Ehkä luittekin viime vuotta koskevan koosteen siitä, minkälaisia asioita viime vuonna blogissa kirjoittelin. Blogikirjoitukset ovat todellisuudessa vain pintaraapaisua vuoden aikana tapahtuneesta. Tällä kertaa kirjoitan asiasta, joka konkretisoitui viime vuoden aikana toden teolla sekä omassa ajattelussani että käytännössä. Enkä myöskään näin kokonaisvaltaisesti ole asiasta aiemmin kirjoittanutkaan. Mitä kokemuksia kertyikään minulle vuonna 2019 kierrätyksestä ja karsinnasta ja mitä ajatuksia herättää minimointi ja kodin tarpeiden uudelleen arviointi? Tässä jutussani availen hieman tarkemmin näitä kysymyksiä ihan vain omasta tulokulmastani. Samalla ihan heti täytyy korostaa, että en muuten ole yksin näissä kysymyksissä. Todella ilahduttavasti näistä teemoista puhutaan ja kirjoitetaan nyt yhä enemmän. Tämänkin jutun kirjoitin jo ennen joulua ns pöytälaatikkoon ja on monta kivaa kirjoitusta senkin jälkeen aiheesta ollut.

Karsinta ja minimointi ovat selkeästi konmaritusta. On tullut joskus aiemmin kirjoitettuakin muutamankin kerran siitä miten olen konmarittanut kodissa. Kiitän itseäni siitä, että niin olen tehnyt, vaikka tulokset ovat jääneet vähäiselle tasolle. Pystyviikkausta ja sen semmoista toki on tullut tehtyä. Se on ollut jonkinlaista sisään ajoa tähän mitä nyt teen. Olet ehkä lukenut jossakin kirjoituksessani siitäkin, kuinka olen tosi kova säilömään tavaroita; legendaarisesti lähes kaikki lasten piirustukset (siis heilläkin on jo omia pieniä piirtäjiä) ovat edelleen tallessa. Sitten on kirjoja - sanoinko kirjoja?! Rakastan niitä, enkä ole koskaan osannut niistä luopua!!! Laskeskelin, että hyllyistä löytyy meidän molempien vanhat kouluaikaiset kirjat mukaan lukien jotain 700-800 opusta.

Siis tällainen säilöjä, keräilijä, konmarittaja on kyseessä. Mutta, jotain uutta lienee tapahtunut omassa ajattelussani, kun olen vihdoinkin ryhtynyt systemaattisemmin luopumaan tavaroista. Joka tähän on ryhtynyt, tietää, että ei ole helppo eikä kivutonkaan prosessi, joka vie myös aikaa. Rohkenen väittää, että tässä ei onnistu ilman, että asettaa jotain tavoitteita. Minulle ne ovat sekä yleistä luopumista liiasta tavarasta, mutta samalla myös kodin ja oman elämän uudistamisen arviointia. Tottakai yleinen asenneilmapiiri kulutuksen hillinnästä ja luonnonvarojen säästämisestä on myös erittäin tärkeä motivaattori. Niinpä myös jaan tällä kertaa vain luontokuvia jutun myötä.

Ryhmittelin juttuani eri kategorioihin ja kerron mitä kanavia käyttäen olen luopunut tavaroista ja vaatteista kuluneena vuotena. Ja ehkä jotain pientä saatte selville myös siitä, mitä ehkä joskus jossain tilanteessa tulee tilalle. 

Vaatteet, kengät ja laukut

Tämä ryhmä on varmaan useimmille se tutuin ja yleisin, jonka puitteissa kierrätetään tavaroita ja luovutaan jostain omasta. Oikeastaan aina olen vienyt vaatteet ja kengät kierrätykseen hyvänteväisyystarkoituksessa, kuten niin monet tekevät. Yksi vaihtoehto on nyt tässä laajemmassa kierrätys ja karsintabuumissani ollut se, että ainakin osittain tavaraa menee myös hyväntekeväisyyteen. Jo edellisenä vuonna vein ensimmäistä kertaa vaatteitani, kenkiä ja laukkuja myyntiin Tuomiokirkkoseurakunnan omalle kirpputorille, jossa puolet tuotosta menee suoraan seurakunnan kautta hyväntekeväisyyteen. Kyseessä on Dom kirpputori Oulussa, jonne otetaan vastaan ainoastaan erittäin hyväkuntoisia vaatteita, pois lukien monet ketjuliikkeiden tuotteet. Se on ollut tällaiselle entiselle virkanaiselle hyvä paikka viedä myytäväksi tarpeettomiksi käyneitä työvaatteita, laukkuja ja kenkiä. Tosin sielläkään eivät kaikki tee kauppansa, joten olen myös jättänyt myymättä jääneitä vaatteita ja kenkiä ilmaiseksi jaettavaksi eteen päin. Kummastelin tuota vaatteiden kelpaamattomuutta hetken mielessäni ja ajattelin, että onpas minulla outo vaatemaku, kun ei kukaan ole kiinnostunut. Sekin on pitänyt hyväksyä, että kaikki ei vain kelpaa eteenpäin. Ja toisaalta ajattelin, että jos vaatteitani ei ole myyty, miksi en jatkaisi hyvien vaatteiden käyttöikää käyttämällä niitä itse jatkossa. Niinpä muun muassa myymättä jääneet täysin ehyet, kivat farkut otin uudelleen ahkeraan käyttöön itselle. Loput vaatteet siirtyivät tuollakin kertaa hyväntekeväisyyteen.

