Aloittaessani kirjoitamisen täällä uudessa blogiyhteisössä lupasin "ehkä" kirjoittaa jotain Habitare -viikosta. En arvannutkaan miten monenlaisia ajatuksia viikon mittaan tuli liittyen koteihin ja sisustamiseen sekä pohdintoihin menneestä tulevaan. Saattaakin olla, että parikin kirjoitusta tulee, joissa vähintääkin sivuan, en pelkästään Habitaren antia, vaan muutakin koettua Helsingin reissulta.  

Siispä Habitareen, joka alkoi oikein mukavissa merkeissä. Onko sinulla joskus sellainen tunne mennessäsi johonkin paikkaan, että niinkuin kotiin palaisi tai kotiin menisi, kun tulet johonkin paikkaan? Minulle tuli tuo tunne viime viikolla sekä Habitaressa että muuallakin. Vaatii selittämistä, mutta tässä kirjoituksessa keskityn Habitaren antiin ja siitä mikä juuri tänä vuonna vetosi minuun.

A niinkuin ALESSI

Alessista aloitan, koska heidän osastonsa oli ensimmäinen, jonne menin ns ammattilaispäivänä. Olin hieman huonosti valmistautunut etukäteen tulevaan messujen antiin ja siksi yllätys oli niin mieluinen, kun Alberto Alessi oli tämän vuoden vieraileva designeri. Italiassa Alessi muotoilutalossa suunnitellaan erityisesti keittiöön liittyviä teräksisiä tuotteita kattiloista pannunalusiin ja viinikorkin avaajista munakelloihin. Useimmiten sisustuslehdistä jo vuosikymmenet on voinut "bongata" sitruspuristimen jotain tässä mainitakseni.

Tämä yllätys oli mieluinen juuri siitä syystä, että meidän kotiin on saatu tai hankittu 1980 -luvun lopulta lähtien useita Alessin tuotteita. Viimeisimmät mieheltä lahjaksi saamani tuotteet ovat vain parin vuoden takaa. Ja lapsetkin saivat joskus muinoin tuliaisiksi teräksiset sokeriastiat, lienevätkö tallessa enää? Siis niin kotoisa alku messujen kiertelyyn.

Ovistopparia en ole aiemmin nähnytkään. Sen laittaisin tosin kirjojen tueksi omassa kodissani.

Ja vielä jotain uutta ja suloista lapsille tai lapsenmielisille.

 

K niinkuin KODIKKUUS 

Voiko olla messuosastolla kodikkaampaa tunnelmaa kuin Pentikin kauniit ja värikkäät kukkakuosit tai Luhdan ryhdikkäät pyyherivit ja kylpytakit uudistuneissa klassisissa väreissä. Tykkäsin todella paljon. Uskon, että tällaiset tuotteet löytyvät jatkossa yhä laajemmin suomalaisista kodeista. Anno ja Lapuan Kankurit puolestaan ikään kuin summasivat meneillä olevat trendit niin materiaalien kuin värienkin puolesta.

Pentik

Luhta

Lapuan Kankurit 

Anno

 

M niinkuin MATTO

Matot hurmasivat niin minut kuin muutkin messukävijät, ainakin sisareni ja pojan puolison, joiden kanssa myös kävin Habitaressa. Matolla on niin suuri merkitys kodin yleisilmeeseen - siis silloin kun mattoja käytetään. Menneiden aikojen räsymatot ovat ekologisuudessaan täysin lyömättömiä ja ne edustavatkin loistavalla tavalla kierrätystä tuotteesta uudeksi tuotteeksi. Tänä päivänä ja tämän viikon kokemuksen perusteella mattoihin liittyy paljon ekologisuuden perimää sekä eettisiä arvoja valmistukseen liittyen. Kuvissa esimerkkinä mattoja Woodnotesilta, Seralta sekä Finartelta.

