Kirjoitukset avainsanalla teini

Jennifer Lopez, olen miettinyt sinua viime aikoina paljon. Olet laulaja, näyttelijä, tanssija, tuottaja ja muoti-ikoni. Sinut on valittu maailman kauneimmaksi naiseksi ja sinulla on oma tähti Hollywoodin Walk of Famella. Kaiken tämän tiedän, sillä olen luntannut Wikipediasta.

Täytit kesällä 46 vuotta. Mistä tiedän? Tytär kertoi ja viattomasti ihmetteli: Ei ikinä uskoisi, kun sinuun vertaa.

Tiedän, olen jo kypsän naisen iässä ja näytän siltä. Sibelius-ryppy otsassa on vuosi vuodelta uurtunut, silmäluomi siirtyy sinne, minne luomivärisuti sen vie ja aamuisin taputtelen jo tottuneesti pussit silmien alta.

Teinin vinkkelistä viisikymppinen on jo vanhus, sitä vanhempi armottomasti ikäloppu, jollei sitten satu olemaan Jennifer Lopez.

Oman teinin silmissä sitä tuntee olevansa aika usein liian vanha. Tanssimaan, laulamaan autossa, avaamaan suunsa vanhempainillassa tai kyselemään mitään lapsen kavereilta. Erityisen vanha äiti on etsimään uutta kumppania eron jälkeen. Kun viisikymppinen eronnut ystäväni uskaltautui deittipalstalle, teini-ikäinen tytär oli haljeta häpeästä. Sinä ikäloppu, en kestä, niin noloa, hän huusi, vaikka äidilleen uutta kumppania toivoikin, kun isälläkin oli.

Yhtenä sunnuntaiaamuna syyskuussa teini yllättää.

Mä voisin meikata sut, tytär sanoo.

Istahdan sohvalle ja suljen silmäni. Tytär sutii ja taputtaa, tupsuttaa ja hieroo. Sivelee ja rajaa, korostaa ja peittää.

Näytätpä freesiltä, jotenkin erilaiselta, sanoo ystävä, kun lähdemme illalla kävelylenkille.

Voi Jennifer, kyllä täälläkin kovasti yritetään.

Mutta alahan varautua, muutaman vuoden päästä sinullakin on teini-ikäinen tytär. Ja sieltä voi tulla ihan mitä vain. Vaikkapa kielto laulaa ja tanssia, kun se on niin kertakaikkisen noloa.

Onnea vaan!

Teksti on Kodin Kuvalehden pääkirjoitus numerosta 19/2015.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Viime jouluna tuttavan teini-ikäisellä tyttärellä oli kaksi lahjatoivetta: ettei tulisi ebola Suomeen ja että saisi Michael Korsin laukun. Mitäpä siihen lisäämään.

Kun tarkemmin miettii, niin ehkä nuo toiveet kiteyttävät nuorten tyttöjen maailmasta aika tavalla. On niin paljon, mitä pelätä ja on niin paljon, mitä haluta. Juuri tässä ajassa.

Voi haluta Victoria’s Secretin Sensual Blushin. Voi haluta Hollisterin hupparin, Fjällravenin repun ja Conversen lenkkarit. Voi haluta Oreo-keksejä ja Baby lipsejä ja Essie-kynsilakkoja. Voi haluta joka toinen päivä kaakaon Starbucksista ja tämän tästä
uusimman iPhonen. Voi haluta niin paljon ja koko ajan, ettei vanhempi tahdo enää perässä pysyä eivätkä kukkaronnyörit joustaa.

Miten toppuutella lapsen jatkuvaa uuden haluamista niin, ettei vanhemmuus ole pelkkää jatkuvaa kinastelua ja kieltämistä. Uusi vanhemmuuden taito, sanon minä.

Muistan minäkin sitä ja tätä halunneeni. Untuvatoppatakin ja MicMacin farkut, uuden kakkumaskaran ja Boney M:n kasetin. Ostettavaa vain oli 70-luvulla vähemmän. Riitti kun sai täydennystä vaatevarastoonsa kerran vuodessa. Kolmen tyttären perheessä ei olisi tullut mieleenkään, että olisi edes voinut kinuta enempää.

Pelkoja oli silloinkin. Vieläkin minua lohduttaa se hetki, jolloin tajusin, että voisin sotatantereelta ehkä selvitäkin. Makaisin vain maassa ja esittäisin kuollutta.

Tämä aika vasta nuoria pelottaakin. Eikä ihme, sillä sen verran hullu ja hallitsematon maailma juuri nyt on tautiepidemioineen, lentokoneiden alasampumisineen ja sodanuhkineen. Ja niiden pelkojen murehtimiseen voi lapsi jäädä koukkuun yhtä lailla kuin jatkuvaan uuden haluamiseen.

Ilman pelkojakin riittäisi puuhaa. Pitäisi käydä koulua ja kasvaa, pärjätä ja jaksaa, olla kaunis ja suosittu, varmistaa opiskelupaikka ajoissa ja kasvaa siinä sivussa ihmiseksi.

Tämän jälkeen tekisi mieli sanoa: Luojan kiitos on edes se Michael Kors.

 

Teksti on Kodin Kuvalehden pääkirjoitus numerosta 18/2015.

Kommentit (0)

Seuraa 

Minna on KK:n päätoimittaja, joka pääkirjoituksissaan pohtii arjen isoja ja pieniä kysymyksiä, aikuisia ja lapsia, mennyttä ja tulevaa.

Bloggaajaan saat yhteyden tästä. Seuraa blogia täältä.