Viime keväänä minulla oli suuri ilo siitä, kun sain mahdollisuuden osallistua peräpohjalaisen maalaistalon sisustuksen uudistamiseen. Tässä postauksessa kerron miten osallistuin tähän suunnitteluprojektiin ja minkälaisia ajatuksia minulla on sisustussuunnittelijan työstä. Ja kunnioituksesta vuosien tai vuosikymmenten työuran sisustussuunnittelijoina tehneitä kohtaan, korostan tässä yhteydessä tietäväni asemani vasta-alkajana.

Tämä on minun tarinaani ja tapaani toimia. Ei ole oikeaa eikä väärää tapaa olla sisustussuunnittelija. Asiakkaan tarpeet ja tyytyväisyys lopputulokseen ainoastaan merkitsevät. 

Tähän projektiin minut pyydettiin mukaan tekemään suunnitelmaa keittiöremonttiin. Vaikka tunsin asiakkaani, hyvät ystävät - voi sanoa vuosikymmenten ajalta, ja olin käynyt tässä heillä aiemmin vapaa-ajan kotina toimineessa isännän kotitalossa aiemminkin, oli tilanne minulle luonnollisesti uusi ja erilainen, kun menin heidän kotiinsa tässä roolissa kuuntelemaan heidän toiveita ja tarpeita suunnitelman pohjaksi. Nyt he muuttivat taloon pysyvästi ja kyseessä oli suuri elämänmuutos. Eletty elämä, sukutilan erittäin pitkä historia (tila perustettu 1700 -luvun lopulla) sekä perheen emännän ja isännän eri puolilta Suomea olevat juuret näkyvät kaikkialla.

Ennen, kun aloitin keittiön suunnittelua, minulta toivottiin ehdotuksia talon ison tuvan/pirtin puolipaneelin uudeksi väriksi sekä kalusteiden uudelleen sijoitteluksi. Maalaustyö aloitettiin samoihin aikoihin, kun tein suunnitelmia keittiöön. Pieniä steppejä ja onnistumisen iloa sai kokea heti alkuun, kun puolipaneelin värin valinta onnistui heti kerralla. Se, jos mikä, motivoi jatkamaan suunnittelua. Väriksi valittiin Tikkurilan väri herkkusieni G467. Tuvassa/pirtissä maalattiin lisäksi katto valkoiseksi ja omistajat hankkivat puolipaneelin yläpuolelle uuden tapetin, joka näkyykin kuvissa. Yhteistyöllä ja myös asiakkaiden omilla ratkaisuilla, kuten vaatekaappien ovien valinta, saatiin muutos vahvasti käyntiin. Tähän alkuun muutama tunnelmakuva talon sisältä mainitun uudistusvaiheen jälkeen.

Varsinaisena remonttikohteena oli pieni keittiö, johon hankittiin uudet kalusteet, keittiötasot sekä välitilan laatat. Tapettiratkaisu oli sama kuin tuvassa/pirtissä. Erityistä huomiota vaati keittiön ikkunan korkeus ja teinkin muutaman vaihtoehtoisen ehdotuksen ikkunan eteen tulevaksi ratkaisuksi. Niistä päädyttiin rakentamaan ikkunan eteen taso, joka on muita tasoja alempana. Muutoksessa säilytettiin pesualtaan ja lieden paikat ennallaan. Huomioitavaa oli myös vesiputkistojen paikan säilyttäminen ennallaan sekä uuteen liesituulettimeen kytketty talotuuletinjärjestelmä, jotka rajasivat tilojen käyttöä. Uutena hankittiin astianpesukone, joka tarvitsi oman tilansa keittiöstä. Keittiössä sijainnut vanha hella purettiin pois, josta saatiin hieman lisätilaa. Ryhdyin piirtämään keittiötä ja valmistelemaan ehdotuksia materiaalivalinnoiksi sekä kalusteiden sijoitteluksi tältä pohjalta. Haastavinta oli ratkaista jääkaappi/pakastimen paikka keittiöön, johon kaivattiin uutta ilmettä. Sen osalta vain löytynyt sitä täydellistä ratkaisua ja olisin toivonut pystyväni parempaan. Materiaalivalinnoista käytiin keskustelua luonnollisesti useampaan otteeseen ja kilpailutuksen tein asiakkaiden puolesta.