Woodnotes

Sera Helsinki

Finarte, Saana ja Ollin (prototyyppi uudesta Dyyni -matosta)

 

V niinkuin VALKOINEN JA VALO

Yksi asia, joka minuun vetosi todella paljon, oli valo ja valkoisuus. Parhaat esimerkit näistä olivat minulle Lumon ja Tulikiven osastot vain ja ainoastaan siitä syystä, että niissä oli näkyvillä teema "White on White" eli valkoista valkoisella!!! Ja mikä parasta - molemmissa oli koristeena iki-ihania valkoisia harsokukkia. Varmaankin ihan täydellinen sattuma tämä yhdenmukaisuus, mutta molempia alueita olisin voinut tuijottaa vaikka kuinka kauan. Ja toki hurmaavaa valkoista oli muuallakin, josta esimerkkinä kaunis Hakolan osaston kulmaus. 

 

 

 

Y niinkuin YKSITYISKOHDAT, jotka hurmasivat kaiken muun lisäksi!

Uskotte varmaankin, että jouduin tekemään paljon valintoja kiteyttääkseni tähän juttuun rajoitetusti jotain siitä mikä minua miellytti tänä vuonna Habitaressa. Tähän loppuun haluan jakaa teille yhden niistä ihanista yksityiskohdista, joita näin ja joita toden totta kuvasin paljon. Kuvaan kiteytyy kaikki se kauneus mitä suomalainen design voi tuottaa.

Tässä jutussa en käsitellyt lainkaan varsinaisia rakentamiseen liittyviä asioita ja jätin keittiöt, kylpyhuoneet (HUOM! ihanat Woodio ja Vieser), parketit (palkittu Timberweisin osasto), tapetit, maalit sekä uudet, nuoret ja lahjakkaat  suunnittelijat jäivät tuomatta esille. Olen jopa sitä mieltä, että omalta osalta olisin enemmänkin voinut paneutua messuihin etukäteen paremmin. Onneksi on kotiin tuotuna runsas valikoima esitteitä, joiden myötä voi palata moneen asiaan tarkemminkin. Niin ja nettihän on täynnä tietoa. Myös monet sisustusbloggaajat ovat kirjoittaneet myös Habitaresta ja heiltä voitte lukea erilaisia näkökulmia messuihin. Joskin omalta osaltanikin jäi paneutuminen muiden kirjoituksiin sitten tänne kotiin, joten on hauskaa nähdä miten muut ovat koonneet ajatuksiaan. 

Varmaankin jonkinlainen hyggeily alkaa vähitellen vallata mielen täällä meilläkin ja tulee kaivettua esille paksumpia vilttejä ja ehkäpä kynttilöitäkin päivien viiletessä. Mukavaa syysviikkoa sinulle, vaikkapa hetkittäin jo hämärtyvistä illoista nauttien.

 

This post is about the Habitare 2019 fair in Helsinki last week. There was so much to see about Finnish design. Also a special exhibition in Habitare was this year from Italian designer Alberto Alessi. My true love in design.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Kyllä vain! Elämään mahtuu niin monenlaista, josta on tai olisi kiva kirjoittaa. Koti ja perhe ovat minulla keskiössä. Sisustaminen on ikiaikainen harrastus ja virkauran jälkeen olen myös opiskellut sisustussuunnittelua. Unelmointi, tulevaisuusorientaatio sekä ilo pienistä hetkistä luonnossa tai matkoilla tai ihan vain tuossa kotisohvalla, ne tuottavat mielihyvää ja hyvinvointia. Olen oululainen, mutta vietän aikaa myös vapaa-ajan paikassamme Koillismaalla. Kaipaan hetkiä omassa sielunmaisemassani, joka minulla on synnyisseudullani Etelä-Pohjanmaalla. Jos en eläisi Suomessa, minun maani olisi Ranska. Olen ollut bloggaajana vuodesta 2016. Aiemmat kirjoitukseni löytyvät osoitteista https://mrs60something.blogspot.fi ja https://www.etlehti.fi/blogit/mrs60something Voit seurata minua facebookissa ja instagramissa @mrs60something tai #mrs60something Tervetuloa seuraajakseni!  

Yhteistyöasioissa tavoitat minut osoitteesta mrs60something@gmail.com

Hae blogista

Blogiarkisto