Toinen tapa luopua joistakin vähän paremmista (vanhoistakin) vaatteista, kengistä ja laukuista, on myydä niitä facebookin alueellisella merkkivaatteiden kirpputorilla. Minulle tällainen myyntitapahtuma oli ensin tosi outo ja erilainen, mutta huomasin miten hyvin se toimi. Tuotteet lisäksi haettiin kotoa, joka säästi postittamiselta. Toki myymäni tuotteet olivat erittäin hyväkuntoisia ja vain vähän käytettyjä. Tuollaisessa tilanteessa on aivan mahtavaa, että tuote menee suoraan käyttöön sellaiselle, joka sitä oikeasti tarvitsee / haluaa. Tosi kivoja ostajia olen tavannut! Oma hyöty on lisäksi se, että saa asianmukaisesti takaisin korvausta siitä mitä on joskus hankintaan satsannut. Olen myös huomannut, että useimmat nettikirppiksellä myymäni vaatteet, kengät ja yhden merkkilaukunkin olen laittanut myyntiin aika pitkän oman harkinnan jälkeen. Se lienee kannattanut, koska myynti on tapahtunut yleensä saman tien ja olen ollut varma siitä, että voin ja haluan luopua kyseisestä tavarasta. Siis se "säilöjä"  minussa on vahva.

Kolmanneksi olen myös kerran kokeillut myydä ihan tavallisella kirpputorilla muiden tavaroiden joukossa vaatteita ja kenkiä. Ei oikein tahtonut ensin tehdä kauppaansa ja arvelin, että syynä on jo aiemmin mainitsemani erilaisuus! Tosin hinnoittelu on kirpputorien isoin juttu ja siinä onkin ollut oppimista. Tällainen kokematon kirppistelijä ei vain osaa välttämättä hinnoitella oikein. Yksi nykyisin kätevä vaihtoehto on se, että jotkut kirpputorit hoitavat kaiken hinnoittelun ja myynnin ja saa sitten puolet myynnistä itselleen. Mutta kuten totesin, en ole näissä jutuissa mitenkään kokenut konkari vaan pikemminkin aloittelija. Huomaan myös, että kirppispöytien perustaminen ja ylläpito siistinä on niin aikaa vievää, että se on minulle aika harvinainen vaihtoehto jatkossa. Joku peräkonttikirppis sopii minulle, kun siinä on kiva nähdä ihmisiä ja jutella samalla niitä näitä.

Pointtini karsimisessa on siinä, että tavallaan olen voinut tuottaa toiselle iloa hyväkuntoisista vaatteistani ja ilahduttavasti on vaatekaappiini tullut väljyyttä. Vielä on paljon tehtävää, kun samalla miettii, mitä on hyvä säilyttää harvinaisempiin tilanteisiin ja tarpeisiin ja vielä ilman muuta karsin ajan myötä jotain poiskin. Myös asenne ratkaisee tässäkin ja uudistamista vaatekaapin sisältö tarvitsee, koska tarpeeni vaatteiden ja kenkien suhteen ovat nyt erilaisia kuin aiemmin enkä todellakaan tarvitse uusia vaatteita ja kenkiä samoin kuin aiemmin.

Astiat, kankaat, taulut ja pienesineet

Astioiden, taulujen, kankaiden ja kaikenlaisen kaapeista löytyvän "sälän" suhteen olen valinnut linjaksi sen, että siitä luovun ja poistan ensimmäiseksi kaapeista, jonka ensisijaisesti olen itse hankkinut. Niin vain on mielessäni myös yksi äidin monista vanhankansan lauseista, että "minkä on lahjaksi saanut, siitä ei saa luopua". Ok, ok, en nyt taikauskoinen ole, mutta karsintajärjestys on tämä. Ehkä hieman olen lipsunut, sillä onhan hankala edetä karsimisessa, jos täysin tuohon lauseeseen perustaa ratkaisunsa. Myin näitä tavaroita kirpputorilla, joka hoiti hinnoittelun ja myynnin. Kokemusta tuli ja voisin kyllä tehdä saman uudestaan.

