Lontoo on täydellinen matkakohde kaupunkilomalle, ja kaupungista löytyy uusia kerroksia joka vierailulla. Jos etsit lyhyttä lomaa kiireiden keskelle, Lontoo on oiva vaihtoehto. Rikkaan historiansa ja eläväisen kulttuurin Lontoossa voi samalla hemmottelisi itseään kuin kuningatar konsanaan.

 

Vieraile kuningattaren luona - Buckingham palatsi

Kuningatar Elizabeth II on Englannin pitkäikäisin hallitsija, ja kuninkaallinen instituutio. Jo 67 vuotta maata hallinnut kuningatar prinssipuolisoineen on turismin näkökulmasta merkittävä asia Englannille. Buckinhamin palatsi on kuningattaren työasunto, ja vuosittain miljoonat ihmiset käyvät todistamassa sen edessä kuninkaallista instituutiota. Itse palatsiin pääsee sisälle vain silloin, kun kuningatar on kesälomalla. Tämä tapahtuu elo- syyskuussa, joten palatsin sisälle halajavien kannattaa suunnata Lontooseen kyseisinä kuukausina. Palatsin pihalla näkee kuuluisan kuninkaallisen vahdinvaihtotradition, joka tapahtuu joka aamu kello 11.30 säävaraus!).

Knoppitieto: kun lippu on salossa, se tarkoittaa että kuningatar on itse paikan päällä.

Kun Elizabethin II:n virallinen asunto on nähty, voi käydä kävelemässä Buckinhamin palatsilta lähtevän kuninkaallisen The Mall -kadun, ja jatkaa sieltä Thamesin rantaan. The Mall on helppo löytää: katu on väriltään punainen. Ja jos kuninkaallinen arkkitehtuuri kiinnostaa, on Lontoon Tower myös suositeltava vierailukohde.

 

Shoppaile kuin kuningatar

Harrods on eräs Lontoon vanhimmista tavarataloista, ja tunnettu luksusluokan tuotteistaan. Etenkin Harrodsin ruokaosasto ja sen deli-osasto saa veden kielelle: tarjolla on kaviaarista tuhansien puntien kuohuvaan, mutta myös kohtuuhintaisempia ruokatarvikkeita. Kaunis tavaratalo on nähtävyys jo itsessään. Tätä nykyä shoppailemasta voi bongata lähi-idän prinssien vaimoja ja öljymiljonäärejä.

 

Lontoo on kuin tehty shoppailuun. Bränditietoisten kannattaa suunnata Mayfairiin Bond Streetille, jossa löytää maailman johtavat luksusbrändit ja uusimmat eleganssin tuulahdukset. Jimmy Choo, Vuitton, Chanel, Dolce Gabbana, Burberry, Tiffany & Co, liikkeissä on valinnan varaa jos vain kukkaro antaa myöten.

 

Niille, jotka haluavat seurata kuningattaren jalanjälkiä, on Partridge juuri oikea shoppailukohde ruokatarvikkeille. Kuningattaren myöntämän Royal Warrants -lisenssillä varustetusta ruokakaupasta löytyy kulinaristisia aarteita, kuten shampanjatryffeleitä. Kuninkaallisia lisenssejä myönnetään vain alan parhainta laatua tarjoaville käsityöläisille ja yrityksille.

 

Iltapäivätee

 

Iltapäivätee on englantilainen instituutio - ja täydellinen tekosyy istahtaa alas herkuttelemaan ostostenteon lomassa. Myös kuningatar nauttii iltapäiväteen joka päivä. Asiaan vihkiytymättömille tiedoksi, että iltapäivätee on muutakin kuin pannullinen Earl Greytä: yleensä tarjolla on skonsseja ja kermaa, pieniä voileipiä (joista on leikattu reunat pois) ja toinen toistaan suloisempia leivoksia.

Erityisesti viikonloppuisin monet Lontoon hotellit ja kahvilat tarjoavat iltapäiväteetä. Itselleen voi löytää pienen hetken kuninkaallisuutta 15-45 euron hinnalla, kalliimmissa paikoissa mukaan saa vielä lasillisen kuohuvaa.

 

Kävele Hyde Parkissa

Hyde Park on yksi kuninkaallisista puistoista, jotka oli varattu alunperin kuninkaallisille metsästyskäyttöä varten. Kätevästi keskustassa sijaitseva puisto on tarjoaa vehreän pakopaikan metropolin sydämessä, ja onkin suosittu niin lontoolaisten kuin turistienkin keskuudessa. Hyde Parkissa voi kävellä, pyöräillä, rullalautailla kuin soutaakin. Viikonloppuisin puistossa näkee rullaluistelijoita suorittamassa tanssimaisia liikesarjoja musiikin tahtiin.

 

Jos olet kuningattaren lailla hevosten ystävä, voi Hyde Parkissa jopa ratsastaa Rotten Row -nimisellä lenkillä, joka kaartaa puistossa sijaitsevan lammen vierestä. Reittiä onkin kutsuttu maailman kauneimmaksi kaupunkiratsastusreitiksi. Tallit sijaitsevat Bathurst Mewsillä kivenheiton päässä puistosta.

