikoimien perusteella voi sanoa, että suomalaisten kotiruoat kansainvälistyvät kovaa vauhtia, ja hyvä niin. Jossain päin maailmaa on tällä hetkellä selkeästi granaattiomenakausi parhaimmillaan ja se näkyy myös meidän lähikaupassa.  Kun vielä muutama vuosi sitten näitä kauniita herkullisia hedelmiä löytyi vain ns. paremmista kaupoista eksoottisten ja oudon nimisten hedelmien vieressä. Hinnatkin olivat usein aika eksoottisia. 

Pitkästä aikaa halusin valmistaa kanaa meidän perheen lempipähkinän, pistaasin kanssa. Ja vaikka sainkin mieheltäni vinkkejä valmistaa täytettyä kanaa, oikaisin ja valmistin meheviä broilerinvartaita pistaasi-granaattiomenalisukkeella. Broilerin maustamiseen otin vinkkejä zataar-leivistä, joita olen valmistanut monen monta kertaa. Tällä kertaa en kuitenkaan maustanut herkullisella zataar-mausteseoksella leipiä vaan broilerin. Tutusta leivästä kokeilin valmistaa hieman terveellisempiä versioita käyttämällä pelkästään spelttijauhoja. Vaikka leivästä tuli täysin erilainen mihin olen tottunut, se oli pehmeä ja herkullinen. Seuraavan kerran voisin käyttää tätä spelttileipää jossakin flatbread – leipä valmistuksessa. Tällä kertaa pelkistetty leipä toimi loistavasti aterian niin lisukkeena kuin ruokailuvälineenä.

 

Zataar kanavartaat pistaasi-granaattiomenalla ja spelttileivällä (4:lle)

n. 750-800 g broilerin paistileikkeitä

2 valkosipulikynttä hienonnettuna

3 tl zataar – mausteseosta

2 rkl sitruunanmehua

2 rkl oliiviöljyä

suolaa ja pippuria

 

3 dl granaattiomenansiemeniä

1,5 dl pistaasipähkinöitä karheasti rouhittuna

iso kourallinen lehtipersiljaa hienonnettuna

2 rkl oliiviöljyä

1 rkl sitruunanmehua

 

Zataar – mausteseos

3 rkl kuivattua oreganoa

2 rkl kuivattua timjamia

2 ½ rkl sumakkia

½ dl paahdettuja seesaminsiemeniä

 

Valmista zataar-mausteseos sekoittamalla oregano, timjami, sumakki ja seesaminsiemenet keskenään.

Leikkaa broilerin paistit n. 3 cm paloiksi ja siirrä ne kulhoon. Lisää joukkoon hienonnettu valkosipuli, 3 tl zataar-mausteseosta, sitruunanmehu, oliiviöljy, suola ja pippuri. Sekoita keskenään ja anna marinoitua vähintään kaksi tuntia.

Laita broilerin palat varrastikkuihin ja paista kuumalla pannulla tai grillissä välillä kääntäen kunnes liha on kypsä.

Sekoita keskenään granaattiomenansiemenet, pistaasipähkinät, lehtipersilja, sitruunanmehu ja oliiviöljy. Anna maustua hieman huoneenlämmössä.

Tarjoa kanavartaat spelttileivän päällä granaattiomena-pistaasilisukkeen kera. Halutessa käytä hieman turkkilaista jogurttia.

 

Litteä spelttileipä

4 ¾ dl vettä (n.50-asteinen)

14 dl spelttijauhoja

1 tl suolaa

1 tl sokeria

1 rkl kuivahiivaa

2-2 ½ dl oliivi- tai rypsiöljyä

2 rkl oliiviöljyä voitteluun

 

Sekoita keskenään jauhot, vesi, suola, sokeri ja hiivaa ja lisää lopuksi öljy. Taikinan voit tehdä myös yleiskoneessa. Vaivaa seos notkeaksi taikinaksi. Peitä taikina liinalla ja jätä kohoamaan puoleksi tunniksi.

Vaivaa taikinasta ilmakuplat ja jaa se kahdeksaan osaan. Kauli palat halkaisijaltaan noin 20 cm:n suuruisiksi leipäsiksi. Voitele leivät hieman öljyllä ja paista uunissa 250 asteessa noin 7-10 minuuttia kauniin kullankeltaisiksi. Tarjoa saman tien. (Itse paistan leivät uunin alemmalla tasolla, jotta leivän pohjakin ehtii saada väriä)

Saatat tykätä myös näistä Mama Gastron resepteistä:

Yakitori kanasta ja munakoisosta

Hamshuka 

Persimon-fetakana

 

#zataar #kanavartaat #granaattiomena #pistaasi #spelttileipä

 

 

Kommentit (4)

-iida
Liittynyt28.8.2015

Heips! Testaan tätä, mutta voisiko pistaasin korvata jollain toisella pähkinällä? :)

Söin itse ensimmäistä kertaa granaattiomenaa Turkissa puolitoista viikkoa sitten ja täytyy sanoa, että yllätyin kyllä niin positiivisesti.

Heidi - Kärähtäneet

Granaattiomena on niin hyvää, ja kaunista myös! Täälläkin on iloittu alkavasta sesongista. Minä harvemmin kuitenkaan teen niistä varsinaisesti mitään, lähinnä käytän koristeena ja syön...

Seuraa 

Hyvän ruuan valmistaminen on Marian intohimo. Hän kotikokkailee Mama Gastro -blogissa monella tyylillä, terveys ja herkuttelu tasapainossa, innokkaasti ja rennosti uutta kokeillen ja slaavilaisia juuriaan unohtamatta. 

Bloggaajan saan yhteyden tästä.

Teemat

Blogiarkisto

2015