Olen nyt ollut seuraajana mukana Arabian ja Pentikin sekä Marimekon ja Pohjoismaisen Designin Facebook -kirpputoreilla. Lähinnä on kiinnostanut, miten siellä toimitaan ja miettinyt mitä ehkä siellä myisin. Vanhoja, hyväkuntoisia tai jopa käyttämättömiä Marimekon verhoja, liinoja ja/tai kankaita löytyy kyllä varastoista ja astioita niin uutta, vanhaa kuin vintageakin. Se mikä on jarruttanut myyntihalujani netissä, on ollut se tosiasia, että postittaminen on varsinkin astioiden osalta haastavaa. Lisäksi kaikki tuotteet pitää esitellä oikein ja toimia jokaisen kirppiksen omien sääntöjen mukaan. Postilakon aikaan tosin möin yhdet omat vanhat ja erittäin vähän käytetyt kengät ja ne kuljetettiin Matkahuollon kautta perille. Hyvin toimi netistä kuljetusmaksun maksaminen ja "postitus". Tämä astioiden ym myynti nettikirppiksillä lienee erityisesti vuoden 2020 juttu. Haluan väljyyttä kaappeihin ja laatikoihin. 

Ihan uusi kohde vanhoille peitteille ovat muun muassa löytöeläinkodit, johon tarkoitukseen meni meiltä joulun alla yksi kaappeja ihan turhaan täyttänyt iso ja todella vanha peite.

Tauluja myin muutaman Tori.fi:n kautta. Ne noudettiin kotoa, joten meni tosi hienosti. Ihan parasta, jos saa myytyä tavaraa noudettuna. 

 

Huonekalut

Yhden vanhan ja kotiimme huutokaupasta lähes kolmekymmentä vuotta sitten ostamani kaapin myin suoraan antiikkiliikkeeseen samalla, kun myin muutaman tosivanhan maustepurkin. Kalusteeseen ei syntynyt milloinkaan mitään suurta tunnesidettä ja se jouti mennä. Kalusteiden osalta pari itse hankittua pientä pöytää odotti ihan vuoden loppuun myyntiä. Toisen laitoin myyntiin Pohjoismaisen designin kirpputorille ja se meni saman tien, arvelin että joululahjaksi :) Nyt on menossa harkinta-aika toisen pöydän myynnin suhteen, tarvitaanko sittenkin sitä edelleen kodissamme. vaaka on kallistumassa säilyttämisen puolelle edelleen.

Summasummarum

Tällaisia esimerkkejä halusin nostaa esille omista sinänsä vähäisistä kokemuksista. No mitä piilee tämän luopumisen - ja tunnustan kyllä luopumisen tuskan - takana?

On realismia, että jossain vaiheessa, ehkä tosin kaukanakin tulevaisuudessa, me muutamme pois tästä isosta talosta. Kun olen kuullut muiden tarinoita siitä, miten kauan kestää tyhjätä isoa taloa; siis juuri tämä tavaroista luopuminen; mitä mukaan, mitä kaatopaikalle ja mitä kierrätykseen, olen ajatellut vähitellen aloittaa tuota operaatiota. Myös mies on osaltaan samoilla linjoilla, siis tästä karsimisesta ;) , ainakaan en ole kuullut moitteita tästä puuhastani. Kaatopaikalle ja jätteisiinkin on jotain joutunut viemään.

Toinen syy, joka on vuoden 2019 aikana pyörinyt mielessäni, ovat minimalismiin, miksei myös pelkistämiseen liittyvät ajatukseni ja muutoksen tarpeet myös tässä kodissa. Jossain vaiheessa menevät keittiön pöytä ja tuolit vaihtoon, ehkä valaisinkin noin esimerkiksi. Uudistaisin kuitenkin vain ja ainoastaan niin, että uudet kalusteet olisivat sitten pitkäikäisiä ja todella mieleisiä. On aivan ihanaa kokea myös se, että tyylillisesti haluaisin minimalismia kotiin!!! Tajuan kovin syvästi sen, että vähemmän on enemmän. Tällä kierrätyksellä ja karsimisella testailen näitä tunteita ja mahdollisuuksia vähentämällä tavaraa.

Kolmas syy on ilman muuta se, joka on osa maailmanlaajuista ajattelua luonnonvarojen suhteen. Jokainen voi tehdä osansa ja siirtämällä omaa hyvää, mutta vähällä käytöllä olevaa tai tarpeetonta tavaraa jonkun toisen käyttöön, voi tehdä pienen osansa. 