 

Nauti urheilusta kuin kuningatar

Kuningatar rakastaa urheilua. Ratsastuksen lisäksi kuningatar on pitkän linjan jalkapallofani, ja kuningataräiti tunnustautuu Arsenalin vannoutuneeksi kannattajaksi. Astetta erikoisempi harrastus, josta moni tuskin on kuullutkaan, ovat kyyhkyskilpailut, joissa kyyhkysen nilkkaan asetetaan tunniste ja ne matkustavat takaisin kotiin. Kuningatar on tunnustautunut seuraavansa myös tätä urheilulajia.

 

Royal Ascot -laukkakilpailut

Kuten mainittu, kuningatar on suuri hevosurheilun ystävä. Kuningatar Elisabeth on Royal Ascotin laukkakilpailun suojelija, ja kesäkuussa järjestettävä tapahtuma on maailmanlaajuisesti tunnettu eliitin ja kuninkaallisten suosiossa. Laukkakilpailu on tunnettu tiukasta pukeutumiskoodistaan, kuten siitä, että naisten täytyy pitää tapahtumassa hattua. Tämä ei tarkoita, että osallistujilla olisi vain konservatiivisia tai tylsiä asusteita: pukukoodin rajoissa nähdään huippusuunnittelijoiden villejäkin luomuksia, ja tapahtumasta on tullut vuosittainen muotiväen näyttäytymispaikka.

 

 

Tennisturnaukset Wimbledonilla

 

Kuningatar on kunnostautunut myös penkkiurheilun saralla.

Wimbledonin tennisstadion on legendaarinen paikka, joka herää kesäturnausten aikaan eloon. Mikäli matkan aikataulut sopivat Wimbledon-turnauspäiviin, kannattaa tapahtumaan todellakin mennä jo pelkän tunnelman takia. Vinkki: Wimbdlenonin keskuskenttä, Centrecourt, on tv:stä tuttu näyttämö maailman kovalaatuisimmalle tennikselle. Hyvällä onnella voi saada liput läheltä kenttää huokeilla hinnoilla. Centrecourtilla on myös erityinen vip-katsomo, josta voi hyvällä onnella bongata kuninkaallisia perheenjäseniä kuin julkisuudenhenkilöitäkin pelejä katsomasta.

Suuuntaa siis Wimbledonin erityislaatuiseen tunnelmaan, laita parin punnan veto lempitennispelaajasi puolesta 888:ssa, ja nauti maailmanluokan tenniksestä!

 

Monet eivät tiedä, että Wimbledonille saa ottaa omat eväät, ja monet suuntaavatkin seuraamaan tennispelejä piknikkorin kanssa. Jotain klubille aristokraattisesta luonteesta kertoo, ettei sisään saa viedä lasitavaraa, mutta kuohuviinipullot ovat poikkeus! Vieraillessasi Wimbledonilla muita myös maistaa kermaan dipattuja mansikoita, jotka ovat brittiläinen kesäperinne. Mansikoita saa lukuisista puodeista tennisklubin sisällä.

 

 

Kuningattaren yöelämä

Lontoo puhkeaa kukkaansa iltaisin - virkeä kulttuurikaupunki tarjoaa kulttuurinystäville monenlaisia rientoja elävästä musiikista komediaan. Lontoo on kuitenkin kaikista tunnetuin musikaali- ja teatterikaupunkina, ja West Endin kaupunginosa on tulvillaan upeita näytelmiä. Eräs Lontoon kulttuurin helmistä on Les Miserables -musikaali, jota esitettiin Queens Theatressa 33 vuotta peräkkäin. Nyt teatteri on suljettu, mutta musikaalin voi vieläkin nähdä

Sondheimin teatterissa. Les Misérables on maailmanlaajuinen hitti, joka on esitetty yli 42:ssa maassa, ja yli 70 miljoonaa ihmistä on nähnyt musikaalin.

 

Jos halajaa nauttimaan kulttuuria kuningattaren lailla, toinen kuninkaallinen vaihtoehto iltaelämälle on Andrew Lloyd Webberin Oopperan kummitus -musikaalinäytelmä, jota esitetään Her Majesty’s Theatressa kivenheiton päässä Trafalgar Squarelta. Musikaalia on esitetty Lontoossa vuodesta 1986 saakka. Musikaalielämykset ovat korkeatasoisia Lontoossa, sillä alan huiput saapuvat opiskelemaan Lontooseen, joten kaupunki on täynnä lahjakasta teatteriväkeä. Lippuja näytelmiin Lontoossa saa tyypillisesti halvimmillaan noin kolmella kymmenellä eurolla, ja kalleimmat paikat voivat maksaa useita satoja euroja.

 

Kuningattaren rutiineihin kuuluu lasillinen shampanjaa joka ilta. Lontoossa ei ole pulaa paikoista, joissa seurata kuningattaren esimerkkiä. Jos haluat todellista irtiottoa arjesta, valitse yksi Lontoon näköalaravintoloista. Lontoon kaupunkikuvasta korkealle ulottuva lasipyramidi Shard tarjoaa ikimuistoiset näköalat kuohujuoman nauttimiseen. 309-metrinen lasitorni on samalla Euroopan korkein rakennus. Myös Oxo-torni ja Sky Garden ovat erinomaisia vaihtoehtoja. Huomioithan, että jotkut paikat vaativat etukäteisvarauksen. PS. Kuningattaren lempishampanjamerkkejä ovat Bollinger, Lanson ja Krug.

 

Nautinnollisia lomahetkiä!

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hae blogista

Sisältö jatkuu mainoksen alla