Kirjoitukset avainsanalla leivonta

Niinhän siinä sitten kävi, että minäkin aloin leipoa omenapiirakkaa. Kyllä leipominen hieman kertoo syksyn tulosta ja viittaa selkeästi kotoilun oireisiin. Kotoilu vain kuuluu ja korostuu syksyllä. Hygge, kuten tanskalaiset sanovat. ihan parasta syksyn alussa.

Mutta piti kertomani näin viikonlopun alla omenapiirakkareseptistäni, jonka olen joskus vähintäänkin kolmekymmentä vuotta sitten kirjoittanut äidiltä talteen.

Ohje:

2 kananmunaa ja 1 1/4 dl sokeria vatkataan vaahdoksi. Vatkattuun vaahtoon lisätään 3 dl vehnäjauhoja ja 1 tl leivinjauhetta (sekoita ne ensin keskenään). Jos käytät gluteenittomia jauhoja, määrään voit lisätä 1/2-1 dl enemmän jauhoja. Sitten lisätään 100 grammaa sulatettua rasvaa. Sulata rasva valmiiksi, jotta se ehtii hieman jäähtyä.

Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle noin 1 cm kerrokseksi ja levitä taikinan päälle omenaviipaleita / -lohkoja. Omenien päälle lisätään kanelia ja hienoasokeria ihan oman mielen mukaan.

Paistetaan 200 asteen lämmössä ja piirakka on kypsä melkein 20 minuutissa. Uunien teho vaihtelee, joten säädä oma uunisi lämpö kokemuksesi pohjalta. 

Tästä tulee sellainen aavistuksen verran rapsakka piirakka. Ilman muuta sopii herkutella vaniljakastikkeen tai kermavaahdon tai jäätelön kera. Mehän söimme miehen kanssa ensimmäiset palat makeisiin suihin ihan vain sellaisenaan. Hyvää oli. Ja tämän ainekset löytyy aika usein meidänkin taloudesta. Omenat sain ystävien satoisasta omenapuusta, mutta ainahan voit hakea kaupasta tai syysmarkkinoilta kotimaisia omenia. Niin ja tuli mieleen ne päärynäpuut, jotka kasvaa siellä etelämpänä ja tuottavat satoa. Minä kokeilisin tällä ohjeella päärynäpiirakkaakin. 

Suomalainen, syksyinen luonto on ihan parhaimmillaan, kun ruskan sävyjä alkaa ilmestyä puihin ja pensaisiin. Ulkona liikkuminen tuo niin paljon hyvää oloa, että kannustan käyttämään hetken viikonlopusta ulkoiluun. Muistutan itseänikin siitä, sillä riittävästä ulkoilusta tulisi huolehtia paremmin. Kävin muuten eilen illalla harrastukseeni liittyen luontoretkellä. Tästä reissusta ja uudesta harrastuksestani kerron toisella kertaa lisää.

Kaikkea hyvää viikonloppuusi!

 

I have baked an apple pie like a sign of hygge time as the danish say. It's a very old recipe from my mother and every year it comes the day when I like to bake this very easy done apple pie. Have a lovely weekend and I wish you can enjoy about autumn time.

 

Kommentit (1)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Kyllä vain! Elämään mahtuu niin monenlaista, josta on tai olisi kiva kirjoittaa. Koti ja perhe ovat minulla keskiössä. Sisustaminen on ikiaikainen harrastus ja virkauran jälkeen olen myös opiskellut sisustussuunnittelua. Unelmointi, tulevaisuusorientaatio sekä ilo pienistä hetkistä luonnossa tai matkoilla tai ihan vain tuossa kotisohvalla, ne tuottavat mielihyvää ja hyvinvointia. Olen oululainen, mutta vietän aikaa myös vapaa-ajan paikassamme Koillismaalla. Kaipaan hetkiä omassa sielunmaisemassani, joka minulla on synnyisseudullani Etelä-Pohjanmaalla. Jos en eläisi Suomessa, minun maani olisi Ranska. Olen ollut bloggaajana vuodesta 2016. Aiemmat kirjoitukseni löytyvät osoitteista https://mrs60something.blogspot.fi ja https://www.etlehti.fi/blogit/mrs60something Voit seurata minua facebookissa ja instagramissa @mrs60something tai #mrs60something Tervetuloa seuraajakseni!  

Yhteistyöasioissa tavoitat minut osoitteesta mrs60somehing@gmail.com 

Blogiarkisto