Entä mitä olen tehnyt niille rahoille, joita olen myynneistä saanut? Siis pieniä purojahan tällaiset kirpputorimyynnit ovat, huomautan. Ne, jotka olen saanut ns käteen, olen käyttänyt ihan tavanomaisiin kodin hankintoihin. Osa rahoista päätyy sitten johonkin uuteen ja harkittuun hankintaan. Se tuntuu jotenkin hyvältä ratkaisulta. Ja no niin, tunnustan, että hankin itselleni joululahjaksi kauan haaveilemani maljakon kirpputorimyynnistä saamillani rahoilla. Juu ja kyllä siitä on jo kuviakin, mutta ehkä seuraavassa postauksessani. 

Oletko sinä sellaisessa elämäntilanteessa, että harkitset ylimääräisistä ja tarpeettomista tavaroista luopumista? Sen verran omasta kokemuksestani haluan vielä sanoa, että täytyy olla selkeä motivaatio ja ajatus siitä, mitä tämä vaivannäkö tarkoittaa. Tällä kokemuksella sanon, että kannattaa ryhtyä, jos kaipaa tilaa ja väljyyttä kaappeihin ja on myös lisäksi tavoitteita ja uudistushalua. Jos sinulle on muodostunut vahva tunneside johonkin, jätä se vielä hetkeksi kaappiin ja harkitse oletko valmis siitä luopumaan. Ihania muistoja on meilläkin tallella monenlaisissa esineissä, rikkinäisissäkin. Varsinkin, jos et ole aiemmin kierrättänyt tavaraa, luovu sen sijaan vaikka ensin tarpeettomiksi jääneistä vaatteista ja vie ne hyväntekeväisyyden kautta kierrätykseen. Sekin vaatii aikaa ja tekemistä, joten kokemus kaiken kaikkiaan. Sitten on aika miettiä muitakin ratkaisuja, kuten omaa myyntiä erilaisilla kirpputoreilla. Olisikin kiva kuulla muiden kokemuksista liittyen kierrätykseen ja karsimiseen. Minkälaisin tavoittein olette myyneet tavaroitanne ja/tai oletteko jakaneet hyväntekeväisyystarkoituksessa niitä eteenpäin?

Valoisempien päivien toiveissa oikein mukavaa tammikuun jatkoa sinulle!

 

I have been doing some recycling of clothes, shoes and tableware etc during last year. This post is about my experiences. 

Kommentit (2)

LiisaHelena
Liittynyt13.7.2016
1/2 | 

Kiitos tavaroiden kierrätys- ja karsintakokemusten ja vinkkien jakamisesta. Itselläni on samanlaisia tavoitteita vuodelle 2020. Joskus olemme myös ystäväporukalla pitäneet 'kirppistä' periaatteella 'tuo tullessas, vie mennessäs'. Itselle tarpeeton vaate, kengät, laukku, astia, tms. saattaakin löytää käyttäjän lähipiiristä. Ilo on molemminpuolinen. :)

Käyttäjä31315
Liittynyt29.8.2019

Hei Liisa, onpa kiva kuulla, että samantapaisia tavoitteita on sinullakin. Aika hyvä idea tuo ystäväporukan "kirppis". Se täytyykin laittaa idealistalle itsellekin. Lisäksi pahoittelen, että en ole vastannut pariin muuhun kommenttiisi. Nyt vasta selkisi miten tämä vastaussysteemi toimii. Yritin aluksi väärää reittiä. Hyvää alkanutta vuotta Sinulle! Ja todellakin toivon, että vastaukseni löytää perille!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Kyllä vain! Elämään mahtuu niin monenlaista, josta on tai olisi kiva kirjoittaa. Koti ja perhe ovat minulla keskiössä. Sisustaminen on ikiaikainen harrastus ja virkauran jälkeen olen myös opiskellut sisustussuunnittelua. Unelmointi, tulevaisuusorientaatio sekä ilo pienistä hetkistä luonnossa tai matkoilla tai ihan vain tuossa kotisohvalla, ne tuottavat mielihyvää ja hyvinvointia. Olen oululainen, mutta vietän aikaa myös vapaa-ajan paikassamme Koillismaalla. Kaipaan hetkiä omassa sielunmaisemassani, joka minulla on synnyisseudullani Etelä-Pohjanmaalla. Jos en eläisi Suomessa, minun maani olisi Ranska. Olen ollut bloggaajana vuodesta 2016. Aiemmat kirjoitukseni löytyvät osoitteista https://mrs60something.blogspot.fi ja https://www.etlehti.fi/blogit/mrs60something Voit seurata minua facebookissa ja instagramissa @mrs60something tai #mrs60something Tervetuloa seuraajakseni!  

Yhteistyöasioissa tavoitat minut osoitteesta mrs60somehing@gmail.com 

Hae blogista

Blogiarkisto