Kun tytär oli vielä pieni, luimme usein yhdessä Peppiä.

Vuodet vierivät ja Peppi teki vähitellen tilaa Petshopeille, Bratzeille, Justin Bieberille ja Adelelle.

Mikä ihana pienen tytön maailma, ajattelin minä, kun olohuoneessamme kuului iltaisin Someone like you ja ennen nukkumaanmenoa sain kuulla tarinoita lahjakkaasta ja nauravaisesta maailmantähdestä.

Juuri sellainen, kevyt kuin hattara, pienen tytön maailma pitääkin olla, vailla elämän huolia ja murheita.

Kunnes muutama vuosi sitten tyttären maailma järkkyi. Niin kuin monen lapsen. Eräässä perheessä oli tapahtunut jotain, mitä yksikään lapsi eikä aikuinen voinut käsittää. Tapaus Eerika.

Kun yksityiskohdat alkoivat vyöryä julkisuuteen, istuin työpöydän ääressä. Yhtäkkiä  tuli valtava ikävä omaa lasta. Halu olla kotona, kun tämä tulee koulusta, istua sohvalle, ottaa lapsi syliin ja rutistaa.

Niin kuin on tehnyt mieli joka kerta, kun maailma on näyttänyt totaalisen pahuutensa. Eli aika usein viime aikoina, viimeksi nyt lauantaina.

Jokaisen perhesurman, kouluampumisen, lentokoneen alasampumisen ja terroriteon jälkeen on tehnyt mieli sulkea tv, riuhtoa nettipiuhat seinästä, hävittää kännykät ja piiloutua lapsen kanssa koko pahalta maailmalta. Iäksi.

Mutta eihän se niin mene. Lapsi ei saa rauhaa, ennen kuin vanhempi selittää. On löydettävä lohdutuksen sanat. Mutta millaiset? Kuinka paljon pahuutta voi lapselle avata ja hänen maailmaansa noin vain kipata? Voisiko joku kertoa? Missä ovat ne kuuluisat lapsen ikätason mukaiset sanat, joita kasvatusoppaat vanhemmilta aina peräävät? En ole niitä koskaan löytänyt.

Tuskaisimpina vanhemmuuden hetkinä lohtua tuo aina Peppi, minun ja tyttären suosikkisatuhahmo ja hänen kirkkain ja hienoin ajatuksensa.

Oivalsihan jo Peppi, maailman vahvin tyttö sen, minkä jokaisen aikuisen tulisi oivaltaa.

Sen että vastuu velvoittaa eli Pepin sanoin:

Kun on valtavan vahva, pitää olla myös valtavan kiltti.

 

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Minna on KK:n päätoimittaja, joka pääkirjoituksissaan pohtii arjen isoja ja pieniä kysymyksiä, aikuisia ja lapsia, mennyttä ja tulevaa.

Bloggaajaan saat yhteyden tästä. Seuraa blogia täältä.

Hae blogista