Juuri valmistuneesta keittiöstä otin muutaman kuvan, joista saa hieman käsitystä värimaailmasta ja käytetyistä materiaaleista; MDF -kaapinovet, laminaattitasot ja 15x15 laatat välitilaan. Tärkeintä oppia oli se, että on todella tärkeää suunnitteluprosessin aikana kuunnella asiakkaan toiveita, myös muuttuvia toiveita. Liikkeelle lähdettäessä ei voi tietää miten ajatus kehittyy. Se on sisustussuunnittelussa myös olennaista, että asiakas tekee viime kädessä päätöksen siitä, mitä valitaan ratkaisuksi. Siksi on useimmissa ratkaisuissa hyvä olla useampi vaihtoehto, josta valita. Meillä valinnat sujuivat mutkattomasti ja pohjautuivat tehtyihin ehdotuksiini, joten siksikin molemminpuolin oltiin hyvin tyytyväisiä lopputulokseen.

Koska tämän talon remonttiin kuului myöhemmin myös tuvan/pirtin ison leivinuunin maalaaminen, sen värin valintaan pääsin myös mukaan. Leivinuuni oli alkujaan kellanruskeaa tiiltä, joten muutos oli täydellinen varsinkin, kun uunin pinta tasoitettiin. Olikin mielenkiintoista etsiä väri, jossa olisi muuhun ympäristöön soveltuvaa valkoisen sävyä, sopivasti maanläheistä. Kolmesta ehdotuksestani väriksi valikoitui Tikkurilan väri Tofu, Y462. Kuvista näkyy uunin, keittiön ja niiden lähiympäristön muodonmuutos samalla kertaa.

Tämä oli ajallisesti projekti, jota tehtiin asiakkaiden tahtiin vähitellen. Niin oli hyvä, kun jäi molemmin puolin aikaa kypsytellä ratkaisuja. Silloin, kun on kyseessä sisustuskonsultointi esim. kohteen materiaalien, värien ja/tai kalusteiden osalta, prosessi on erilainen ja lyhyempi ja ideat esitellään sovitussa muodossa asiakkaalle yleensä yhdellä kertaa. 

Vaikka sisustussuunnittelijoilla on useimmiten oma kädenjälkensä (joka tulee luonnollisesti pitempiaikaisen kokemuksen myötä), on mielestäni ihan keskeistä tunnistaa asiakkaan toiveet ja tarpeet sekä kunnioittaa niitä. Suunnittelijana voi sitten tuoda uusia ideoita ja näkemystä sekä myös teknistäkin tietämystä siltä pohjalta kuin kullakin on oman kokemuksensa pohjalta. Ihan parasta on tällaisessa suunnittelutyössä saada kokea luovuuden tunteita ja iloa lopputuloksesta, kuten tässäkin ystävien talon remontissa. Kiitokseni sinne Tornioon tätäkin kautta! 

 

 

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Kyllä vain! Elämään mahtuu niin monenlaista, josta on tai olisi kiva kirjoittaa. Koti ja perhe ovat minulla keskiössä. Sisustaminen on ikiaikainen harrastus ja virkauran jälkeen olen myös opiskellut sisustussuunnittelua. Unelmointi, tulevaisuusorientaatio sekä ilo pienistä hetkistä luonnossa tai matkoilla tai ihan vain tuossa kotisohvalla, ne tuottavat mielihyvää ja hyvinvointia. Olen oululainen, mutta vietän aikaa myös vapaa-ajan paikassamme Koillismaalla. Kaipaan hetkiä omassa sielunmaisemassani, joka minulla on synnyisseudullani Etelä-Pohjanmaalla. Jos en eläisi Suomessa, minun maani olisi Ranska. Olen ollut bloggaajana vuodesta 2016. Aiemmat kirjoitukseni löytyvät osoitteista https://mrs60something.blogspot.fi ja https://www.etlehti.fi/blogit/mrs60something Voit seurata minua facebookissa ja instagramissa @mrs60something tai #mrs60something Tervetuloa seuraajakseni!  

Yhteistyöasioissa tavoitat minut osoitteesta mrs60something@gmail.com

Hae blogista

Blogiarkisto