Kirjoitukset avainsanalla Kulttuuri

Marraskuu on jälleen kerran ja vallan kliseisesti vauhdilla lipumassa eteenpäin "ihan huomaamatta". Sen huomaan siitäkin, kun viikko ilman blogikirjoitusta on itseltäni vilahtanut ohi. Täytyy sanoa, että jotenkin vain päivät ovat täyttyneet yhdestä sun toisesta sinänsä tarpeellisesta tekemisestä. Valmistauduin osaltani eilen olleeseen aiempiin töihini liittyvään seminaariin, jossa olin toisena puheenjohtajana. Kävin salilla, pitäisi tihentää tahtia! Aloitin kodinhoitohuoneen siivousta / järjestämistä uusiksi. Ooh, taitaa olla vielä vähän kesken. Lapsenlapsi oli yökylässä, joka on aina meille yhtä juhlaa. Joka viikko haluan myös käyttää hetken kuvaamiseen luonnossa. Viime viikolla alkuviikosta olikin täällä Oulussa aivan huikaisevan valoisaa, vastasatanut lumi yhdistettynä auringonpaisteeseen toi niin paljon hyvää mieltä, että jaan tässä jutussa noita kuvia teillekin.

Viime viikolle ja ihan peräkkäisiin päiviin mahtui näitä kulttuurin piirissä koettuja elämyksiä niin keskenään erilaisista maailmoista kuin olla ja voi. Mehän päätettiin käydä pitkästä aikaa viihteellisemmässä konsertissa Oulussa Madetojan salilla. Teemana oli We Can Be Heroes. Ja niinhän siinä kävi, että toinen toistaan upeammat elokuvien sävelmät saivat mielen liikkeet kohti maailmanlaajuisesti tunnettuja sankaritarinoita. Gladiaattorit, Terminaattorit, Sormusten herrat ja prinsessa Leiat toivat hyvää mieltä pitkäksi aikaa.

Mutta ei se pelkkä musiikki vaan tarinat. Sitäkin suurempi merkitys kuin kenestä sankarista musiikki kertoi, mieleeni "puikkelehti" keskeisempänä ajatuksena se, että kunpa meistä jokainen voisi toisinaan kokea oman elämänsä sankaruutta. Väistämättä näitä suuria musiikkiteoksia kuunnellessani huomasin ajatukseni jossain vaiheessa karkaavan siihenkin, että suuressa osassa näistä tarinoista sankari oli mies. Tällaista tulin pohtineeksi kuitenkaan sen suuremmin väheksymättä näitä miehisiä sankaritarinoita. 

Kuten tuosta blogini esittelytekstistä olette huomanneet, että aikuisen elämäni aikana olen tutustunut ja samalla seurannut koillismaalaista elämänmenoa puolison kautta jo vuosikymmeniä. Olimme viikon lopulla kirjailijatapahtumassa Oulun pääkirjastossa, jossa vietettiin 100 vuotta sitten syntyneen kirjailija professori Kalle Päätalon juhlapäiviä.

Olipahan avartavaa kuultavaa aivan yltäkylläisesti niin tutkijoiden päivässä kuin toisessa matineapäivässä. Aivan käsittämätöntä tietoutta saatiin kuulla siitä, miten erittäin vaatimattomissa olosuhteissa syrjäisessä koillismaalaisessa kodissa syntynyt poika tutki ihmisiä ja heidän kieltään dokumentoiden vihkoihinsa vuosikymmenten ajan ihmisten puheita, puheenparsia ja murretta. Ja se onkin toinen tarina (kyllä vain sankaritarina), miten tuo kaikki tallennettu tieto siirtyi aikanaan jättimäiseen kirjalliseen tuotantoon. Varmaan useat kirjallisuudesta kiinnostuneet ja ainakin päätalonsa lukeneet tietävätkin ihan kaiken hänen tuotannostaan. Suuri osa kirjahyllyssämme olevista kaikista Kalle Päätalon itse kirjoittamista kirjoista odottaa osaltani lukemista.   Mutta, että "terviisiä" tuon, se lienee vähin mitä voin tehdä tässä kirjoituksessani.  

Lopuksi haluan sanoa, että musiikki, kirjallisuus ja luonto ovat sellaisia hyvän olon tuojia, jotka ovat saavutettavissa. Suomalaisilla on yksi maailman suurimmista etuoikeuksista käydä kirjastoissa lainaamassa kirjoja maksutta. Voit myös vaikka vain istua siellä lukemassa haluamiasi sanomalehtiä, aikakauslehtiä, harrastelehtiä - mitä vain. Voit tutustuttaa lapsesi satujen ja kirjojen ihmeelliseen maailmaan. Tee se, mene itse, vie lapsesi tai lapsenlapsesi kirjastoon. Seuraa paikkakuntasi musiikkitapahtumia. Niitä on usein "toreilla ja turuilla" eikä kaikista peritä korvausta. Kävele luontoon, hengitä hetki raitista ilmaa - sinä elät, olet oman elämäsi sankari. 

 

This post is about music performance about the greatest musical hits from the movies of the great heroes like in Gladiator, Lord of the Rings and many other movies. It's also a post about Finnish writer Kalle Päätalo whose life (since 1919) has been celebrated last week. He was a very special hero too and brought alive through his books the life of Finnish people from last century at very sparsely populated areas in northeast.  Everyone can be a hero of her / his own life.

 

 

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Kyllä vain! Elämään mahtuu niin monenlaista, josta on tai olisi kiva kirjoittaa. Koti ja perhe ovat minulla keskiössä. Sisustaminen on ikiaikainen harrastus ja virkauran jälkeen olen myös opiskellut sisustussuunnittelua. Unelmointi, tulevaisuusorientaatio sekä ilo pienistä hetkistä luonnossa tai matkoilla tai ihan vain tuossa kotisohvalla, ne tuottavat mielihyvää ja hyvinvointia. Olen oululainen, mutta vietän aikaa myös vapaa-ajan paikassamme Koillismaalla. Kaipaan hetkiä omassa sielunmaisemassani, joka minulla on synnyisseudullani Etelä-Pohjanmaalla. Jos en eläisi Suomessa, minun maani olisi Ranska. Olen ollut bloggaajana vuodesta 2016. Aiemmat kirjoitukseni löytyvät osoitteista https://mrs60something.blogspot.fi ja https://www.etlehti.fi/blogit/mrs60something Voit seurata minua facebookissa ja instagramissa @mrs60something tai #mrs60something Tervetuloa seuraajakseni!  

Yhteistyöasioissa tavoitat minut osoitteesta mrs60something@gmail.com

Blogiarkisto