En ole matkustanut junalla Siperian läpi.

En ole käynyt Kuubassa enkä tanssinut salsaa.

En ole uinut Jäämeressä.

Enkä ole koskaan käynyt pesijän käsittelyssä yleisessä saunassa.

Luin netistä taas kerran yhden listan. Siihen oli noiden luettelemieni lisäksi kirjattu 95 muuta asiaa, jotka kannattaisi tehdä, nähdä ja kokea ennen kuin täyttää 75 vuotta. Teki heti mieli pistää töpinäksi, kääriä hihat ja ryhtyä suorittamaan.

Taidamme rakastaa listoja. Keski-ikäisen ne pitävät elämässä ja unelmissa kiinni. Listat muistuttavat siitä, että elämä on oikeasti täynnä valtavan kiinnostavia ja iloa tuottavia asioita. Jotta ne kaikki ehtii kokea yhden elämän aikana, on paras laatia lista ja ryhtyä ajoissa hommiin. Ahnehtimaan elämää, siis.

Olen nyt 49-vuotias. Jos hyvin käy, ehdin vielä vaikka mitä. Ehkä harjoittelen ensimmäiseksi ne salsan askeleet. Vai aloittaisinko sittenkin siitä, että halaisin tuntematonta ihmistä, jota ihailen? Listalta poimittu idea tämäkin.

Juuri kun ehdin ajatella, että listahulluus liittyy keski-ikään ja siihen vääjäämättömään hetkeen, kun tajuaa, että takana on jo enemmän vuosia kuin edessä, tyttäreltä tulee kysymys.

”Äiti, millainen on sun summer bucket list?”

Siis mikä?

Minäpä kerron, opin tyttäreltä:
Se on lista kaikista mahtavista asioista, joita voi kesällä tehdä. Ne kannattaa laatia listaksi, jotta ne myös tekee. Voi vaikka valvoa kokonaisen yön ja katsoa viisi elokuvaa putkeen. Voi nukkua teltassa parhaan ystävän kanssa, piirtää väriliiduilla asvalttiin
ja juosta uimapuvussa pihanurmen sadettajan yli.

Mitähän sitä yksi keski-ikäinen nainen keksisi? Ehkä vielä repäisen. Mutta ensin teen sen listan.

Artikkeli on Kodin Kuvalehden numeron 7/2015 pääkirjoitus. 

Kommentit (2)

Ria Hafren
1/2 | 

Voi, Minna! Olet Aivan Ihana!

Minäkin olen aina ollut Lista-ihminen. To Do-listani työpöydällä/nyt kotini apupöydällä auttavat muistamaan ja myös tekemään sille listaamani asiat.

Silloin tällöin (kun elämässäni on ollut vaikeeaa, olen tehnyt myös Huoli-listan päiväkirjaani, Joka ikinen kerta on ollut niin, että olen huomannut 1-3 kuukautta myöhemmin, että asia on Järjestynyt!

Minulla onkin ollut vuosikausia 2 mottoa:

+ Kaikki järjestyy.

+ Kaikki mitä tarvitsen, tulee minulle oikealla hetkellä ja oikeassa paikassa.

Välillä huolehdin pirusti, mutta joka kerta mottoni toteutuvat :0)!

Halauksin.  Ria

Minna - Kodin Kuvalehti
Liittynyt13.5.2015
2/2 | 

Hei Ria ja kaunis kiitos kommentistasi. Olit muuten aivan eka kommentoimassa blogiani, joka avautui eilen niin kuin uusi KK:n saitti. Erityiskiitos siitäkin. Aivan valtavan lohduttavat motot sinulla, niitä kohti on hyvä pyrkiä. Kovasti huolehtijan vikaa on myös minussa, joten voisinpa kokeilla tuota Huoli-listaa. Ihanaa juhannusta sinulle ja kaikkea hyvää kesään! Halauksin, Minna

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Minna on KK:n päätoimittaja, joka pääkirjoituksissaan pohtii arjen isoja ja pieniä kysymyksiä, aikuisia ja lapsia, mennyttä ja tulevaa.

Bloggaajaan saat yhteyden tästä. Seuraa blogia täältä.

Hae blogista